Protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar s-a încheiat. „Dacă obţinem un 15%- 20% să semnăm contractul colectiv de muncă”

Protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar s-a încheiat joi în jurul orei 12:00, după ce o delegaţie a acestora a fost primită la Ministerul Transporturilor.
Romania TV
11 apr. 2019, 05:43
Protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar s-a încheiat.

UPDATE. Aproximativ 1000 de sindicalişti din toată ţara din sectorul feroviar au protestat în faţa instituţiei cerând condiţii decente de muncă, investiţii şi reorganizarea căii ferate şi promovarea Statutului feroviarului, avertizând, de asemenea, că în vară s-ar putea ajunge chiar până la grevă generală.

„Cerinţele noastre sunt mari, suntem conştienţi că nu se poate. Poate că noi am dori o majorare de 40% – 50%, dar este posibil dacă obţinem şi un 15 – 20% să semnăm un Contract colectiv de muncă, este posibil să nu semnăm. Acum noi aşteptăm şi mandatul membrilor noştri din teritoriu, că până la urmă ei decid. Un mecanic de locomotivă care este cel mai bine plătit din sistem are salariu de încadrare de 2380 lei după 30 de ani de muncă, în prag de pensie, la care se adaugă sporurile în funcţie de activitate – ore de noapte, cap de secţie, prime festive. El poate ajunge la un brut de maximum 5000 de lei. Dând jos 42,5%, rămâne cu 2000 şi ceva până în 3000 de lei salariu. Ori, un mecanic de locomotivă în decembrie 89 rămânea în mână cu 5000 de ei la lichidare. Ceilalţi feroviari sunt plătiţi mai prost decât mecanicul de locomotivă”, a declarat Iulică Măntescu, preşedintele Alianţei Federaţiilor Tehnice Feroviare.

În ceea ce priveşte Statutul feroviarului, acesta a precizat că au fost organizate trei întâlniri succesive la comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor însă „toată lumea ne spune că nu avem dreptul să avem coeficienţi de ierarhizare în această lege şi să-i prindem în contractele colective de muncă”.

În opinia lui Iulică Măntescu, pentru a aduce infrastructura feroviară la un nivel adecvat sunt necesare investiţii în valoare de peste 100 de miliarde de lei.

Totodată, feroviarii solicită reorganizarea căii ferate şi reunirea celor 3 companii, CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă.

„Nu putem să stăm în sistemul de organizarea actual care a fost făcut greşit în 1998. Fac referire că trebuie să ne reorganizăm tip holding, aşa cum sunt şi spaniolii, cum sunt şi nemţii şi polonezii şi multe state din Europa şi căile ferate performează. Dacă vrem să avem o cale ferată performantă în viitor trebuie să începem cu reorganizarea căii ferate. Să se facă o singură companie, vom vedea”, a adăugat acesta.

Principalele revendicări pentru care se organizează acţiunea de protest sunt: adoptarea proiectului de Lege privind statutul personalului feroviar în forma dorită de salariaţii feroviari, salarizare decentă la societăţile feroviare, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, reorganizarea societăţilor feroviare într-un sistem integrat de tip holding şi investiţii urgente în infrastructura feroviară şi în materialul rulant.

Protestul se va desfăşura în intervalul orar 10:00 – 13:00.

Comisia de Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor a luat din nou în dezbatere, marţi, proiectul de Lege privind Statutul personalului feroviar, potrivit informaţiilor de pe site-ul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML).

„Au fost reluate discuţiile pe anumite articole rămase în divergenţă de săptămâna trecută, articole vizând coeficienţii de ierarhizare în funcţie de nivelul de studii şi pregătire. Nici de data aceasta nu a fost găsită o soluţie de compromis între reprezentanţii sindicatelor şi membrii Comisiei de Muncă, a fost dat un termen de o săptămână pentru ca reprezentanţii sindicatelor să transmită un punct de vedere comun (până luni), sub semnătura preşedinţilor organizaţiilor sindicale. Cu privire la articolele care se refereau la reducerea vârstei standard de pensionare, reprezentanţii Ministerului Muncii, respectiv cei ai Casei Naţionale de Pensii, au reiterat punctul de vedere că această lege nu ar trebui să aibă în cuprins prevederi referitoare la pensionare. Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al muncii, a fost împotriva solicitărilor organizaţiilor sindicale cu privire la reducerea vârstei standard de pensionare pentru feroviari, susţinând că este atributul Guvernului României ca după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor să emită o Hotărâre de Guvern cu norme metodologice prin care să introducă noi categorii de salariaţi în anexele în care sunt definite societăţile şi funcţiile încadrate în grupă de muncă specială. Mai mult, Lia Olguţa Vasilescu ne-a sugerat, ca în caz că nu se rezolvă problema, să protestăm în faţa Guvernului României. Având în vedere faptul că nu găsim înţelegere din partea reprezentanţilor puterii pentru rezolvarea doleanţelor feroviarilor, este necesară o mobilizare numeroasă în vederea participării la mitingul din 11 aprilie, organizat la Ministerul Transporturilor”, afirmă FML.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Localitatea din Ungaria în care se mută tot mai mulți români. Unii și-au cumpărat o casă întreagă la prețul unei garsoniere
Capital.ro
România e în doliu. Un celebru ministru s-a stins azi, 29 aprilie. Fiul său a anunțat tragedia
Playtech.ro
De ce unele ouă au pete negre sau maro pe gălbenușuri. Cât de sigure sunt pentru consum?
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Urmează patru zile libere pentru elevii și bugetarii din România
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Elena Udrea. Va fi eliberată? Tribunalul Prahova a făcut anunțul azi, 29 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Cât costă un kilogram de cireșe în luna mai 2025. Unde se găsesc cele mai ieftine cireșe
MediaFlux
Răsturnare la Curtea de Apel Ploiești! Noi dosare privind anularea alegerilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster