Indemnizaţia de creştere a copilului, noi modificări. Ce se întâmplă cu părinţii care au venituri mari

Cei care se află în concediul pentru creștere a copilului nu vor pierde dreptul la indemnizație în cazul în care obțin venituri care de pășesc de cinci ori cuantumul minim al indemnizației, adică suma de 6.250 de lei.
Filip Stan
07 apr. 2019, 06:33
Indemnizaţia de creştere a copilului, noi modificări. Ce se întâmplă cu părinţii care au venituri mari

Indemnizaţie creştere copil 2019 – Concediu creștere copil. Această măsură este prevăzută într-o prevedere legislativă care ar trebui să fie votată de Camera Deputaților.

În expunerea de motive se spune că natalitatea din România a scăzut drastic, tendința fiind constantă în ultimii 28 de ani.

O altă măsură pe care o are în vedere inițiativa legislativă este aceea a eliminării diminuării indemnizației pentru al doilea copil, despre care se spune că este o măsură absurdă.

La ora actuală, părinții care primesc indemnizația nu pot să realizeze și alte venituri cu câteva excepții:

  • persoana primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
  • cel îndreptățit primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
  • beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei.

Indemnizaţie creştere copil 2019 – Concediu creștere copil. Indemnizația de creștere a copilului pentru cel de-al doilea copil urmează să fie modificată în cazul persoanelor care, la mai puțin de 12 luni de la revenirea la lucru, intră din nou în concediu pentru creșterea copilului. 

Un alt proiect de lege privind indemnizaţia creştere copil 2019 a primit aviz favorabil din partea Senatului. Modificările vizează indemnizațiile aferente concediilor de creștere a copilului solicitate la mai puțin de un an de la momentul în care anteriorul CCC s-a terminat. Astfel, părinții care în acest caz luau mai puțini bani ca indemnizație creștere copil, vor beneficia de o mărire a sumei. 

Mai exact, în cazul în care o persoană solicită un nou concediu de creștere a copilului în mai puțin de 12 luni de la încetarea anteriorului și în această perioadă lucrează și obține venituri impozabile, indemnizația se va calcula pe baza veniturilor obținute în acea perioadă. Dacă se va întâmpla ca indemnizația calculată astfel să fie mai mică decât cea acordată pentru creșterea copilului anterior, potrivit proiectului de act normativ, “se acordă indemnizația stabilită pentru copilul anterior”

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege privind indemnizația de creștere, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Calcul indemnizație creștere copil 2019

Cuantumul idemnizației reprezintă 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni (nu neapărat consecutive), înainte de data de naștere a copilului. Indemnizația pentru cresterea copilului nu poate fi mai mică de 1250 lei (suma valabilă începând din 1 ianuarie 2018), însă nici mai mare de 8500 lei.

 

Formula de calcul pentru stabilirea indemnizației de care un părinte poate beneficia presupune adunarea ultimelor 12 luni, anterioare lunii de naștere a copilului, apoi împărțirea sumei obținute la 12. Rezultatul – suma medie obținută- se înmulțește cu 85 (procentul din suma) și se împarte rezultatul la 100 (la suta – %).

Acte necesare indemnizație creștere copil

  • copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
  • actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
  • actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
  • dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate (sau declarația unică, acolo unde e cazul);
  • dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
  • orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Când se depun actele pentru indemnizația de creștere a copilului 2019

Există două cazuri diferite în care pot fi depuse actele pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, în funcție de statutul părintelui care solicită acest drept:

Indemnizația se acordă începand cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nașterii copilului, indiferent de persoana îndreptatita care solicită dreptul. Asta numai dacă dosarul este depus in termen de 60 de zile lucratoare de la acea dată.

Începand cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România așteptată de milioane de români. Este cea mai scumpă construită în țara noastră
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost cea mai talentată: Rămâne vie amintirea rolurilor interpretate
Playtech.ro
Idei de afaceri mici, 'imune' la criza economică! Ce firme merită să deschizi în 2025 și 2026?
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Exploziv: China, implicată în războiul din Ucraina. Ce va face SUA
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau la casă! Amendă de 5.000 de lei sau închisoare de la 1 la 5 ani. Este ilegal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”