Scrisoarea, semnată inclusiv de trei eurodeputaţi membri ai partidului grec Syriza, a fost publicată de europarlamentarul Dimitrios Papadimoulis pe site-ul său oficial.
Semnatarii susţin iniţiativa lui Ouided Bouchamaoui, preşedintele Uniunii tunisiene a Industriei, Comerţului şi Meseriilor (UTICA, una dintre componentele Cvartetului pentru Dialog Naţional, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2015) de a-i nominaliza pe premierii Zoran Zaev şi Alexis Tsipras la Nobelul pentru Pace din acest an.
”Este pentru prima dată când în Balcani este convenit un astfel de acord de pionierat. Nominalizarea lor la Premiul Nobel pentru Pace transmite mesajul că gândirea progresivă dincolo de frontierele naţionale şi curajul trebuie să fie răsplătite”, arată cei 33 de semnatari ai scrisorii adresate Comitetului Nobel.
Potrivit acestora, acest premiu i-ar sprijini pe Zoran Zaev şi Alexis Tsipras în procesul de reconciliere şi acceptare a acordului în ţările lor şi îi va încuraja şi pe alţii să contribuie la promovarea păcii în regiune.
Pe 12 februarie, fosta republică iugoslavă a Macedoniei (FYROM) şi-a schimbat oficial denumirea în Republica Macedonia de Nord, punând astfel capăt unei dispute de 28 de ani cu Grecia, care a insistat că denumirea Macedonia, ca atare, trebuie să se refere doar la provincia sa istorică. După ce acordul încheiat în iunie 2018 la Prespa de Tsipras şi de Zaev a trecut peste dezaprobarea politică şi populară din ambele ţări şi a intrat în vigoare, Grecia a renunţat la opoziţia faţă de primirea statului vecin în NATO şi faţă de candidatura acestuia la aderarea la Uniunea Europeană.