Discuţii în USL: Judecătorii CCR, aleşi prin TRAGERE LA SORŢI pe un mandat de un an

Controversele legate de funcţionarea Curţii Constituţionale au dus la planuri legate de modul în care poate fi garantată independenţa şi imparţialitatea CCR. Una dintre variantele de lucru ale juriştilor din USL este chiar introducerea unui mecanism aleatoriu în desemnarea membrilor Curţii: tragerea la sorţi din rândul judecătorilor de la ICCJ.
Adrian Ilie
03 oct. 2012, 05:04
Discuţii în USL: Judecătorii CCR, aleşi prin TRAGERE LA SORŢI pe un mandat de un an

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a spus că desemnarea prin tragere la sorţi va pune capăt intervenţiei politicului în deciziile CCR.

„Din punctul meu de vedere şi vom analiza acest lucru, suspiciunile legate de corectitudinea hotărârilor Curţii Constituţionale vor fi înlăturate dacă vom adopta un alt mod de selecţie a judecătorilor de la Curte. Un astfel de procedeu ar fi tragerea la sorţi a membrilor CCR pe mandat de un singur an„, a declarat Nicolăescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Deşi procedura ar părea aleatorie şi arbitrară, argumentul în favoarea ei este legat de baza de selecţie pentru potenţialii judecători constituţionali. „Tragerea la sorţi se va face dintre cele câteva zeci de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca să ajungi judecător la ICCJ trebuie să îndeplineşti condiţii foarte severe de competenţă profesională şi probitate morală, iar ei nu au legături cu mediul politic”, a argumentat Nicolăescu.

Acesta nu a exclus introducerea unei condiţii prin care Parlamentul să poată trece peste o decizie a Curţii Constituţionale, dacă se pronunţă în acest sens o majoritate de două treimi sau chiar trei pătrimi dintre parlamentari. De altfel, o decizie a CCR putea fi anulată prin votul a două treimi a deputaţilor şi senatorilor, până la revizuirea Constituţiei din 2003.

Dificultatea implementării acestei măsuri constă în faptul că depinde de revizuirea Constituţiei. „Problema reformei CCR depinde de cadrul mai larg al revizuirii Constituţiei în 2013. După revizuire, se vor putea face mai multe schimbări. Vom putea dezbate şi nou Cod Electoral propus de către Autoritatea Electorală Permanentă şi Legea referendumului”, a declarat Nicolăescu.

O altă variantă de schimbare a modului de reformare a CCR a fost propusă chiar de către premierul Victor Ponta. Pe 14 iunie, Ponta a afirmat că depolitizarea Curţii Constituţionale ar putea fi făcută prin intermediul modului în care sunt selectaţi judecătorii de la CCR. O soluţie ar fi alegerea acestora exclusiv din rândurile judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ponta a precizat că nu doreşte modificarea Constituţiei la capitolul referitor la Curtea Constituţională astfel încât forurile care desemnează magistraţii de la CCR să rămână aceleaşi: trei judecători desemnaţi de preşedinte, trei de către Senat şi trei de către Camera Deputaţilor.

În schimb, ar putea fi modificată Legea de organizare a Curţii astfel încât baza de selecţie a potenţialilor judecători să fie precizată clar astfel încât să fie imposibilă alegerea unei persoane cu legături în mediul politic. „Părerea mea este ca ei fie selectaţi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au o vechime foarte mare ca magistraţi şi nici nu au fost membrii unui partid politic de foarte multă vreme”, propune Ponta.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București