Blocaj total în desemnarea procurorului-şef european: Parlamentul European şi Consiliul UE nu cedează susţinerea propriilor favoriţi

Echipele de negocieri ale Parlamentului European și Consiliului UE nu au ajuns la un consens privind desemnarea procurorului-șef al Parchetului European nici în a treia rundă de negocieri, care a avut loc joi la Bruxelles. Ambele tabere își susțin în continuare propriul favorit, Parlamentul European pe Laura Kovesi, iar Consiliul UE pe Francois Bohnert. Procedura ar putea fi finalizată după alegerile europarlamentare.
Filip Stan
04 apr. 2019, 03:39
Blocaj total în desemnarea procurorului-şef european: Parlamentul European şi Consiliul UE nu cedează susţinerea propriilor favoriţi

UPDATE Consiliul UE îşi reafirmă susţinerea pentru candidatul francez, Francois Bohnert, la funcţia de procuror-şef european, după ce şi runda a treia de negocieri a eşuat joi.

Aceeași poziție de susținere față de candidatul preferat o are și Parlamentul European, care nu vrea să renunțe la numirea Laurei Kovesi în fruntea Parchetului European.

Consiliul spune că o nouă rundă de negocieri poate avea loc săptămâna viitoare şi, dacă nu se ajunge la un rezultat, negocierile pot continua după instalarea noului Parlament European.

Echipa de negociere a Consiliului îşi exprimă regretul, într-un comunicat dat publicităţii joi seara, că nu se fac progrese suplimentare în privinţa desemnării primului procuror şef al UE.

Consiliul consideră că pentru acest post este nevoie de un profesionist cu experienţă, independent, care să poată să pună în funcţiune instituţia încă de la început şi precizează că misiunea primului procuror şef al UE pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta, în special, în construirea structurii administrative şi operaţionale a instituţiei şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.

Echipa de negociere a Consiliului reiterează faptul că, deşi recunoaşte valoarea celor trei candidaţi selectaţi, candidatul preferat al Consiliului pentru această funcţie este Francois Bohnert. Echipa de negociere precizează că a informat periodic Consiliul (la nivelul Coreper) cu privire la negocieri, pentru confirmarea acestui mandat.

Negociatorii Consiliului şi-au exprimat deschiderea pentru o nouă reuniune săptămâna viitoare, la o dată care urmează să fie stabilită. În cazul în care negocierile nu vor fi încheiate săptămâna viitoare, probabil că acestea vor fi reluate odată ce noul Parlament este instalat, se mai arată în comunicat.

Cea de-a treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pe tema numirii procurorului-şef european s-a încheiat fără nicio înţelegere, a anunţat preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE) din Parlamentul European, Claude Moraes.

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului UE, regretăm profund situaţia de blocaj, care împiedică cele două instituţii să ajungă la o înţelegere privind numirea procurorului-şef european”, a declarat Claude Moraes, potrivit unui comunicat de presă transmis de Parlamentul European, scrie News.ro.

„Procurorul-şef european va juca un rol-cheie în operaţionalizarea Parchetului european, un parchet care va fi un instrument în combaterea fraudelor cu fonduri europene”, a adăugat el.

Şi vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, Judith Sargentini, a declarat că opoziţia pe care Kövesi o întâmpină din partea autorităţilor române evidenţiază curajul şi independenţa ei, „ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a EPPO”.

„Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a adăugat Sargentini.

_______

UPDATE Negociatorii Consiliului UE au reiterat, în cadrul rundei de negocieri de joi, sprijinul puternic pentru candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, şi au propus ca viitoarea rundă de discuţii privind desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, să se amâne pentru 12 aprilie, din cauza reuniunii extraordinare a Consiliului European dedicate Brexitului.

Cele două echipe de negociere, a Consiliului şi a Parlamentului, nu au ajuns nici joi la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, şi niciuna dintre tabere nu pare dispusă să-şi schimbe poziţia.

„La începutul întâlnirii, negociatorii PE au făcut referire la poziţia exprimată de preşedintele (Antonio) Tajani ieri (miercuri – n.r.) în timpul sesiunii plenare privind situaţia dnei Kovesi şi a statului de drept în România. Negociatorii Consiliului au subliniat că întâlnirea are ca temă numirea primului şef al EPPO pentru următorii şapte ani. Este foarte important ca EPPO să fie funcţional până al sfârşitul lui 2020, cum este programat. Negociatorii PE şi-au exprimat nemulţumirea faţă de răspunsul negociatorului Consiliului”, a declarat o sursă UE pentru Agerpres.

De asemenea, negociatorii Consiliului au „reamintit că Consiliul îi acordă un sprijin puternic dlui Bohnert”, conform sursei citate.

„Negociatorii au informat COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi) asupra negocierilor după fiecare rundă şi nu a existat nicio schimbare a poziţiei Consiliului. Cu toate acestea, negociatorii Consiliului au fost pe deplin pregătiţi să asculte argumentele PE privind ce o face pe candidata lor mai potrivită pentru a construi EPPO”, a precizat sursa UE.

De asemenea, „Consiliul UE a informat că viitoarea dată prevăzută pentru negocieri, 10 aprilie, este acum imposibilă din cauza reuniunii speciale a Consiliului European”. Totuşi, noua dată propusă nu ar fi fost acceptată încă de PE, conform sursei citate, ceea ce ar putea duce la amânarea negocierilor până la formarea noului parlament rezultat din alegerile ce vor avea loc în luna mai.

„Consiliul a propus ca dată nouă 12 aprilie. Totuşi încă nu este clar dacă Parlamentul doreşte să aibă loc această întâlnire. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci cel mai probabil negocierile se vor relua după formarea unui nou parlament”, a mai declarat sursa UE pentru Agerpres.

Pe de altă parte, europarlamentarul român Cristian Preda susține că nu va mai fi nicio rundă de negocieri să că singura opțiune rămasă este retragerea candidatului francez din cursă, în favoarea Laurei Codruța Kovesi, candidatul român.

Citește și: Cristian Preda: Nu va mai fi nicio rundă de negocieri între PE şi Consiliu pentru funcția de procuror-şef european. Care e soluţia

_______

UPDATE Cea de-a treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pe tema numirii procurorului-şef european s-a încheiat fără nicio înţelegere, a anunţat preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE) din Parlamentul European, Claude Moraes.

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului UE, regretăm profund situaţia de blocaj, care împiedică cele două instituţii să ajungă la o înţelegere privind numirea procurorului-şef european”, a declarat Claude Moraes, potrivit unui comunicat de presă transmis de Parlamentul European, scrie News.ro.

„Procurorul-şef european va juca un rol-cheie în operaţionalizarea Parchetului european, un parchet care va fi un instrument în combaterea fraudelor cu fonduri europene”, a adăugat el.

Şi vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, Judith Sargentini, a declarat că opoziţia pe care Kövesi o întâmpină din partea autorităţilor române evidenţiază curajul şi independenţa ei, „ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a EPPO”.

„Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a adăugat Sargentini.

„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi. Dna Kovesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă”, a declarat şi Ingeborg Grassle (PPE, DE), preşedintele Comisiei pentru control bugetar (CONT) al Parlamentului.

_______

UPDATE Va exista, pe 10 aprilie, o nouă rundă de negocieri între PE şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, anunţă surse Mediafax.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior şi în Comisia CONT.

Negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului UE vor avea joi a treia rundă de tratative pentru desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Aceasta este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european. Candidatul preferat de Consiliul UE este francezul Jean-Francois Bohnert.

În conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit.

Cu o zi înaintea noii runde de negocieri cu Consiliul, preşedintele legislativului european, Antonio Tajani, a solicitat autorităţilor române să oprească obstacolele puse în faţa candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar în România, i s-a interzis să părăsească ţara fără autorizaţie şi să facă declaraţii presei, a precizat preşedintele Tajani miercuri în deschiderea sesiunii plenare de la Bruxelles. În numele Parlamentului European, el şi-a exprimat îngrijorarea şi a declarat că Laura Codruţa Kovesi continuă să aibă sprijinul Parlamentului UE.

Frans Timmermans, Antonio Tajani şi Manfred Weber o susţin pe Laura Codruţa Kovesi

Comisia Europeană a luat şi ea poziţie miercuri în cazul candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european şi a precizat că fosta şefă a DNA trebuie lăsată să-şi susţină candidatura, pentru ca instituţiile europene să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză.

Ulterior miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis plângerea Laurei Codruţa Kovesi şi a decis revocarea măsurii controlului judiciar dispus săptămâna trecută împotriva fostei şefe a DNA de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

”A admis contestaţia pe care am formulat-o şi s-a dispus revocarea măsurii controlului judiciar. Nu comentez decizia. Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală”, le-a spus Laura Codruţa Kovesi jurnaliştilor, după ce a participat la citirea hotărârii în sala de judecată. Ea a arătat că au fost revocate toate măsurile dispuse în cadrul controlului judiciar. ”Acum pot să părăsesc şi ţara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile şi mi s-a admis contestaţia”, a adăugat ea.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord joi, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'