Foametea bântuie în peste 50 de ţări şi afectează peste 100 milioane oameni. Şocurile climatice şi conflictele, principalele cauze

Şocurile climatice şi conflictele vor rămâne principalele cauze de crize alimentare pe plan mondial în 2019, avertizează un raport realizat de mai multe agenţii ale ONU.
Filip Stan
02 apr. 2019, 10:56
Foametea bântuie în peste 50 de ţări şi afectează peste 100 milioane oameni. Şocurile climatice şi conflictele, principalele cauze

În 2018, peste 113 milioane de oameni din 53 de ţări s-au aflat în pragul foametei, în special în Africa, menţionează raportul făcut public marţi la Bruxelles, înaintea unei reuniuni la nivel de experţi consacrate acestui subiect. Yemen, Republica Democratică Congo, Afganistan, Etiopia, Siria, Sudanul de sud şi partea de nord a Nigeriei sunt cele opt ţări cele mai afectate de o malnutriţie avansată, notează raportul, aflat la a treia ediţie.

Africa este afectată în mod „disproporţionat” de foametea acută, care afectează aproape 72 milioane de persoane, a declarat pentru France Presse Dominique Burgeon, director al diviziei pentru situaţii de urgenţă a FAO, Agenţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură.

„Până la 80% din populaţia” ţărilor aflate în pragul foametei „depinde de agricultură”, a subliniat acesta. Aceste ţări „au nevoie în egală măsură de ajutor umanitar de urgenţă pentru a se hrăni şi de mijloace de existenţă pentru relansarea agriculturii şi producţiei de alimente”, a spus Burgeon.

Pentru 2019, raportul atrage atenţia asupra situaţiei ţărilor învecinate cu zone de conflict, care primesc masiv refugiaţi şi se confruntă la rândul lor cu precaritatea alimentară. O astfel de situaţie se înregistrează „mai ales în Egipt, Iordania, Liban şi Turcia, care găzduiesc refugiaţi sirieni, în Bangladesh, unde se refugiază rohingya din Myanmar, în Uganda, unde vin refugiaţi din Sudanul de Sud şi din Republica Democratică Congo, în Camerun şi Burundi, unde ajung refugiaţi din Republica Centrafricană şi RD Congo, în Columbia, Ecuador şi Peru, destinaţia migranţilor venezueleni”, precizează raportul, care citează de asemenea ţările din jurul lacului Ciad, din Africa, unde ajung „populaţiile alungate de violenţe legate de gruparea Boko Haram”.

Venezuela, pentru care deocamdată nu există informaţii fiabile, ar urma să fie declarată în 2019 în situaţie de criză alimentară, a apreciat responsabilul FAO, care şi-a exprimat totodată preocuparea faţă de „semnificativa” creştere a sărăciei în această ţară.

Şi în Afganistan insecuritatea alimentară s-a accentuat în 2018, după o secetă severă. „În regiunea Herat, am întâlnit familii de agricultori nevoiţi să-şi vândă vitele folosite la munca câmpului pentru a se putea hrăni„, a relatat expertul, evocând un maxim al vulnerabilităţii alimentare şi necesitatea diversificării surselor de venit – în acest caz, de exemplu, prin producţia de şofran.

Irakul a fost afectat la rândul său de secetă, care a atins de asemenea Siria, unde a anulat rezilienţa demonstrată de agricultori în cei opt ani de conflict. Astfel, producţia siriană de grâu a scăzut drastic anul trecut la 1,2 milioane de tone de la media de 4,1 în 2002-2011, înainte de conflict. „Este cea mai slabă producţie din ultimii 30 de ani”, a precizat Burgeon, îndemnând la acordarea de asistenţă pentru acest sector al economiei Siriei, altădată „grânarul” Orientului Mijlociu.

Raportul prevede pentru 2019 şi creşterea insecurităţii alimentare în Haiti, cel mai sărac stat de pe continentul american şi care suferă de „vulnerabilitate cronică”, potrivit responsabilului FAO. Raportul atrage în acelaşi timp atenţia asupra riscurilor la care este expus „coridorul uscat” format din Guatemala, Honduras, Salvador şi Nicaragua, plus vestul statelor Costa Rica şi Panama, zonă afectată de schimbările climatice şi fenomenul El Nino şi în care 45 de milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei.

Reţeaua de informaţii privind securitatea alimentară (FSIN) care a realizat raportul mai cuprinde, pe lângă FAO, şi alte agenţii ale ONU, cum sunt Unicef sau Programul Alimentar Mondial (PAM), Uniunea Europeană, Agenţia SUA pentru dezvoltare USAID, precum şi o serie de foruri regionale cum este Comitetul permanent de luptă împotriva secetei în Sahel (CILSS).

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Cât costă să construieşti o casă de până în 100 mp, în 2025? Preţuri pentru manoperă
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți