Suspans pentru Laura Codruţa Kovesi, când se decide cine va fi procuror-şef european

Reprezentanţii Consiliului UE au transmis miercuri, cu prilejul noii runde de discuţii privind nominalizarea procurorului-şef european cu negociatorii Parlamentului European, care sunt principalele calificări pe care viitorul şef al EPPO ar trebui să le aibă şi pe care consideră că le întruneşte candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, a declarat pentru AGERPRES un oficial UE, informează Agerpres.ro.
Filip Stan
28 mart. 2019, 13:08
Suspans pentru Laura Codruţa Kovesi, când se decide cine va fi procuror-şef european

„Negociatorii au avut miercuri  mai întâi o nouă discuţie, la solicitarea Parlamentului, privind procesul intern care a dus la desemnarea a doi candidaţi preferaţi diferiţi. Consiliul a fost de acord că furnizeze PE documentul intern în care este prezentat procesul urmat. Consiliul speră că acest lucru va permite să se meargă mai departe şi ca discuţiile să fie axate pe candidaţi şi pe meritele care îi recomandă pentru postul de şef al EPPO (Biroului Procurorului Public European)”, a declarat pentru AGERPRES oficialul UE.

„În a doua parte a întâlnirii, Consiliul a avut oportunitatea să sublinieze ceea ce percepe drept principalele calificări pe care primul şef al EPPO ar trebui să le aibă. Printre acestea se află experienţa extinsă, independenţa deplină, capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, abilităţile de manager. Este important să observăm că acesta va fi primul şef al EPPO, avem nevoie cu adevărat de un ‘constructor’ care va stabili structura completă a noului birou. Consiliul a comparat aceste calificări cu CV-ul candidatului nostru preferat, Dl Bohnert”, a adăugat oficialul citat.

Potrivit acestuia, Parlamentul European şi-a prezentat apoi viziunea privind EPPO, dar nu a intrat în detalii privind candidaţii.

„Următoarea întâlnire va avea loc pe 4 aprilie. Deşi nu există un termen limită strict pentru nominalizarea şefului EPPO, sperăm că se vor face paşi decisivi pentru a avea o nominalizare finalizată în mandatul acestui Parlament”, a mai afirmat oficialul UE.

Miercuri, un ofiţer de presă al PE a confirmat pentru AGERPRES că negociatorii PE şi ai Consiliului UE nu au ajuns la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, şi a precizat că negocierile continuă, fără a furniza alte detalii.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord pe 4 aprilie, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie.

Pe 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunţat că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european şi, de asemenea, i-a comunicat componenţa echipei de negociere a legislativului comunitar în viitoarele discuţii cu Consiliul.

În scrisoare, Antonio Tajani a menţionat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al EPPO.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Croaţia reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri începând din 2025
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...