Metodă inedită de a combate încălzirea globală: Praful asteroizilor ar putea salva Pământul

Cercetătorii scoţieni au venit cu o idee inedită pentru a combate încălzirea globală: să "arunce în aer" suprafaţa asteroizilor, pentru a crea nori gigantici de praf, ce ar acţiona precum o umbrelă pentru Pământ.
Romania TV
01 oct. 2012, 15:06
Metodă inedită de a combate încălzirea globală: Praful asteroizilor ar putea salva Pământul

Experţii de la Universitatea Strathclyde cred că un asteroid de o mărime potrivită ar putea fi mişcat într-o poziţie apropiată de Terra, înainte să arunce în aer suprafaţa sa. Şi, întrucât un asteroid crează atracţie gravitaţională, praful va fi menţinut în jurul său, în loc să fie împrăştiat prin spaţiu.

Idea face parte dintr-o serie de proiecte ambiţioase, din cadrul geoingineriei, care se ocupă cu modificarea climei planetei prin reflectarea, devierea sau absorbţia energiei solare.

Studiile Panoului Interguvernamental asupra Schimbărilor Climatice de la ONU sugerează că temperaturile medii globale vor creşte înte 1.1 şi 6,4 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol.

„Oamenii se gândesc la umbrele gigantice care blochează tot soarele. Nu este cazul aici. Norul de praf se va afla constant între Soare şi Pământ, fiind un fel de filtru„, explică Russell Bewick, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Strathclyde.

„Însă vreau să atrag atenţia că nu aş sugera niciodată geoingineria în locul reducerii emisiilor de carbon. Putem cumpăra timp până când o să găsim o soluţie durabilă pentru a combate schimbările climatice. Norul de praf nu va „vindeca” permanent Terra, însă ar putea combate efectele schimbărilor climatice pentru o anumită perioadă de timp, pentru a permite măsurilor mai lente, precum capturarea carbonului, să devină eficiente”, explică cercetătorul.

O altă idee a geoinginerilor este plasarea unor oglinzi gigantice în spaţiu, pentru a reflecta radiaţiile solare, însă nu este considerată practică, din cauza costului enorm pentru construcţia oglinzilor şi pentru amplasarea lor în spaţiu.

„Păturile” de praf din spaţiu sunt mult mai ieftin de realizat decât oglinzile. Cercetătorii scoţieni s-au gândit să folosească forţa de atracţie gravitaţională a asteroidului pentru a împiedica răspândirea prafului în spaţiu.

Asteroidul ar fi plasat în ceea ce este cunoscut drept punctul Lagrange L1, un punct în spaţiu unde atracţia gravitaţională a Pământului şi a Soarelui este echivalentă. L1 se află la o distanţă de patru ori mai mare decât Luna.

Pe asteroid ar fi amplasaţi electromagneţi puternici care vor duce asteroidul în locul potrivit şi vor provoca o explozie pe suprafaţa sa, pentru a împrăşita praful în jurul lui. Cercetătorii au identificat asteroidul 1036 Ganymed, cel mai mare din apropierea Terrei, drept candidatul cel mai bun.

Ei cred că Ganymed ar putea genera un nor de praf suficient de mare pentru a bloca 6,58% din radiaţiile solare care ajung pe Pământ, mai mult decât suficient pentru a combate încălzirea globală din prezent.

Experţii trebuie să găsească acum o modalitate prin care să mute un asteroid atât de mare.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft, de luni, 19 august 2024, produsele cărora românii le-au simțit lipsa. Se vor vinde repede
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Românii care rămân fără un sfert din pensie. Legea se schimbă, dispare grupa I de muncă pentru acest domeniu
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Stațiunea balneo-climaterică cu cel mai pur aer din Europa. O adevărată atracție pentru turiști
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
Mașinile care au primit interzis în Ungaria. Se aplică până pe 20 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Forțele Aeriene Ucrainene Distrug un Al Doilea Pod în Regiunea Kursk din Rusia
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...