Dezbaterile pe moţiune din plenul Camerei nu au fost lipsite de atacuri şi acuzaţii dure. Deputatul PDL Doiniţa Chircu i-a transmis astfel ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu că este posesoarea unui apelativ care o defineşte exact.
„Aţi ieşit din jobenul premierului Ponta tot dumneavoastră, pentru a teria oară, spre liniştea acoliţilor şi nelinistea sistemului de învăţământ pe care l-aţi bulversat de fiecare dată. Sunteţi posesoarea unui apelativ care vă defineşte exact, dar care produce societăţii grave prejudicii. Abrambureala nu mai poate continua. Pentru a treia oară sistemul de Educaţie e suspus unor experimente pe spinarea naostră”, a spus Chircu, citată de Mediafax.
„Minţiţi prin omisiune, dezinformaţi, susţineţi furtul intelectual, încurajaţi incompetenţa, sacrificaţi copiii de dragul voturilor adunate de PSD. Ca ministru sunteţi o simbioză între putinţă şi neputinţă. Puteţi orice, oricând, oriunde, când e vorba de interesul electoral”, a mai acuzat Chircu.
De partea cealaltă, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a calificat moţiunea simplă a PDL drept una incoerentă, incorectă, insipidă, neserioasă şi mincinoasă.
„E un demers ipocrit. Aveţi politici dezastruoase şi vă spălaţi pe mâini ca şi cum nu aţi trecut pe la guvernare. E o moţiune mincinoasă. E o moţiune care e normal să fie respinsă”, a spus Nicolăescu.
La rândul său, deputatul PSD Cristian Dumitrescu a spus că fostul ministru Daniel Funeriu este cel mai slab şi prost ales ministru, arătând că acesta a reuşit să compromită Pactul pentru educaţie, iar legea promovată de el a dus domeniul în faliment.
„Nimic din ce a însemnat falimentul guvernării Boc nu este mai grav decât dezastrul produs în Educaţie de ministrul Funeriu, cel mai slab şi prost ales ministru al Educaţiei”, a afirmat Dumitrescu.
Deputatul a spus că Funeriu, „folosind o viclenie”, a aprobat, fără dezbatere parlamentară, „o lege care a dus Educaţia românească în faliment şi pe marginea prăpăstiei” şi care „a umilit profesori şi elevi”.
Deputatul PSD Cătălin Croitoru a precizat şi el că a crezut, la început, că este o glumă că democrat-liberalii depun o moţiune pe această temă, arătând că documentul ar fi trebuit să se intituleze „Cum să manifeste unii mai puternic tupeul şi ipocrizia”. „Această moţiune, din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit să poarte alt titlu decât «Cum să manifeste unii mai puternic tupeul şi ipocrizia», a arătat Croitoru.
El a adăugat că guvernarea PDL a lăsat în urmă „cavoul în care a înmormântat învăţământul românesc”.
Prezent la dezbateri, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că nu poate să rămână indiferentă faţă de efectele Bacalureatului din ultimii doi ani, cauzate şi de inadecvarea subiectelor, care a dus la situaţia în care 150.000 de absolvenţi de liceu să intre în rândurile şomerilor.
„Bacalaureatul profesional nu atinge Bacalaureatul naţional. Bacalaureatul profesional reprezintă o soluţie pentru creşterea competenţelor profesionale şi o şansă de integrare pe piaţa muncii”, a spus Andronescu.
Ea a respins criticile din moţiunea simplă pe tema Bacalaureatului profesional, arătând că în documentul PDL sunt „lucruri total nepotrivite”.
Andronescu a respins şi afirmaţiile din moţiune potrivit cărora ea ar fi schimbat directorii de şcoală şi inspectorii şcolari. „Personal, eu nu am schimbat până acum. Dar cum este posibil să uitaţi că, atunci când aţi preluat guvernarea, într-o noapte aţi schimbat toţi inspectorii?„, le-a replicat Andronescu iniţiatorilor moţiunii.
Ea a adăugat că a transmis inspectorilor o recomandare de a nu schimba decât directorii care au performanţe necorespunzătoare. Andronescu a precizat că sunt responsabili şi directorii în cazul şcolilor în care niciun elev nu a promovat bacalaureatul.
Ministrul a respins şi acuzaţia că ar fi politizat învăţământul, menţionată în moţiune, arătând că ea propus ca directorii şcolilor să fie aleşi de Consiliul profesoral, dar PDL s-a opus.
Plenul Camerei Deputaţilor a început, marţi dimineaţă, dezbaterea moţiunii simple iniţiată de 63 de parlamentari PDL pe tema Educaţiei, intitulată „Brambureala din Educaţie duce la plagiat şi eşec şcolar”, în care se solicită demisia premierului şi a ministrului de resort, Ecaterina Andronescu.
La şedinţa de plen şi-au înregistrat prezenţa 181 de deputaţi, iar 123 de deputaţi sunt absenţi, din care 11 sunt la alte acţiuni parlamentare. La dezbaterea moţiunii participă ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Şedinţa de plen este condusă de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Moţiunea simplă a fost citită de deputatul PDL Raluca Turcan.
În textul moţiunii sunt cuprinse o serie de măsuri a căror adoptare este solicitată de democrat-liberali, cu scopul de a redresa situaţia din domeniu.
Printre măsurile cerute de PDL se numără renunţarea la bancalaureatul profesional pentru anul viitor, continuarea învăţământului profesional, renunţarea la mutarea clasei pregătitoare obligatorii de la şcoli la grădiniţe, depolitizarea sistemului educaţional.
Totodată, iniţiatorii democrat-liberali solicită ca ministrul Andronescu să-i retragă titlul de doctor premierului Ponta.
Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a declarat, marţi, că Ecaterina Andronescu este pusă, din cauza premierului Victor Ponta, în cea mai jenantă postură la moţiunea simplă pe Educaţie.
„Doamna Andronescu are, la această moţiune, un singur răspuns de dat: îl remaniază pe Ponta, retrăgându-i diploma de doctor obţinută prin furt, aşa cum cere Universitatea din Bucureşti, sau îşi distruge reputaţia ignorând ceea ce a văzut o lume întreagă: faptul că are un premier, Victor Ponta, vinovat de furt intelectual?”, afirmă Funeriu, într-o declaraţie transmisă Mediafax.