„Îmi doresc ca România să intre pe harta evenimentelor majore sportive şi acest lucru se întâmplă. Aşa cum suntem în grafic pentru desfăşurarea Campionatului European 2020, un eveniment extrem, extrem de important pentru lumea sportului din România şi nu numai, suntem în perioada în care analizăm pentru a ne depune candidatura pentru europeanul din 2028, tot fotbal, dar şi pentru mondialul din 2030, alături de alte trei state, Grecia, Bulgaria şi Serbia, două evenimente extrem, extrem de importante. România îşi propune din nou organziarea unui eveniment extrem de important (n.r. – JOT). România are experienţă în acest domeniu, ţinând cont că am reuşit să organizăm la Braşov tot un eveniment extrem de important, cu o amploare foarte, foarte mare şi de succes (n.r. – FOTE). La această oră nu avem un calcul cu o sumă cât ne-ar costa investiţia (n.r. – pentru JOT), dar vă asigur că Guvernul României sprijină această investiţie indiferent de sumă. Guvernul României va aloca fondurile necesare pentru un aeroport în Braşov. Este extrem de important şi necesar să avem acest aeroport”, a declarat Bogdan Matei, joi, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a spus că scrisorile de intenţie privind depunerea candidaturii României pentru organziarea JOT au ajuns, luni, la sediul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).
„Candidatura pentru Jocurile Olimice de Tineret din 2024 a început de luni, pentru că atunci au ajuns la sediul CIO scrisorile oficiale semnate de prim-ministrul României, de ministrul Tineretului şi Sportului, de autorităţile locale din Braşov, primarul Braşovului, George Scripcaru, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, de primarii din Predeal şi Râşnov şi bineînţeles scrisoarea de intenţine din partea COSR, pe care am semnat-o împreună cu domnul secretar general George Boroi. Primul pas l-am făcut, nu suntem singuri, mai sunt încă câţiva parteneri din Bulgaria, Spania, China, care va organiza în 2022 Jocurile Olimpice mari, pentru seniori şi, mai nou, Argentina. Şansele noastre sunt bune, datorită faptului că în 2013 Braşovul a organizat Festivalul Olimpic al Tineretului European, o ediţie organizată cu foarte mare succes. Pe baza sucesului din 2013, cred că şansele naostre sunt foarte bune în ceea ce priveşte organizarea acestei competiţii, după ceva vreme. Mai avem nevoie de unele îmbunătăţiri, dar majoritatea obiectivelor în ceea ce priveşte infrastructura pentru aceste jocuri este deja făcută atunci, în 2013”, a declarat el.
Covaliu afirmă că zona Braşovului ar avea nevoie de o pistă de patinaj viteză şi una de bob pentru a completa infrastructura necesară organizării JOT.
„Dosarul de candidatură se va face cu experţii CIO. O comisie se va deplasa, va face un audit al infrastructurii sportive de care dispunem şi după aceea vom primi recomandările lor prinvind completările la ceea ce avem la ora actuală în zona Braşovului. După aceea ne vom putea face o idee despre implicările finaciare asupra acestui proiect. Pe lângă infrastructura de care dispunem la ora actuală, o necesitate majoră ar fi un inel de gheaţă pentru patinaj viteză, pistă pentru bob, sanie şi skeleton – aici este un pic mai dificil, trebuie să cerem un feedback de la cei care au o asemnea infrastructură şi să vedem cum să o utilizăm nu numai pentru acest eveniment – şi adaptarea pârtiilor la condiţiile de competiţie. Dar aceasta se va întâmpla după ce vorm face acel audit cu experţii de la CIO. La sfârşitul acestui an se vor definitiva condiţiile de candidatură, unde toţi participanţii vor avea cunoştinţă de ce nevoi sunt pentru a organiza această competiţie. Sigur, un aeroport în zonă ar ridica foarte mult şansele de organizare a acestei competiţii”, a declarat Covaliu, care a precizat că nu este nevoie de un stadion pentru ceremonia de deschidere, aceasta putând fi ţinută în Piaţa Sfatului din Braşov.
Documentul oficial de la Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), cu cerinţele de candidatură pentru JOT 2024, va fi elaborat şi publicat până la sfârşitul acestui an, următorul pas fiind vizită experţilor CIO pentru un audit al infrastructurii sportive şi al celorlalte necesităţi pentru organizarea JOT, audit pe bază căruia va fi examinată candidatură.
În cazul în care candidatură va fi acceptată, ulterior publicării documentului oficial cu cerinţele CIO, se va începe construcţia dosarului, care va fi elaborat de data această în colaborare cu experţii CIO.
Nouă abordare promovată şi utilizată de CIO pentru aceste candidaturi este de a construi Jocurile pe modelul şi posibilităţile Oraşului Gazdă şi nu să ceară oraşului să se adapteze la cerinţele Jocurilor, că până acum.
Este necesară organizarea internă preliminară la nivel local, respectiv înfiinţarea unui grup de lucru care să detalieze planul iniţial de organizare şi, împreună cu experţii COSR, să constituie interfaţă de comunicare cu CIO pentru această candidatură.