Protocol între ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Educaţiei şi CNAS privind măsuri pentru persoanele cu autism

Ministerele Sănătăţii, Finanţelor Publice, Educaţiei Naţionale şi CNAS au semnat, marţi, de Ziua Conştientizării Autismului, un protocol de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului persoanelor care suferă de autism la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie.
Alina Costache
02 apr. 2019, 11:46
Protocol între ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Educaţiei şi CNAS privind măsuri pentru persoanele cu autism

În România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează serviciile medicale de psihiatrie pediatrică, precum şi serviciile psihologice, de logopedie, kinetoterapie şi fiziokinetoterapie, conexe actului medical, necesare pacienţilor cu tuburări din spectrul autist, dar şi cele de consiliere a familiilor persoanelor respective.

„Pentru stimularea acordării ajutorului necesar în cazurile de tulburări din spectrul autist, instituţia are în plan ca în acest an să majoreze numărul de puncte corespunzătoare serviciilor conexe actului medical ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Totuşi, rămâne în continuare o problemă numărul mic al medicilor specializaţi în psihiatrie pediatrică din ţară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CNAS marţi, de Ziua Mondială a Conştientizării Autismului.

Conform sursei citate, întrucât susţinerea şi integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectrul autist necesită şi servicii sociale şi educaţionale, marţi a fost semnat de ministerele Sănătăţii, Finanţelor Publice, Educaţiei Naţionale şi CNAS un protocol de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului acestor persoane la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie.

„Obiectivele protocolului vizează crearea unui subprogram în cadrul Programului naţională de sănătate mintală, organizarea şi desfăşurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor şcolari şi asistenţilor sociali. Va fi avută în vedere şi instruirea familiilor copiilor diagnosticaţi cu tulburări în spectrul autist”, scrie în comunicat.

Aceste obiectivele se vor derula începând cu semestrul II al anului 2019, pe o perioadă de trei ani.

Persoanele afectate de autism nu au o singură afecţiune, ci o gamă largă de tulburări psihice şi de comportament, cu manifestări diverse, care apar de cele mai multe ori în prima copilărie. La ora actuală, factorii declanşatori ai acestor tulburări nu sunt pe deplin cunoscuţi, dar este general acceptat că autismul apare din cauza unor anomalii în structura sau în funcţionarea creierului.

Nu există niciun tratament medicamentos specific pentru autism, chiar dacă în unele cazuri este necesară administrarea de calmante. Cu toate acestea, multe din persoanele afectate pot fi integrate în societate, cu ajutorul terapiilor psihiatrice şi psihologice, a unor metode speciale de educaţie şi mai ales cu ajutorul, răbdarea, dăruirea şi afecţiunea celor din jur.

În întreaga lume, 1 din 160 copii are o tulburare din spectrul autist, iar prevalenţa acestor afecţiuni tinde să crească, potrivit estimării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO).

Având în vedere particularitatea acestor afecţiuni, dar şi faptul că persoanele cu tulburări din spectrul autist sunt deseori ţinta atitudinilor negative, în anul 2007 Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit Ziua Mondială a Conştientizării Autismului, ca una din cele şapte zile oficiale ale forului mondial legate de probleme de sănătate.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'