Doi foşti directori şi un economist ai Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, trimişi în judecată

Doi foşti directori ai Centrului de Cultură "Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului" şi un economist al instituţiei au fost trimişi în judecată de DNA după ce ar fi încheiat cu o firmă un acord cadru şi mai multe contracte pentru servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare, angajând cheltuieli a căror necesitate şi oportunitate nu a fost justificată. Centrul de Cultură s-a constituit parte civilă în proces cu suma de peste 5,8 milioane de lei.
Iulian Tudor
04 apr. 2019, 12:08
Doi foşti directori şi un economist ai Centrului de Cultură

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Bogdan Cornel Popa, director general al Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” (C.C.P.B.P.B.) în perioada 2011-2013, pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Marin Nae, director generalal Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” (C.C.P.B.P.B.) în perioada 2014-2015, pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi Ruxandra-Mihaela Petroi-Avasiloae, economist în cadrul C.C.P.B.P.B., pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii arată că, în cursul lunii mai 2012, între Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” (C.C.P.B.P.B.), reprezentat de Bogdan Cornel Popa, şi o societate comercială a fost încheiat un acord cadru, pe o durată de 4 ani, având ca obiect servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare.

Ulterior, până în anul 2015, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost încheiate, cu aceeaşi societate, cinci contracte subsecvente care au fost supraevaluate, angajându-se cheltuieli a căror necesitate şi oportunitate nu a fost justificată, arată DNA.

Documentele menţionate, precum şi o parte din actele adiţionale, au fost semnate, la momente diferite, de Popa, ca director general al C.C.P.B.P.B, şi Marin Nae, în calitate de director general, respectiv şef serviciu administrativ în cadrul C.C.P.B.P.B.

„În demersurile lor infracţionale, cei doi inculpaţi au beneficiat de ajutorul inculpatei Petroi – Avasiloae Ruxandra –Mihaela care, în perioada 2012 -2015, atât în nume personal, dar şi pentru directorul general Nae Marin, a semnat referatul privind valoarea estimată a serviciilor ce formează obiectul acordului cadru precum şi mai multe contracte subsecvente şi acte adiţionale”, mai arată DNA.

Astfel, a fost cauzat un prejudiciu C.C.P.B.P.B. în cuantum de 5.867.153 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către societatea beneficiară a contractelor.

Tototată, în cursul anului 2012, în contextul amintit, Bogdan Cornel Popa, cu ocazia semnării acordului cadru menţionat, a pretins de la reprezentanţii societăţii respective, cu titlu de mită, 50% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi ce urma să fie emisă, iar ulterior, în perioada mai 2012 – septembrie 2015, a primit suma de 2.138.242 lei (ce reprezintă 40% din valoarea fără TVA a fiecărei facturi).

Centrul de Cultură”Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 5.867.153 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunuri mobile şi imobile ale Ruxandrei Petroi-Avasiloae şi ale unei alte persoane.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul societăţii comerciale beneficiară a contractelor menţionate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

DNA menţionează că, anterior, Bogdan Cornel Popa a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai puternică mașină electrică? Modelul care își distruge orice rival va avea 1527 de cai putere și va atinge 100 km/h în doar 2 secunde
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
ZILE DE FOC în România. Caniculă şi disconfort termic accentuat în aproape toată ţara
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Care este cea mai bună mamă în funcție de zodie? Află caracteristicile mamei perfecte pentru fiecare semn astrologic!
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...