O întoarcere la începuturile machiajului modern trezeşte nostalgie, dar şi zâmbete, chiar dacă este vorba despre lucruri serioase. De pildă, o veche înregistrare video, de peste 70 de ani, care este un tutorial la produsele cosmetice, în special la pudra de faţă care corectează toate imperfecţiunile, arată cum erau învăţate să se fardeze tinerele femei astfel încât să arate impecabil.
Totul constă în câteva etape de machiaj, pe cât de simple, pe atât de eficiente în privinţa efectului estetic. Prima constă în aplicarea unei baze de machiaj subţiri de cremă de zi, cu ajutorul unui burete mic şi foarte moale şi uniformizată printr-un masaj uşor, cu ajutorul degetelor.
Apoi luminozitatea feţei este dată de încă un strat de cremă, bine uniformizat pe faţă şi pe gât, peste care, în zona obrajilor, se aplică roşu d obraz, care nu este fard separat, cui poate proveni chiar de la rujul de buze. Secretul unui obraz bine fardat constă însă în modul cum se aplică acest fard. Se fac trei puncte de roşu de obraz, primul sub ochi, pe pomeţi, în linie cu pupila, al doilea către mandibulă, iar al treilea pe obraz, în linie cu vârful nasului, astfel încât cele trei puncte formează un fel de triunghi. Aceste puncte de culoare se „omogenizează” apoi masându-se cu degetele circular, apăsând pe un disc mic, disc din burete sau o ţesătură moale, până când culoarea este omogenizată şi nu se mai văd cele trei puncte roşii „de reper”.
Urmează aplicarea rujului, care trebuie să fie în aceeaşi nuanţă ca şi oja de pe unghii. Aplicarea rujului se face nu numai orizontal, de la un capăt la celălalt al buzelor, ci şi vertical, pentru a spori efectul de colorare. Surplusul se îndepărtează „muşcând” cu buzele un şerveţel.
Nota finală o realizează pudra, care se aplică cu ajutorul unui puf şi care trebuie să de luminozitate tenului. Surplusul şi „finisajul” feţei se realizează tot cu ajutorul unui şerveţel.