„O nouă viziune presupune şi modificarea regulamentelor europene nu doar pentru a extinde, ci şi pentru a devansa termene de cheltuire a banilor europeni. Chiar cu un an sau doi dacă acest lucru este benefic pentru economiile noastre şi pentru cetăţeni. Şi chiar dacă este mai greu din punct de vedere birocratic, pentru instituţiile europene sau naţionale. Pe scurt, vorbim de posibilitatea de a demara investiţii începând cu 2019, înainte de aprobarea noului cadru financiar multianual 2021- 2027 cu ajutorul unui mecanism prin care fondurile publice inclusiv finanţările de la instituţii financiare internaţionale, BERD, Banca Mondială, BEI, să fie rambursate din fonduri europene aferente noului cadru financiar”, a spus Eugen Teodorovici.
El a vorbit în cadrul conferinţei despre nevoia unei noi viziuni asupra Uniunii Europene, iar România ar trebui să aibă un rol activ.
„Este nevoie de o nouă viziune privind Uniunea Europeană şi ne dorim să avem un rol activ în construirea noii viziuni. Am spus şi am promovat cu curaj, spun eu, atât în cadrul Consiliului de Miniştri de Finanţe de la Bruxelles cât şi în toate discuţiile purtate cu partenerii europeni măsuri care trebuie adoptate astfel încât să producem mai multă coeziune şi mai multe investiţii pentru o Europă mai puternică. Aşadar vorbim de un moment al curajului în care Europa trebuie să promoveze o nouă viziune şi o politică de coeziune puternică pentru că dintre toate politicile, politica de coeziune este cea care are cel mai semnificativ impact în viaţa cetăţenilor. Cea care conduce la reducerea decalajelor şi susţine incluziune socială şi creşterea nivelului de trai.
El a afirmat că în România politica de coeziune se traduce simplu, cu cifre. PIB-ul României a crescut cu 50% în ultimii 10 ani datorită investiţiilor din fondurile structurale şi de investiţii ale Uniunii Europene.
„Când vorbim la curajul de a face lucruri ne referim şi la formularea ambiţioasă de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi mă refer la adoptarea acelor măsuri care să îmbunătăţească nivelul de trai al tuturor cetăţenilor europeni fără discriminare”, a declarat Teodorovici.
De asemenea, el a menţionat că Preşedinţia Română se confruntă cu numeroase provocări în contexul politic şi economic actual din Uniunea Europeană însă consideră că până în acest moment Preşedinţia Română este un succes, aspect confirmat de numeroasele dosare pe care a reuşit să le închidă dar şi de feedback-ul pozitiv pe care l-a primit de la partenerii europeni.