Atât prunele, cât şi prunele uscate conţin nişte substanţe care se numesc fenoli şi care au proprietăţi antioxidante. Aceste substanţe sunt cunoscute pentru eficienţa în neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid, scrie eva.ro.
Mai mult, beta carotenul pe care îl conţin prunele uscate funcţionează ca un antioxidant şi elimină radicalii liberi. Aceste fructe sunt bogate şi în potasiu, un mineral esenţial pentru menţinerea unei presiuni sanguine normale.
Fibrele care se găsesc în aceste fructe uscate contribuie la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, fibrele solubile ajută şi la creşterea sensibilităţii insulinei şi astfel joacă un rol important în prevenirea şi tratarea diabetului de tip 2.
Prunele uscate previn constipaţia şi ajută la scăderea riscului apariţiei cancerului de colon şi a hemoroizilor. Fibrele conţinute de aceste fructe reduc şi riscul apariţiei cancerului la sân în postmenopauză.
De reţinut este faptul că persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliară ar trebuie să evite aceste fructe.
Este recomandat ca prunele uscate să fie cumpărate în ambalaje transparente pentru a putea fi evaluate. Acestea pot fi păstrate apoi la loc răcoros (sau frigider) şi întunecat timp de mai multe luni.