”În şedinţa de astăzi, data de 04.04.2019, Secţia pentru procurori a decis, între altele, cu unanimitate, respingerea, ca inadmisibilă, a sesizării nr. 1172/P/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, referitoarea la aplicarea art. 57 alin. 7 din Legea nr.303/2004, republicată”, au transmis, joi, reprezentanţii CSM.
În emiterea soluţiei, Secţia pentru procurori a avut în vedere că solicitarea PÎCCJ – SIIJ, de a dispune încetarea delegării unui procuror ca urmare a luării unei măsuri preventive, ”a fost făcută în afara oricărui cadru legal”.
”Hotârârile Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi cenzurate doar de către o instanţă de judecată, iar nu de către procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie”, au mai transmis reprezentanţii CSM.
Joia trecută, SIIJ a dispus plasarea Laurei Codruţa Kovesi sub control judiciar pentru 60 de zile, având totodată o serie de interdicţii. Printre acestea, se număra imposibilitatea de a mai lucra în carul Parchetului General, unde a fost delegată după încetarea mandatului la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Kovesi este acuzată de către procurorii SIIJ de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă. Ea a contestat controlul judiciar, iar, miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a revocat măsura, printr-o decizie definitivă.
Dosarul lui Kovesi a pornit de la plângerea lui Sebastian Ghiţă care susţine că aceasta i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii.