„S-a luat act de anularea licitaţiei şi de faptul că procedura de privatizare şi cea de înstrăinare a participaţiei Guvernlui la Oltchim a eşuat. Din această seară, circul declanşat acum mai bine de 10 zile trebuie să înceteze. Oamenii nu au nevoie doar de circ ci, mai ales, de pâine. Trebuie să punem în aplicare planul Guvernului de salvare a combinatului„, a declarat premierul Victor Ponta.
Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi încheiat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească, a anunţat anterior ministrul Economiei.
„Adjudecatarul acţiunilor nu a putut aduce dovezi că are banii pe care s-a angajat să îi plătească. În aceste condiţii, nu mai avea sens să continuăm. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astăzi (luni – n.r.)”, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.
ROMÂNIATV.NET vă prezintă cele mai importante declaraţii ale premierului Victor Ponta:
-S-a luat act de anularea licitaţiei şi de faptul că procedura de privatizare şi cea de înstrăinare a participaţiei Guvernlui la Oltchim a eşuat. Din această seară, circul declanşat acum mai bine de 10 zile trebuie să înceteze. Oamenii nu au nevoie doar de circ ci, mai ales, de pâine.
-Trebuie să punem în aplicare planul Guvernului de salvare a combinatului.
-Memorandumul din februarie 2012 al FMI cu Guvernul Boc prevede că privatizarea Oltchim era o obligaţie asumată de România.
-În mai 2009, Videanu a solicitat CE aprobarea pentru garantarea unui împurmut de 340 milioane euro. Între mai 2009 şi 6 martie 2012, nu s-a întreprins nimic pentru Oltchim, motiv pentru care în 6 martie s-a publicat în Buletinul Oficial al UE că România şi-a retras notificarea. Guvernul care nu a făcut nimic pentru Oltchim şi-a retras notificarea.
-În aceste condiţii s-a organizat licitaţia, în condiţii pe care le considerăm ca fiind de natură să faciliteze apariţia la licitaţie a unei persoane care nu are capacitatea financiară şi dorinţa de a participa efect la privatizare, ci doar interese politice şi de imagine care s-au desfăşurat în detrimentul angajaţilor Oltchim.
-Am cerut ministrului Georgescu ca abordarea faţă de Oltchim să fie complet schimbată. Ce a promis câştigătorul licitaţiei? A promis că semnează contractul în 10 zile, iar azi a expirat termenul, precum şi 45 milioane de euro, nu 1,8 milioane. S-a asumat obligativitatea prezentării unui plan de afaceri în 48 ore. Au trecut 10 zile şi tot nu s-a prezentat planul. S-a asumat că se va prezenta echipa managerială, lucru care de asemenea nu s-a întâmplat. Discuţiile lui Dan Diaconescu cu domnii Videanu şi Roibu nu ţin loc de echipă managerială.
-Tot ce a făcut domnul Diaconescu va constituit obiectul sesizării pe care OPSPI o va înainta organelor abilitate pentru modul în care a prezentat documente false şi a încercat să înşele instituţii publice. Nu există niciun fel de cont al firmei Gliding Ltd. la HSBC pentru că Gliding Ltd. nu există.
Citeşte şi Cine garanta pentru Dan Diaconescu: Un autor de romane şi o firmă cu afaceri de 8000 de euro
-Ministrul Economiei va solicita CA al Oltchim numirea unui nou director general care să nu fie sub influenţa noii conduceri şi care să pune stăpânire asupra documentelor societăţii, care se află acum într-o derivă evidentă. Miercuri, ministrul Muncii ne va informa asupra anchetelor sociale de la Oltchim. Toţi cei eligibili vor primi ajutorul social de 1400 lei. Chiţoiu şi Georgescu vor discuta cu toţi creditorii principali: AVAS, Electrica, BCR, CEC Bank şi Banca Transilvania. Cu aceştia, vom prezenta joi planul de relansare a Oltchim.
-Din acest moment, toţi reprezentantţii Guvernului, ministrul Economiei, domnul Vulpescu au de la mine dispoziţie clară de a nu se mai lăsa atraşi în niciun fel de circ mediatic, că să se ocupe de organizarea în cursul anului viitor a unei noi proceduri de privatizare.
-Regret circul din aceste zile.
-Din acest moment, responsabilitatea revine Guvernului.
-Discuţiile cu creditorii au început deja din momentul în care ne-am convins că nu vom vedea cele 45 de milioane.
-(va fi demis Vulpescu?) Cred că domnul Vulpescu nu mai vrea nici dânsul şi nici noi nu vrem să se mai ocupe de privatizarea Oltchim. (îl demiteţi?) Cred că a înţeles dânsul.
-Strategia de repornire, care va fi gata la sfârşitul săptămânii, va prezenta termene clare de repornire a combinatului.
-Dacă Videanu rămânea la putere, probabil Oltchim ar mai fi avut încă vreo 200 de milioane datorii. Sunt convins că Oltchim poate funcţiona dacă nu mai este căpuşată şi nu mai este folosită ca vacă de muls de către politicieni.
Dan Diaconescu a făcut un adevărat circ luni seara în faţa Ministerului Economiei. Diaconescu mers luni după-amiază la bancă pentru a lua banii pentru salariile angajaţilor Oltchim. După două ore petrecute în sediul băncii, DD a ieşit cu banii în şapte saci. Patronul OTV a refuzat să spună câţi bani are în saci, rezumându-se la a afirma că sunt „foarte mulţi” şi suficienţi pentru a plăti salariile până la finele anului. De la bancă, Diaconescu a mers la sediul Ministerului Economiei. În jurul orei 19.10, Dan Diaconescu a intrat în sediul ministerului, însă FĂRĂ sacii de bani.
Un bărbat care a trecut prin faţa ministerului l-a apostrofat pe Dan Diaconescu şi l-a numit „circar”.