ORA PĂMÂNTULUI 2019. Stingeţi măcar un bec pe 30 martie! Cum este celebrată EARTH DAY în România

Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie. În acest an, vom putea ajuta la economisirea energiei electrice pe 30 martie, de la ora 20.30, la ora 21.30, ora României. RomaniaTV.net vă prezintă ce se întâmplă de Ora Pământului în România.
Romania TV
29 mart. 2019, 10:01
ORA PĂMÂNTULUI 2019. Stingeţi măcar un bec pe 30 martie! Cum este celebrată EARTH DAY în România

UPDATE Ora Pământului – iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt sâmbătă timp de o oră

Iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt, sâmbătă, timp de o oră, în intervalul orar 20,30 – 21,30, cu ocazia campaniei Ora Pământului, a informat Administraţia Prezidenţială.

Preşedinţia României se alătură pentru al cincilea an consecutiv acestei campanii

Sâmbătă, 30 martie de la 20:30, ora locală, stingem lumina și celebrăm Ora Pământului 2019. Milioane de oameni din toată lumea vor stinge lumina în același timp pentru a trage un semnal de alarmă și pentru a fi solidari într-o acțiune globală cu mare impact asupra naturii și a mediului. 

De la Opera din Sydney până la Empire State Building și stadionul Bird’s Nest, la Burj Khalifa, mii de instituții vor opri lumina lor în semn de solidaritate pentru planetă, iar guvernele și companiile din întreaga lume vor fi încurajate să avanseze discuții și soluții de care avem nevoie pentru a construi un viitor sănătos și durabil pentru toți

Puteți participa şi voi simplu, fără să stați pe întuneric: stingeți luminile în încăperile unde nu se află nimeni, închideți calculatorul, monitorul, imprimanta, aparatura electrocasnică pe care puteți să nu o folosiți timp de o oră (robot de bucătărie, mixer, maşina de spălat, uscătorul de rufe, fierul de călcat, maşina de spălat vase, aspiratorul, plita de gătit, cuptorul cu microunde).

Ce poți face pentru protecția planetei

Specialiști de pe toată planeta sunt îngrijorați de schimbările climatice și spun că este una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului, oamenilor, economiilor.
Observaţiile indică creşteri ale temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, o topire extinsă a zăpezii şi gheţii şi creşterea globală medie a nivelului mării. Este foarte probabil ca, în mare parte, încălzirea să poată fi pusă pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane.
Specialiștii au găsit și niște  metode simple, pe care orice om ar putea să le fgolosească și, astfel, să contribuim la protecția planetei.

Ora Pământului: rezultate

În ultimii zece ani, această mișcare a adus și o serie de rezultate notabile, care au inspiră astfel milioane de oameni să ia atitudine.

  • În Argentina a fost creată o zonă marină protejată de 3,5 milioane de hectare
  • În Uganda a fost creată o pădure Ora Pământului de 2700 de hectare
  • În Rusia a fost adoptată o nouă legislație pentru protecția mărilor și pădurilor
  • Polinezia Franceză s-a mobilizat pentru a proteja 5 milioane de kilometri pătrați din mările sale pentru a conserva ecosistemele oceanice

Provocări pentru Ora Pământului 2019

  • Kenya intenționează să planteze 1 miliard de copaci până în 2030 pentru a reface pădurile.
  • În Malaezia, oamenii au inițiat o petiție pentru a pune conservarea tigrilor pe agenda publică națională. Ecuadorul militează în capitala Quito pentru o lege care să interzică plasticul.
  • Finlanda va provoca peste un sfert din populația țării să adopte o dietă mai prietenoasă cu planeta.
  • WWF România provoacă oamenii, companiile, instituțiile să își creeze obiceiuri mai prietenoase cu mediul, pe care să le mențină cel puțin până la următoarea ediție Earth Hour.

Mai puține pungi din plastic

  • Mergi la cumpărături cu propria sacoşă și aruncă recipientele în coșuri separate, pentru a putea fi reciclate. 
  • Poți reutiliza ambalajele în gospodărie  în diverse scopuri: ghivece, abajururi creative, suporturi sau vase pentru stocarea mărunțișurilor.
  • Cumpără atât cât mănânci. Risipim foarte multă mâncare: circa 50% din toată producția de hrană de la nivel global ajunge la coșul de gunoi. 
  • Închide televizorul, computerul și alte echipamente electronice și electrocasnice când nu ai nevoie de ele și scoate-le din priză. Acestea folosesc între 10% și 60% energie chiar și atunci când sunt în stand-by. 
  • Foloseşte becuri economice sau cu LED și stinge luminile când nu ești în cameră.
  • Cumpără aparate electrice și electrocasnice cu consum redus de energie. 
  • Dacă vrei să îți cumperi o mașină de spălat nouă, o imprimantă, un telefon mobil sau orice alt obiect electric, alege modelul cu cel mai mic consum de energie pe care ți-l permiți.

Cum reciclezi hârtia și electrocasnicele

  • Caută programele de reciclare a electrocasnicelor derulate în anumite perioade de marile magazine de specialitate, acolo unde în schimbul aparatului vechi primești un anumit discount la aparatele noi.
  • Dă căldura mai încet iarna și ridică temperatura aerului condiţionat vara.
  • Spală rufele și vasele cu programele economice.
  • Pune rufele la uscat, în loc de a folosi uscătorul mașinii de spălat.
  • Izolează-ți casa și biroul. Clădirile pot pierde cantități enorme de energie, prin aerul cald care iese iarna și cel rece, vara.
  • Alege surse de energie verde, pune panouri solare.
  • Reciclează hârtia acasă şi la birou și printează numai dacă este absolut necesar.

Cum economisești apa

  • Știai că pentru o cană cu cafea se consumă 140l de apă pe parcursul întregului lanț de producție? Pentru 1 kg de carne de vacă se utilizează 10-20.000 l, pentru un tricou – 2.900 l, iar pentru o pereche de teniși – 8.000 l. Cu cât foloseşti mai puţină apă caldă, cu atât se consumă mai puţină energie pentru a încălzi apa, ceea ce reduce emisiile.
  • Închide robinetul când te speli pe dinți, când te săpunești sau când dai vasele cu detergent.
  • Repară robinetele care picură.
  • Fă duş în locul unei băi și redu durata duşului.
  • Instalează capete de duş care economisesc apa.
  • Reglează flotorul de la vasul wc la minim.
  • Colectează și folosește apa de ploaie.

Alege cea mai bună opțiune de transport

În loc să te urci în maşină în fiecare zi ca să rezolvi câte un lucru, nu ai putea să grupezi mai multe la un singur drum?

Nu ai putea folosi transportul în comun, bicicleta sau chiar mersul pe jos în loc de mașină? În acest fel ai contribui la reducerea emisiilor de carbon, cea mai gravă problemă de mediu actuală.

Nu ai putea să îţi înlocuieşti întâlnirile de business cu convorbiri telefonice sau cu video conferinţe?

Sursa: www.ora-pamantului.ro 

Ora Pământului, sărbătorită de formă la Timișoara. Nu mai stinge nimeni lumina

Primăria Timișoara îi cheamă pe timișoreni să sărbătorească Ora Pământului, dar tot nu stinge lumina pentru a omagia planeta, nici măcar iluminatul festiv de pe clădirea primăriei. Orașul care a fost „Capitala Earth Hour România” în 2013 celebrează Ora Pământului cu telescoape, muzică, foc și dans.

Primarul Nicolae Robu recunoștea încă de anul trecut că nu mai stinge lumina de Ora Pământului pentru că nu are sens să se producă disconfort, anunțând că Timișoara omagiază pământul altfel. Și anul acesta, oficialii primăriei îi cheamă pe timișoreni să privească cerul prin telescoape și să asculte concerte ale corurilor de copii de la Cantus Mundi sau să urmărească un spectacol cu foc și dans. Cu luminile aprinse.

„Municipiul Timișoara, «Capitala Earth Hour România» în anul 2013, sărbătorește Ora Pământului sâmbătă, 30 martie 2019, între orele 20.30-21.30. Pentru a marca Ora Pământului 2019, municipalitatea timișoreană organizează în Piața Unirii, cu începere de la ora 20, o diversitatea de evenimente. Astfel, la ora 20 vor fi montate telescoape astronomice prin care vizitatorii vor putea observa bolta cerească. Între orele 20.30 și 21.30 vor fi prezente coruri de copii din cadrul programului național Cantus Mundi, iar de la ora 21.30 Amaris Agni va susține spectacolul «Ielele Nopții», un moment artistic ce va îmbina dansul cu focul”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.

De stins lumina nu mai poate fi vorba în capitala Banatului, oraș care în 2013 a fost „Capitala Earth Hour România”. Primarul Nicolae Robu spunea încă de anul trecut că nu mai este de acord să le producă un disconfort timișorenilor nici măcar prin oprirea iluminatului arhitectural.

„Nu mai stingem becurile, pentru că nu are niciun sens să ne creăm acest disconfort. Noi omagiem pământul altfel, nu credem că este în interesul nimănui să stăm în întuneric o oră. Cetățenii pot să le stingă dacă doresc, dar noi nu. Noi am sărbătorit Ora Pământului de foarte multe ori și putem să nu mai stăm în beznă această sâmbătă. Dacă aproape seară de seară cartiere întregi erau în beznă, acum lucrurile acestea se întâmplă mai rar. Explicația este că s-a intervenit la nivel de infrastructură și s-au cheltuit niște bani așa cum era firesc să se facă de multă vreme”, explica Robu în 2018.

În urmă cu 10 ani, la Sydney, Australia, a avut loc cea mai mare mișcare de mediu din istorie, inițiată de WWF. De atunci, în fiecare an, milioane de oameni sărbătoresc Ora Pământului și atrag atenția asupra impactului pe care acțiunile oamenilor îl au asupra mediului. Și reprezentanții primăriei transmit că „Earth Hour” a devenit cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

Ora Pământului 2019 va fi marcată și la Bârlad 

Ora Pământului, are loc sâmbătă,  pe 30 martie 2019, în intervalul orar obișnuit: 20.30 – 21.30, va reuni încă o dată milioane de oameni din întreaga lume care-și arată angajamentul față de Planetă. 

Ora Pământului 2019 este un moment-cheie pentru oameni, companii, autorități să își folosească puterea pentru a face schimbări la nivel personal, dar și la nivel global, încât să protejeze natura de care depinde bunăstarea și dezvoltarea umanității.

Earth Hour a început în 2007, când peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney – Australia au stins luminile pentru o oră, din nevoia de a atrage atenția, la nivel global, asupra problemei schimbărilor climatice. De atunci, oameni din peste 7.000 de orașe din mai mult de 180 de țări s-au alăturat acestei mișcări de mediu.

Ora Pământului se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar din anul 2013 şi oraşul Bârlad se alătură acestei manifestări, prin iniţiativa echipei de la observatorul astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”. Cu prilejul evenimentului global „Ora Pământului” instituţia noastră va organiza observaţii astronomice în stradă. Primăria Municipiului Bârlad ne va susţine în această activitate, şi va solicita oprirea iluminatului public în data de 30 martie 2019, intervalul orar  20.30 – 21.30.

Observaţiile astronomice din stradă vor avea loc sâmbătă 30 martie 2019, între orele  20.30 şi 21.30, în zona parcului „Victor Ion Popa” (la strada principală).

În cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile, activitatea se va desfășura la sediul observatorului astronomic (str. Republicii nr. 235), cu o prezentare despre impactul activităţilor umane asupra mediului înconjurător.

Ora Pământului 2019, marcată lângă Coloana Fără Sfârşit

Organizația Națională Cercetașii României Filiala Târgu Jiu „Ecaterina Teodoroiu“, Astroclubul SARM Gorj, Gorjenii lui Brâncuși și Clubul Copiilor Bumbești-Jiu au decis să marcheze „Ora Pământului“, în Parcul Coloanei fără Sfârșit. „Chiar dacă luminile vor fi stinse pentru numai o oră, observațiile astronomice prin telescop vor dura cât va fi nevoie! 30 martie, de la 20.30, stingem lumina și privim cerul prin telescop. Îi aşteptăm pe toţi târgujienii amatori de astronomie“, a declarat Marcel Jinca, coordonator Astroclub SARM Gorj. 

„Ora Pământului” va fi marcată la Ploiești. Anul acesta momentul va include şi o serie de activităţi

 

“Ora Pământului” va fi marcată la Ploiești. Anul acesta momentul va include şi o serie de activităţi. Ora Pământului  este un eveniment internațional organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an. Are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice.

Mometul va fi marcat şi la Ploieşti. Astfel , sâmbătă – 30 martie 2019, în intervalul orar 20.30-21.30, va fi oprit iluminatul public stradal, în Centrul Civic – zona pietonală și pe Bulevardul Independenței, respectiv de la Gara de Sud și până la Palatul Administrativ.

Potrivit unui comunicat de presă, ediția din acest an va include și un recital muzical susținut în aer liber de 130 de copii, realizat sub egida Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin”, în contextul Programului Național Cantus Mundi. Corurile de copii vor cânta împreună, timp de o oră, în intervalul orar 20.30-21.30, în parcul central din fața Palatului Administrativ.

Adunarea participanților la evenimentul Ora Pământului – ediția 2019 va începe la ora 19.30, pe esplanada Palatului Administrativ și va implica amplasarea unor roll- up-uri cu tematică, a unor mici felinare de hârtie în care vor fi așezate lumânări, precum  și împărțirea broșurilor cu cântecele incluse în concert.

Totodată, evenimentul “Earth Hour” (Ora Pământului) va fi susținut și de Asociația Un Strop de Fericire”, care va organiza o serie de activități în centrul orașului, pe esplanada Palatului Culturii, în intervalul orar 19.00-22.00.

Astfel, reprezentanții asociației  vor desfășura un atelier de desen și creație, destinat copiilor și tinerilor, un mini concert cu chitare acustice, un flash mob,  vor forma un simbol reprezentând cifra “60+”, alături de un element sugestiv realizat din lumânări și vor surprinde fotografii tematice, se mai precitează în comunicat

Cantus Mundi sărbătorește „Ora Pământului” în 81 de localități din România 

Sâmbătă, 30 martie, Programul Național Cantus Mundi organizează, la nivel național, evenimente muzicale cu ocazia „Orei Pământului”, în intervalul orar 20:30 – 21:30. Peste 12.000 de copii și tineri din corurile Cantus Mundi se vor reuni sub sloganul internațional al World Wide Fund for Nature (WWF) – „Conectează-te cu natura! Acum este momentul să acționăm!”.

Sărbătorirea „Orei Pământului” inițiată de Cantus Mundi se va desfășura simultan în 85 de localități din 33 de județe din țară: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

În județul Arad, evenimentul „Ora Pământului 2019” va fi sarbatorit de peste 800 de copii din corurile Programului National Cantus Mundi astfel: peste 540 de copii din 10 coruri vor cânta în fața Primăriei din Arad, simultan cu 300 de copii și tineri din cinci coruri, care se vor întâlni în Piața Regele Mihai I din Pecica. Copiii și tinerii, alături de coordonatorii corurilor, familii și prieteni, vor cânta pentru a aduce naturii și arădenilor mesajul lor de implicare și responsabilitate. Începând cu ora 20:30, corurile de copii Cantus Mundi vor interpreta cântece special selectate pentru acest moment și, in același timp, se va întrerupe iluminatul în zonele de organizare ale evenimentelor. 

Copiii României vor cânta într-un glas pentru sănătatea Pământului. Cantus Mundi este cel mai mare organizator de evenimente muzicale în cadrul Earth Hour 2019, acțiunile corale desfășurându-se în 81 de localități. Este un efort imens pe care echipa Madrigal-Cantus Mundi îl face și îi chemăm alături de acești minunați copii pe toți cei care înțeleg că România se va schimba prin vocile acestora., a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Cea de-a patra ediție a evenimentului „Ora Pământului” realizată de echipa Cantus Mundi se va desfășura sub egida WWF, organizație care a lansat acest proiect în 2007, reușind să mobilizeze comunități din peste 180 de țări.

Lista evenimentelor „Ora Pământului” organizate de către Programului Național Cantus Mundi va fi actualizată pe pagina de Facebook Cantus Mundi Romania periodic.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.150 de coruri. 43.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Despre Earth Hour

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră, Ora Pământului. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări. Detalii pe www.ora-pamantului.ro sau pe www.earthhour.org.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'