Potrivit Preşedinţiei, Traian Băsescu a semnat marţi decretul de promulare a Legii.
Şeful statului transmise Parlamentului pe 4 iulie o cerere de reexaminare în sensul respingerii Legii, propunând preluarea în noua Lege-cadru a dispoziţiilor referitoare la organizarea ANRE.
În documentul privind solicitarea de reexaminare, preşedintele menţiona că legea are ca obiect de reglementare aprobarea cu modificări a OUG 33/2007 privind modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi Legii gazelor, iar prevederile conţinute de ordonanţa aprobată, dar şi modificările aduse prin legea de aprobare vizează organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
„Învederăm faptul că prezenta lege de aprobare abrogă dispoziţii ale Legii energiei electrice şi Legii gazelor, care sunt, la rândul lor, menţinute în vigoare de către noua Lege-cadru a energiei electrice şi a gazelor naturale. Întrucât noua lege-cadru, cât şi legea care face obiectul prezentei cereri de reexaminare şi transmise la promulgare au un domeniu similar de reglementare, semnalăm necesitatea asigurării unei legislaţii unitare. În acest scop propunem adoptarea de către Parlament a unei Legi de respingere a OUG nr. 33/2007 şi preluarea în noua Lege-cadru a energiei electrice şi a gazelor naturale a dispoziţiilor referitoare la organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei”, se arăta în cererea de reexaminare.
Preşedintele Băsescu a promulgat pe 9 iulie Legea cadru a energiei electrice şi a gazelor naturale, care a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 14 iunie şi reglementează liberalizarea pieţei energetice, dar şi creşterea etapizată a preţurilor pentru gaze la nivelul statelor UE.
Camera Deputaţilor a decis pe 11 septembrie adoptarea Legii privind OUG 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, admiţând doar în parte cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a acestei ordonanţe.
Preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat că ordonanţa reglementează ANRE ca o instituţie autonomă, independentă, autofinanţată, cu personalitate juridică şi este de neînţeles decizia preşedintelui Traian Băsescu de a retrimite în Parlament această ordonanţă.
Iancu a arătat că prin această decizie s-au pierdut trei luni cruciale pentru organizarea acestei instituţii. El a adăugat că deputaţii au admis în parte cererea lui Traian Băsescu de reexaminare a proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.
„Proiectul nu se modifică în sensul dorit de preşedintele Traian Băsescu, pentru că tot preşedintele, care a cerut acum să introducem legea de organizare a ANRE în legea-cadru a energiei, a promulgat deja Legea energiei electrice, făcând imposibilă cererea pe care a făcut-o acum. Dacă ar fi să ducem la bun sfârşit această solicitare, ar trebui să reluăm discuţiile pe Legea energiei electrice, adică am da peste cap toată funcţionarea întregului sistem în baza unei legi care produce efecte. Parlamentul îşi menţine poziţia, legea energiei şi gazelor produce efecte, iar la cea referitoare la organizarea şi funcţionarea autonomă a ANRE Parlamentul îşi menţine poziţia”, a precizat Iancu.