Când este bine să vopseşti ouăle de Paşte

Credincioșii ortodocși sărbătoresc Paștele 2018, duminică, 28 aprilie, iar una dintre tradițiile pe care aceștia le respectă este vopsirea ouălor de Paște. Ouăle roșii simbolizează sângele vărsat de Iisus Hristos și miracolul Învierii Sale, devenind elementul definitoriu al sarbatorii pascale. Pentru a respecta tradițiile și obiceiurile trebuie să știi când se vopsesc ouăle de Paște.
Iulian Tudor
25 apr. 2019, 04:47
Când este bine să vopseşti ouăle de Paşte

Primele ouă au fost încondeiate, în urmă cu mai bine 2.000 de ani, de sângele lui Iisus Hristos, răstignit pentru mântuirea noastră, a tuturor, scrie cancan.ro. Tradiția vopsirii ouălor s-a păstrat cu sfințenie în casele tuturor creștinilor.

În semn de prețuire a jertfei Mântuitorului, gospodinele românce au devenit adevărate artiste, trudind zile în șir la încondeierea ouălor pentru Paște. Arta practicată de ele a ajuns să fie recunoscută chiar și peste hotare.

Citeşte şi Horoscop Mariana Cojocaru de Florii şi Paşte 2019: bani, dragoste sănătate, atenţie la Nodurile Karmice

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște

Nu știi când se vopsesc ouăle de Paște? În mod tradițional, încondeierea ouălor se face cu trei zile înaintea Paștelui, mai exact în Joia Mare, însă dacă nu reușești să faci acest lucru joi, mai poți vopsi ouăle și în Sâmbăta Mare. Contrar așteptărilor, preoții spun că nu există, de fapt o regulă în această privință și că ziua nu este importantă. Esențial este să respectăm tradiția și să vopsim ouăle pentru Paște în orice zi dorim.

Cum se vopsesc ouăle de Paște – modele pe care le poți folosi

Spală bine ouăle cu apă caldă, apoi usucă-le bine cu un prosop și pune-le la fiert în apă rece, puțin sărată. Dupa ce apa începe să clocotească, mai lasă-le încă 5 minute, pentru ca ouăle să fie tari. Separat fierbe apa în care adaugi vopsea, dizolvată în prealabil în puțină apă rece. Pune ouăle fierte într-o strecurătoare și scufundă-le în vopsea. Lasă-le timp de un minute, apoi scoate-le și lasă-le să se usuce, pe un șervețel. Dacă dorești, le poți picta apoi cu diverse modele sau aplicând frunze, aceasta fiind o activitate care îi va amuza pe copii. La final, lustruiește ouăle cu un șervețel cu puțin ulei și gata.

Cum se ciocnesc ouăle de Paște

Ciocnitul ouălor roşii se face cu solemnitate şi cu respectarea unor reguli stricte: persoana mai în vârstă, de obicei bărbatul, loveşte violent „capul” oului ţinut de partener, în timp ce rosteşte „Hristos a înviat!”, iar partenerul îi răspunde „Adevărat a înviat!”. În prima zi de Paşte, duminica, ouăle se ciocnesc „cap la cap”, iar în a treia zi abia se pot ciocni şi „burtă la burtă”.

Cum se ciocnesc ouăle de Paște în Bucovina

În zona Bucovinei, ciocnirea primelor ouă roşii de Paşte este un eveniment deosebit. După o scurtă perioadă de odihnă, toţi membrii familiei se aşează la prima masă festivă de Paşte, dar nu înainte de a se spăla cu oul roşu şi banul de argint, aşa cum cere ritualul străvechi. Festivitatea este deschisă de cel mai vârstnic bărbat din familie care ciocneşte primul ou roşu cu soţia sa.

Cum se ciocnesc ouăle de Paște în Oltenia

În Oltenia, cei care ciocnesc ouăle primii sunt copiii, în curtea Bisericii. Asta după ce ouăle au fost rostologolite peste mormântul celor dragi, sub forma sfintei cruci. Mai mult, cei mici trimit oul roşu de la unul la celălalt, rostesc urările tradiţionale, mai apoi ciocnesc, iar de îndată sunt urmaţi şi de ceilalţi membri ai familiei.

Cum se ciocnesc ouăle de Paște în Moldova

În Moldova, în dimineaţa următoare după noaptea Învierii, se pune un ouă roşu şi unul alb într-un bol cu apă ce trebuie să conţină monede, copii trebuie să şi clătească faţa cu apă şi să îşi atingă obrajii cu cele două ouă pentru a avea un an plin de bogăţii. O altă tradiţie din regiunea aceasta cere ca oul de Paşte să fie mâncat, iar cojile să fie aruncate neapărat pe drum.

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-ți iasă așa cum îl făcea bunica. Rețeta originală, de pe vremuri. E bun de te lingi pe degete
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se lansează o nouă monedă în România. se întâmplă chiar luni, 9 septembrie
Adevarul
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Cât de mult se răcește vremea. Informații de ultima oră de la ANM
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Accident rutier! În ce stare este acum Mircea Badea. Anunţul lui Carmen Brumă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Incendiu devastator în Maramureș: sute de hectare afectate și intervenție de proporții
MediaFlux
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul președinte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...