„Responsabilitatea este deopotrivă şi a studenţilor, şi a universităţilor. Primii care au făcut pasul sunt studenţii. Ei s-au dus să se înscrie la o anumită universitate şi s-au dus să se înscrie cu resursele lor sau ale părinţilor. Îi îndemn pe toţi să se uite, în primul rând, pe lista de universităţi şi să analizeze dacă programele sunt sau nu acreditate şi să facă acest pas în cunoştinţă de cauză”, a spus Andronescu, la deschiderea anului universitar de la Politehnica Bucureşti.
Ministrul a răspuns astfel unei întrebări privind universităţile particulare şi părerile unor studenţi potrivit cărora au trecut prin facultate precum gâsca prin apă.
Ecaterina Andronescu a mai spus că nu toate universităţile pot fi tratate ca fiind „nepăsătoare”. „Nu cred că este corect să vorbim la modul general. Sunt şi universităţi care sunt mai nepăsătoare”, a spus ea.
Ministrul Educaţiei a declarat, tot la deschiderea anului universitar, că şi-ar dori ca universităţile să-şi crească performanţa. „Mi-aş dori să nu existe derapaje care să atragă o imagine negativă la adresa unei universităţi, oricare ar fi ea. (…) Îmi doresc ca toate universităţile noastre să-şi asume responsabilitatea integrală a ofertei de educaţie care au făcut-o către generaţia tânără, iar diploma să aibă acoperire în ceea ce ştie posesorul ei. Diploma în sine nu reprezintă un atu, ci ceea ce reflectă diploma în cunoştinţele pe care studenţii le-au căpătat”, a adăugat demnitarul.
O altă dorinţă a ministrului, la început de an univeristar, face referire la comunitatea academică. „Comunitatea academică să se impună mai mult în societate. Cred că şcoala este cea mai importantă instiuţie din societate. Apoi, cea mai importantă avere a unei naţiuni este resursa umană, capitalul uman. Universitatea care atrage un corp didactice perfomant are şansa să facă performanţă. Apoi, mi-aş dori ca fiecare universitate să-şi asume responsabilitatea pentru toate demersurile academice pe care le organizează”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Andronescu mai vrea ca universităţile să câştige mai mult la capitolul internaţionalizare, învăţământul nemafiind, în prezent, al unei singure ţări. „Cred că trebuie să atragem şi profesori străini din afară, chiar din ţările îndepărtate”, a afirmat ministrul.