Cu alte cuvinte dacă ești o persoană care are o existență lineară fără mari motive de bucurie excesivă și vine o asemenea stare de hiper-excitabilitate emoțională a fericirii, corpul o consideră tot factor de stres și poate reacționa ca la o cauza negativă de supărare.
Stresul este foarte puternic pentru că afectează starea generală de sănătate a organismului. Efectele sale depind de tipul stresului pe care îl trăiești.
În termeni simpli, stresul este apărarea naturală a corpului sau mecanismul sau de supraviețuire că să se protejeze. El se mai numește și „răspunsul luptă-sau-fugi”. Termenul medical asociat stresului este „răspunsul neuro-endocrin”. Dacă ești stresat aproape tot timpul, apare inflamația în corp, în diverse zone ale corpului. Inflamația cronică poate hrăni celulele imature sau deteriorate din corp. Iar aceste celule în loc să moară, se pot transformă în celule maligne.
Din acest motiv și nu din moft, este foarte important să învățam cum să eliminăm stresul că să fim capabili să ne apărăm corpul de condițiile ce pot favoriza formarea cancerului.
Felul în care poți elimină stresul din corp este simplu și ușor de practicat, numai să vrei.
Strategiile de management al stresului includ de la a spune NU la orice este negativ în jurul tău până la a face o lista de lucruri concrete de făcut în favoarea stării tale de bine.
Ține minte că nu ești un super-erou și nimeni nu se așteaptă de la ține să faci chiar tot mereu.
1. Fă un pas în spate și învață să spui NU
Pentru sănătatea ta, este în regulă și indicat să spui NU din când în când. Dacă îți iei asupra ta mai multe responsabilități decât poți duce, îți va crește nivelul de stres din corp. A preveni acest tip de stres constă în a-ți cunoaște și trasă limitele indiferent că e vorba de viața profesionala sau personală și indiferent de consecințe.
2. Ține-te de lista zilnică de lucruri de făcut
E simplu să îți faci o lista zilnică cu ceea ce ai de făcut. Însă provocarea este să te înveți să o scurtezi la ceea ce este realmente esențial și să le priorizezi. Dacă lista e prea lungă, nu obții decât o zi de muncă organizată dar nu diminuezi stresul, din contra, îl poți crește când vezi câte sunt de făcut. În plus, nici nu poți face așa de multe lucruri câte încap pe o hârtie plină de intenții.
Analizează-ți lista propusă și decide ce este cu adevărat obligatoriu de făcut, apoi începi să le faci după priorități.
Pune-le pe cele mai puțin importante în josul listei sau elimină-le de tot din lista. Ține-ți lista scurtă.
3. Asigură-te că dormi suficient
Un somn bun de noapte este una din metodele cele mai eficiente de combatere a stresului pentru că el ajută mintea și corpul să fie în formă maximă că să poată combate factorii agresori generatori de stres.
Lipsa somnului suficient contribuie la anxietate și îți poate compromite abilitatea de a lupta cu stresul. Un corp bine odihnit își menține bine balanța emoțională care este un factor cheie să stăpânești îngrijorările vieții de zi cu zi.
Îți este greu să adormi? Încearcă muzică de mediație și relaxare.
Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.