Alertă! Poluare cu particulele fine de praf provenite de la deşeurile miniere la Moldova Nouă, în judeţul Caraş-Severin

Comisariatul Judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu a fost sesizat de SC Moldomin SA că, în urma intensificării vântului, s-a produs o poluare cu particule fine de praf provenite de la deşeurile miniere şi există pericolul extinderii poluării în Serbia. Vântul a luat aceste particule de pe suprafaţa iazurilor Boşneag şi Tăuşani, aflate în curs de umplere cu apă din Dunăre, în urma unui proiect cu bani guvernamentali.
Romania TV
02 apr. 2019, 12:14
Alertă! Poluare cu particulele fine de praf provenite de la deşeurile miniere la Moldova Nouă, în judeţul Caraş-Severin

Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Gărzii Naţionale de Mediu, comisarii au fost să verifice fenomenul de poluare de la Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin,după ce au fost înştiinţaţi de reprezentanţii SC Moldomin SA.

„Astăzi, 2 aprilie, Comisariatul Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu a fost anunţat de SC Moldomin SA că, pe fondul intensificării vântului, s-a produs fenomenul de poluare cu particule în suspensie provenite de pe suprafaţa iazurilor Boşneag – Extindere şi Tăuşani. Imediat ce au primit notificarea, comisarii GNM s-au deplasat la fata locului unde au constatat prezenţa fenomenului de spulberare şi posibilitatea extinderii fenomenului de poluare către graniţa cu Serbia”, se arată în comunicat.

Comisarii Gărzii de Mediu au dispus umplerea iazurilor cu apă, astfel că fenomenul de poluare s-a redus de pe suprafaţa iazurilor cu 50 la sută.

„În limita atribuţiilor care le revin, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au luat toate măsurile pentru limitarea fenomenului şi au dispus, imediat, umectarea suprafeţei iazurilor cu ajutorul instalaţiei existente. Ca urmare a acestei măsuri, la o jumătate de oră de la pornirea instalaţiei de umectare, fenomenul de poluare de pe suprafaţa iazurilor s-a redus cu 50%”, se mai arată în comunicat.

Şi Grupul Ecologic de Colaborare Nera, un ONG care activează în domeniul în domeniul ecologic, a tras un semnal de alarmă, într-un comunicat de presă de marţi, în ceea ce priveşte poluarea de la Moldova Nouă, susţinând că este vorba despre o catastrofă ecologică în Clisura Dunării.

„Catastrofă ecologică în Clisura Dunării – sau cum să cheltui 2 milioane de euro de la bugetul de stat fara nici un efect. Vântul îi «prăfuieşte» din nou pe locuitorii din Moldova Nouă cu deşeuri miniere de la iazul Tăuşani – Boşneag. Acum nu a existat energie pentru funcţionarea aspersoarelor (care oricum nu funcţionau pe un asemenea praf şi un asemenea vânt), la viitorul vânt probabil nu va fi forţa de muncă, iar la următorul nu va fi…”, se arată în comunicat.

Ecologiştii mai spun că specialiştii de la Protecţia Mediului au dat acorduri de mediu şi autorizaţii pe o soluţie tehnică care nu va duce la stoparea poluării.

„Specialiştii de la Ministerul Economiei, Agenţia de Protecţia Mediului şi Primăria Moldova Nouă au dat acorduri de mediu şi autorizaţii pe o soluţie tehnică care nu va produce stoparea poluării. Problema este cine va plăti eşecul? Cu siguranţă locuitorii din Clisură cu sănătatea şi cu taxele şi cu impozitele colectate la bugetul de stat de unde s-a finanţat proiectul. Din 2016, de la apariţia în spaţiul public a acestei soluţii, GEC Nera s-a opus implementării ei şi a cerut folosirea unei consolidări vegetative a iazului care ar fi funcţionat fără energie, fară forţă de muncă. Ar fi funcţionat singură! Petiţiile GEC Nera nu au fost luate în considerare de Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, APM şi Primărie. Banii trebuiau aruncaţi pe apa Dunării …sau cine ştie unde! În 2 aprilie 2019 poluarea din Clisură este şi mai rebelă deoarece suprafaţa iazului, în parte stabilizată în ultimii ani cu vegetaţie spontană, a fost răvăşită de utilajele celor care au «stopat» poluarea, iar praful a fost adus din nou în calea vântului”, se mai arată în comunicat.

După închiderea minei de la Moldova Nouă, iazul de decantare Boşneag a rămas principala sursă de poluare în zona Clisurii Dunării, în special în zilele cu vânt puternic, când praful de steril este ridicat în aer.

În iulie 2016, pentru poluarea cu steril produsă de iazul de decantare Boşneag din Moldova Nouă, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României şi a reclamat Statul Român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Curtea a pronunţat sentinţa împotriva Statului Român, sentinţă care nu a inclus şi sancţionări financiare, ci doar a impus adaptarea legislaţiei la directivele UE.

Guvernul de atunci a pregătit cadrul legal pentru a rezolva problema şi anume umezirea suprafeţei iazului Boşneag utilizând apă din Dunăre.

Investiţia în valoare de 1,6 milioane de euro este derulată prin Ministerul Economiei şi constă în construcţia unei staţii de pompare, realizarea unui sistem de conducte pe o suprafaţă de 120 hectare şi montarea unui sistem de aspersoare pentru umectarea iazului, astfel încât particulele fine de praf provenite de la deşeurile miniere să nu mai fie duse de vânt şi să polueze localităţile limitrofe, punând în pericol sănătatea umană.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Mașina românească despre care se spune că a fost copiată de Mercedes. Nu era performantă, dar mulți se lăudau cu ea
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Românii care rămân fără un sfert din pensie. Legea se schimbă, dispare grupa I de muncă pentru acest domeniu
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Stațiunea balneo-climaterică cu cel mai pur aer din Europa. O adevărată atracție pentru turiști
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
Mașinile care au primit interzis în Ungaria. Se aplică până pe 20 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Alain Delon – o carieră legendară și un rămas bun emoționant
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...