Discuţii în USL: Judecătorii CCR, aleşi prin TRAGERE LA SORŢI pe un mandat de un an

Controversele legate de funcţionarea Curţii Constituţionale au dus la planuri legate de modul în care poate fi garantată independenţa şi imparţialitatea CCR. Una dintre variantele de lucru ale juriştilor din USL este chiar introducerea unui mecanism aleatoriu în desemnarea membrilor Curţii: tragerea la sorţi din rândul judecătorilor de la ICCJ.
Adrian Ilie
03 oct. 2012, 05:04
Discuţii în USL: Judecătorii CCR, aleşi prin TRAGERE LA SORŢI pe un mandat de un an

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a spus că desemnarea prin tragere la sorţi va pune capăt intervenţiei politicului în deciziile CCR.

„Din punctul meu de vedere şi vom analiza acest lucru, suspiciunile legate de corectitudinea hotărârilor Curţii Constituţionale vor fi înlăturate dacă vom adopta un alt mod de selecţie a judecătorilor de la Curte. Un astfel de procedeu ar fi tragerea la sorţi a membrilor CCR pe mandat de un singur an„, a declarat Nicolăescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Deşi procedura ar părea aleatorie şi arbitrară, argumentul în favoarea ei este legat de baza de selecţie pentru potenţialii judecători constituţionali. „Tragerea la sorţi se va face dintre cele câteva zeci de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca să ajungi judecător la ICCJ trebuie să îndeplineşti condiţii foarte severe de competenţă profesională şi probitate morală, iar ei nu au legături cu mediul politic”, a argumentat Nicolăescu.

Acesta nu a exclus introducerea unei condiţii prin care Parlamentul să poată trece peste o decizie a Curţii Constituţionale, dacă se pronunţă în acest sens o majoritate de două treimi sau chiar trei pătrimi dintre parlamentari. De altfel, o decizie a CCR putea fi anulată prin votul a două treimi a deputaţilor şi senatorilor, până la revizuirea Constituţiei din 2003.

Dificultatea implementării acestei măsuri constă în faptul că depinde de revizuirea Constituţiei. „Problema reformei CCR depinde de cadrul mai larg al revizuirii Constituţiei în 2013. După revizuire, se vor putea face mai multe schimbări. Vom putea dezbate şi nou Cod Electoral propus de către Autoritatea Electorală Permanentă şi Legea referendumului”, a declarat Nicolăescu.

O altă variantă de schimbare a modului de reformare a CCR a fost propusă chiar de către premierul Victor Ponta. Pe 14 iunie, Ponta a afirmat că depolitizarea Curţii Constituţionale ar putea fi făcută prin intermediul modului în care sunt selectaţi judecătorii de la CCR. O soluţie ar fi alegerea acestora exclusiv din rândurile judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ponta a precizat că nu doreşte modificarea Constituţiei la capitolul referitor la Curtea Constituţională astfel încât forurile care desemnează magistraţii de la CCR să rămână aceleaşi: trei judecători desemnaţi de preşedinte, trei de către Senat şi trei de către Camera Deputaţilor.

În schimb, ar putea fi modificată Legea de organizare a Curţii astfel încât baza de selecţie a potenţialilor judecători să fie precizată clar astfel încât să fie imposibilă alegerea unei persoane cu legături în mediul politic. „Părerea mea este ca ei fie selectaţi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au o vechime foarte mare ca magistraţi şi nici nu au fost membrii unui partid politic de foarte multă vreme”, propune Ponta.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni