Şeful diplomaţiei a avut la Budapesta întrevederi cu omologul ungar, János Martonyi, cu premierul Viktor Orbán şi cu preşedintele Parlamentului, László Kövér.
„Eu am transmis un mesaj clar în toate întâlnirile oficiale pe care le-am avut şi am spus faptul că, în opinia Guvernului României este important să privilegiem aspectele pozitive, proiectele pozitive ale relaţiei bilaterale şi să evităm alte episoade care pot genera tensiuni, pot genera interpretări în legătură cu aşa zise tensiuni de natură etnică şi din acest punct de vedere am solicitat ca în perioada care urmează, în această toamnă, când în România se va desfăşura o campanie electorală importantă pentru viitoarea structură a Parlamentului şi pentru viitorul Guvern să avem înţelepciunea de a separa interesele de natură politică internă dintr-o ţară sau alta şi să nu amestecăm campania electorală românească cu alte lucruri care ţin, poate, de interesele politice de la Budapesta”, a declarat Corlăţean.
El a adăugat că le-a explicat oficialilor din ţara vecină că e important ca tematica de campanie electorală să fie concentrată pe priorităţile de ordin economic şi social ale societăţii româneşti, care sunt relevante inclusiv pentru cetăţenii de etnie maghiară.
„Şi din acest punct de vedere am exprimat speranţa că interesul de a avea o campanie electorală care să se concentreze pe priorităţile reale ale societăţii româneşti, de ordin economic şi social, care sunt extrem de relevante pentru toţi cetăţenii, şi pentru români şi pentru maghiarii din România, să nu fie alterată, direcţionată de alte lucruri”, a afirmat Corlăţean.
Întrebat dacă a primit asigurări din partea oficialilor de la Budapesta că solicitarea sa va fi respectată, Corlăţean a arătat că speră ca mesajul Guvernului României să fi fost înţeles. „Sper sincer ca mesajul României, al Guvernului României, să fi fost înţeles. Vom vedea în perioada următoare dacă aceste lucruri vor fi tratate în acest sens de unii dintre liderii politici de la Budapesta”, a evidenţiat Corlăţean.
Şeful diplomaţiei a relatat că a reluat cu preşedintele Parlamentului, László Kövér, subiectul reînhumării scriitorului József Nyirő, căruia i-a transmis „foarte clar” că România şi comunităţile evreieşti au sensibilităţi importante faţă de aceste demersuri privind reînhumarea şi că acestea nu pot fi acceptate.
„Eu cred că poziţia noastră a fost extrem de clar exprimată şi sper să fie bine înţeleasă. Sunt lucruri care pot prezenta o anumită simbolistică în Ungaria, dar cu totul altă simbolistică o au în România şi nu numai. A fost o discuţie necesară cu conducerea Parlamentului şi sper eu să fie clarificatoare”, a mai spus Corlăţean.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, s-a aflat într-o vizită neoficială de patru zile în Transilvania, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, implicându-se în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a venit în România deşi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti de la acea vreme, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, îi ceruseră să îşi amâne vizita după alegerile locale.