Copilul tău se transformă într-un mic războinic? Află cum să gestionezi problema agresivităţii

Copilul tău a dobândit dintr-o dată o atitudine agresivă şi nu îţi explici de unde vin sentimentele lui "războinice"? Poate ar trebui, ca părinte, să fii mai atent la desenele animate sau filmele pe care le urmăreşte, chiar dacă acestea sunt difuzate de canale pentru copii.
Narcisa Tomulescu
02 oct. 2012, 05:21
Copilul tău se transformă într-un mic războinic? Află cum să gestionezi problema agresivităţii

Nu o dată părinţii şi bunicii se trezesc că, deşi sunt foarte atenţi la ce spun şi cum se comportă în faţa celor mici, aceştia dobândesc dintr-o dată un limbaj violent, sau chiar relativ obscen, şi o atitudine agresivă faţă de adulţii din jurul lor sau de alţi copii. Poate că mulţi nu dau atenţia cuvenită acestor comportamente apărute de nicăieri, orbiţi de bucuria de a-şi vedea odorul că a învăţat cuvinte şi expresii noi, însă cu siguranţă lucrurile nu ar trebui lăsate aşa.

Dacă „pe vremuri” copiii aveau, de voie, de nevoie, acces limitat la televizor, iar despre calculator şi internet nici nu putea fi vorba, în ziua de azi cei mai mulţi dintre ei petrec ore în şir urmărind programele pentru copii, mai ales că părinţii sunt adesea prea ocupaţi pentru a-şi petrece timpul alături de ei.

O problemă ridicată adesea de specialişti este faptul că programele de divertisment destinate celor mici au tot mai puţin un rol educativ. Desenele animate moderne nu mai spun poveşti din care copiii să înveţe ceva şi chiar reprezentarea grafică este una departe de a educa simţul estetic. În plus, posturile tv pentru copii difuzează adesea seriale destinate mai degrabă adolescenţilor şi care declanşează la cei mici atitudini şi preocupări nepotrivite pentru vârsta lor.

Întrebarea este însă cum gestionăm, ca adulţi, apariţia lor, în contextul în care este dificil să le opreşti, totuşi, accesul la televizor.

E dificil pentru părinţi să impună reguli, să limiteze accesul la informare şi totul depinde de felul în care părinţii gestionează lucrurile. Pot, spre exemplu, să le ofere acces treptat şi să le explice de ce nu se pot uita la anumite programe. Este important să nu îi mintă pe cei mici, ci să le spună de ce unele programe nu sunt adecvate pentru ei, iar altele da„, ne explică psihologul Alina Plăişeanu.

Sunt însă multe case în care copii de vârste diferite urmăresc aceleaşi programe la televizor, iar aici situaţia este puţin mai dificilă, pentru că cel mai mic trebuie făcut să înţeleagă de ce el nu se poate uita la aceleaşi desene şi la aceleaşi filme ca fratele mai mare. „În astfel de situaţii, este recomandat ca părinţii să îşi facă timp să se joace cu cel mic, să desfăşoare activităţi adecvate pentru vârsta lui, în timp ce-i explică de ce nu se poate uita la televizor împreună cu fratele mai mare„, punctează specialistul.

Imaginile violente pe care copiii le urmăresc zi de zi la televizor, filmele şi jocurile violente cresc nivelul de agresivitate al indiviului, potrivit cercetătorilor, care îi avertizează pe părinţi să fie foarte atenţi la ceea ce urmăresc copiii lor. Mai ales că nu întotdeauna programele sau jocurile video pentru copii respectă întru totul ratingul de vârstă care le este „ataşat”. Potrivit unui raport al Societăţii Internaţionale pentru Cercetaea Agresivităţii, violenţa prezentă peste tot în media poate declanşa gânduri, atitudini şi sentimente violente. Rezultatele cercetării arată că expunerea constantă la imagini violente care se regăsesc în filme şi jocuri video cresc riscul relativ de apariţie a agresivităţii verbale sau fizice. Asta pentru că în procesul de dezvoltare, micuţii imită cam tot ce văd în jurul lor şi iau de bune „datele” pe care le percep.

Tocmai pentru că cei mici sunt o „sugativă” de informaţii, este foarte important felul în care adulţii le prezintă lucrurile. „La jocurile video, spre exemplu, lupta poate fi explicată ca una «bine contra rău», în care binele învinge, transmiţând totodată mesajul că aceasta nu este bună oricând şi oriunde„, mai spune psihologul Alina Plăişeanu, subliniind că jocurile pot fi utile în măsura în care copiii învaţă importanţa câştigului şi a luptei non-violente pentru ceva.

Totodată, specialiştii recomandă, în general, ca atunci când observi că micuţul tău imită anumite gesturi sau dă replici violente, atitudinea pe care o adopţi trebuie să fie una critică, din care copilul să poată înţelege că toate aceste sentimente negative sunt nepotrivite şi îl vor afecta pe viitor.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
O nouă taxă auto în România. Cine sunt șoferii vizați și cum se va stabili formula de calcul
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Mămăligă ca la bunica acasă, cremoasă și fără cocoloașe. Cum o prepari
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
ADIO, plată cu cardul și cu telefonul mobil. Care este noua metodă de a achita contactless
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Nouă taxă adoptată azi de Guvern. Reducere de 10% pentru cei care plătesc până pe 25 mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)