Experţii de la Universitatea Strathclyde cred că un asteroid de o mărime potrivită ar putea fi mişcat într-o poziţie apropiată de Terra, înainte să arunce în aer suprafaţa sa. Şi, întrucât un asteroid crează atracţie gravitaţională, praful va fi menţinut în jurul său, în loc să fie împrăştiat prin spaţiu.
Idea face parte dintr-o serie de proiecte ambiţioase, din cadrul geoingineriei, care se ocupă cu modificarea climei planetei prin reflectarea, devierea sau absorbţia energiei solare.
Studiile Panoului Interguvernamental asupra Schimbărilor Climatice de la ONU sugerează că temperaturile medii globale vor creşte înte 1.1 şi 6,4 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol.
„Oamenii se gândesc la umbrele gigantice care blochează tot soarele. Nu este cazul aici. Norul de praf se va afla constant între Soare şi Pământ, fiind un fel de filtru„, explică Russell Bewick, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Strathclyde.
„Însă vreau să atrag atenţia că nu aş sugera niciodată geoingineria în locul reducerii emisiilor de carbon. Putem cumpăra timp până când o să găsim o soluţie durabilă pentru a combate schimbările climatice. Norul de praf nu va „vindeca” permanent Terra, însă ar putea combate efectele schimbărilor climatice pentru o anumită perioadă de timp, pentru a permite măsurilor mai lente, precum capturarea carbonului, să devină eficiente”, explică cercetătorul.
O altă idee a geoinginerilor este plasarea unor oglinzi gigantice în spaţiu, pentru a reflecta radiaţiile solare, însă nu este considerată practică, din cauza costului enorm pentru construcţia oglinzilor şi pentru amplasarea lor în spaţiu.
„Păturile” de praf din spaţiu sunt mult mai ieftin de realizat decât oglinzile. Cercetătorii scoţieni s-au gândit să folosească forţa de atracţie gravitaţională a asteroidului pentru a împiedica răspândirea prafului în spaţiu.
Asteroidul ar fi plasat în ceea ce este cunoscut drept punctul Lagrange L1, un punct în spaţiu unde atracţia gravitaţională a Pământului şi a Soarelui este echivalentă. L1 se află la o distanţă de patru ori mai mare decât Luna.
Pe asteroid ar fi amplasaţi electromagneţi puternici care vor duce asteroidul în locul potrivit şi vor provoca o explozie pe suprafaţa sa, pentru a împrăşita praful în jurul lui. Cercetătorii au identificat asteroidul 1036 Ganymed, cel mai mare din apropierea Terrei, drept candidatul cel mai bun.
Ei cred că Ganymed ar putea genera un nor de praf suficient de mare pentru a bloca 6,58% din radiaţiile solare care ajung pe Pământ, mai mult decât suficient pentru a combate încălzirea globală din prezent.
Experţii trebuie să găsească acum o modalitate prin care să mute un asteroid atât de mare.