Efectele Brexitului: Mii de europeni, inclusiv ROMÂNI fără adăpost, riscă să aibă probleme după ieşirea Marii Britanii din UE

Data când britanicii se vor retrage din Uniunea Europeană nu e încă sigură, dar asociaţiile de caritate se tem că nicio amânare nu va fi suficientă pentru ca miile de homless să îşi pregătească actele şi să urmeze procedurile care le-ar putea permite să rămână legal în Regatul Unit.
Iulian Tudor
04 apr. 2019, 07:59
Efectele Brexitului: Mii de europeni, inclusiv ROMÂNI fără adăpost, riscă să aibă probleme după ieşirea Marii Britanii din UE

Mii de europeni fără adăpost din Regatul Unit riscă să aibă probleme şi mai mari după Brexit: ei ar putea fi închişi sau deportaţi, arată Fundaţia Thomson Reuters, organizaţia caritabilă a trustului media omonim.

„Toată lumea e îngrijorată de Brexit”, spune Piotr, un polonez în vârstă de 39 de ani, care trăieşte pe străzile oraşului Northampton din centrul Angliei. „Vreau să rămân în Anglia, pentru mine e o ţară fantastică şi problema (lipsei unei locuinţe) din momentul acesta e fiindcă n-am găsit de lucru”, a declarat el într-un interviu telefonic în care a preferat să nu-şi spună numele complet, potrivit Agerpres.

Familia lui Piotr se află în Polonia şi în Germania, iar el se simte „nefericit” pe străzi şi vrea să contribuie la societate. Potrivit celor comunicate Fundaţiei Thomson Reuters, mulţi prieteni de-ai săi din Lituania şi România s-au confruntat cu o ostilitate crescută după referendumul pentru Brexit din 2016, iar comunitatea sa este tot mai îngrijorată. Deşi îşi poate dovedi identitatea cu acte, spre deosebire de alţi homeless, Piotr se teme că va fi deportat. „Vreau să rămân legal în Anglia”, susţine el.

Un raport al firmei de consultanţă WPI Economics arată că persoanele fără adăpost cu cetăţenie europeană sunt un „grup cheie” care riscă să întâmpine noi dificultăţi. „Indiferent ce se întâmplă cu Brexit-ul, va fi o adevărată provocare pentru homeless”, arată unul din autorii raportului, Matthew Oakley, director al WPI Economics, potrivit Agerpres.

Nu există un consens privind numărul de persoane fără adăpost, dar o evaluare rapidă făcută de guvern arată că în fiecare noapte, pe străzile Angliei dorm aproximativ 1000 de cetăţeni din Uniunea Europeană, adică aproximativ unul din cinci homeless.

Termenul de 29 martie pentru Brexit a trecut şi nu se ştie când sau dacă Regatul Unit va ieşi din UE. Europenii intraţi în ţară înainte de această dată trebuie să solicite statutul de rezident, pentru care e nevoie de formalităţi şi acte de identitate, iar avocaţii arată că mulţi homeless nu au aşa ceva. În lipsa documentelor, migranţii riscă să rămână în condiţii ilegale şi nu vor avea acces la servicii medicale, pensii şi alte ajutoare sociale.

Raportul WPI arată că probabilitatea de a nu cunoaşte termenele-limită care se apropie, de a nu avea acces la internet sau de a se teme de contactul cu autorităţile este mai ridicată în cazul europenilor fără adăpost. „Oricine nu îşi poate legaliza statutul până la data-limită (…) ar putea fi arestat sau deportat”, afirmă Zoe Gardner, consilier politic în cadrul organizaţiei caritabile pentru asistenţă juridică JCWI, care susţine drepturile imigranţilor, potrivit Agerpres.

„Povestea homeless din UE în Regatul Unit ar trebui să fie un scandal naţional”, susţine Robin Burgess, directorul Hope Centre, o altă organizaţie de caritate din Anglia. „Fără îndoială, după un Brexit dur, vor urma deportări. Ştim că teama de deportare i-a făcut pe unii migranţi din UE să evite să se adreseze serviciilor, iar ca urmare nu au primit ajutor şi unii au murit”.

Potrivit lui Burgess, sute de cetăţeni europeni trăiesc într-o „mizerie inimaginabilă” şi se confruntă cu resentimente tot mai acute din partea localnicilor convinşi că locuinţele trebuie să fie rezervate pentru britanici, informează Agerpres.

Din 2017, în urma unui proces împotriva guvernului prin care s-a creat un precedent istoric, deportarea europenilor fără adăpost este considerată un abuz. Jean Demars, membru al echipei de avocaţi care a prezentat cazul respectiv în instanţă, spune că cetăţenii UE „sunt în continuare foarte suspicioşi şi preocupaţi că guvernul britanic (…) va găsi o modalitate de a-i deporta după Brexit”, potrivit Agerpres.

Guvernul afirmă că sentinţa Înaltei Curţi de Justiţie va rămâne valabilă şi după ieşirea din UE şi susţine că nu are un program împotriva imigranţilor. „Am spus întotdeauna clar că dorim să rămână cetăţenii UE”, a declarat Fundaţiei Thomson Reuters un purtător de cuvânt.

Un autobuz cu avocaţi specializaţi în imigraţie a făcut turul Londrei pentru a oferi asistenţă gratuită cetăţenilor europeni vulnerabili, inclusiv celor fără adăpost, iar Primarul Capitalei, Sadiq Khan, a acordat ajutoare financiare nerambursabile organizaţiilor de sprijin. Pe 29 martie s-a deschis complet programul guvernamental de stabilire a reşedinţei pentru UE, iar în primul weekend au fost depuse peste 50.000 de cereri, potrivit Agerpres.

Regatul Unit s-ar putea retrage din UE pe 22 mai, dacă parlamentul aprobă acordul propus de guvern. În caz contrar, britanicii trebuie să prezinte un alt plan până pe 12 aprilie, să accepte un Brexit fără acord, sau chiar să rămână în Uniunea Europeană.

Indiferent cum se va sfârşi povestea Brexit, europenii fără adăpost, ca Piotr – care recunoaşte că a fi homeless „nu e o viaţă” pentru el – speră să poată rămâne în Anglia. „Sper că toată lumea va rămâne”, adaugă el.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Sfatul zilei de miercuri, 15 ianuarie 2025. Cinci zodii pentru care se întoarce roata norocului. Vin avantaje mari de tot
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu! Anunțul venit chiar acum din străinătate
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
Maia Morgenstern, jignită în Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat 45 de ani: „Ce caută asta în teatru?/E prea mult. E oribil”
wowbiz.ro
Gabriela Cristea și-a dat DEMISIA în direct! Cine o înlocuiește la cârma emisiunii
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Criza economică e deja aici. Situația din România care nu lasă loc de îndoială
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, cale liberă spre Cotroceni?! A detonat bomba secretă despre Iohannis: Însăși Rusia s-a...
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Papa Francisc declară că nu intenționează să demisioneze din cauza sănătății
MediaFlux
TRAIAN BĂSESCU, BOLNAV! Mâna îi TREMURĂ INCONTROLABIL VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!