Andronescu, acostată de Spânu pe holul Parlamentului. CEARTA din culisele moţiunii

Ecaterina Andronescu a avut parte, marţi, nu doar de dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, ci şi de o ceartă în toată regula pe coridorul Parlamentului. Deputatul PDL Marius Spânu a folosit termeni duri la adresa ministrului Educaţiei, discuţia dintre cei doi având loc pe un ton nervos.
Raul Florea
02 oct. 2012, 14:09
Andronescu, acostată de Spânu pe holul Parlamentului. CEARTA din culisele moţiunii

Totul a plecat de la dezbaterea Moţiunii pe Educaţiei înaintată de PDL. După ce a fost acuzată că a intervenit nejustificat în modificarea componenţei Consiliului pentru Diplome Universitare (CNATDCU) – organismul însărcinat cu confirmarea titlurilor acordate de facultăţi, ministrul Ecaterina Andronescu a explicat de la prezidiul plenului de ce anume a numit noi membri.

„Înainte erau doar patru academicieni în cadrul CNATDCU. Acum sunt opt. Şi nu eu i-am ales, aşa cum a procedat fostul ministru, au fost propuşi de universităţi. Care dintre noi promovează cu adevărat oamenii valoroşi?”, a fost pledoaria ministrului Educaţiei.

Răspuns care nu l-a mulţumit, însă, pe deputatul Marius Spânu. Imediat ce Ecaterina Andronescu a ieşit din sală pentru câteva minute, democrat-liberalul a urmat-o pe coridorul Parlamentului.

„Spuneţi că sunt opt academicieni. De fapt sunt şapte. Şi arătaţi-mi unde este pe site-ul ministerului lista noului Consiliu. Aţi făcut presiuni asupra CNATDCU şi acum minţiţi!”, i s-a adresat Spânu indicându-i tableta electronică pe care o ţinea în mână.

„Cum vă permiteţi? V-aţi bătut joc de învăţământ şi veniţi acum…!”, a fost replica Ecaterinei Andronescu.

„Dumneavoastră vă bateţi joc de învăţământ!”, a strigat, la rându-i, Marius Spânu, în timp ce ministrul i-a întors spatele.

„Eu i-am adresat nişte întrebări. De ce nu spune adevărul? Minte cu neruşinare!”, au venit ulterior explicaţiile deputatului PDL.

„De la înălţimea funcţiei de deputat, dublată de cea de cadru didactic, nu m-aş fi aşteptat. Totuşi, nu pot spune că sunt insultată deoarece m-am obişnuit cu comportamentul domniei sale”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, Ecaterina Andronescu.

Dezbaterile pe moţiune din plenul Camerei nu au fost lipsite de atacuri şi acuzaţii dure. Deputatul PDL Doiniţa Chircu i-a transmis  Ecaterinei Andronescu că este posesoarea unui apelativ care o defineşte exact.

„Aţi ieşit din jobenul premierului Ponta tot dumneavoastră, pentru a teria oară, spre liniştea acoliţilor şi nelinistea sistemului de învăţământ pe care l-aţi bulversat de fiecare dată. Sunteţi posesoarea unui apelativ care vă defineşte exact, dar care produce societăţii grave prejudicii. Abrambureala nu mai poate continua. Pentru a treia oară sistemul de Educaţie e suspus unor experimente pe spinarea naostră”, a spus Chircu, citată de Mediafax.

„Minţiţi prin omisiune, dezinformaţi, susţineţi furtul intelectual, încurajaţi incompetenţa, sacrificaţi copiii de dragul voturilor adunate de PSD. Ca ministru sunteţi o simbioză între putinţă şi neputinţă. Puteţi orice, oricând, oriunde, când e vorba de interesul electoral”, a mai acuzat Chircu.

De partea cealaltă, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a calificat moţiunea simplă a PDL drept una incoerentă, incorectă, insipidă, neserioasă şi mincinoasă:

„E un demers ipocrit. Aveţi politici dezastruoase şi vă spălaţi pe mâini ca şi cum nu aţi trecut pe la guvernare. E o moţiune mincinoasă. E o moţiune care e normal să fie respinsă”.

La rându-i, deputatul PSD Cristian Dumitrescu a spus că fostul ministru Daniel Funeriu este cel mai slab şi prost ministru, susţinând că acesta a reuşit să compromită Pactul pentru Educaţie, iar legea promovată de el a dus domeniul în faliment:

„Nimic din ce a însemnat falimentul guvernării Boc nu este mai grav decât dezastrul produs în Educaţie de ministrul Funeriu, cel mai slab şi prost ales ministru al Educaţiei”.

Acuzaţiile preşedintelui Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor au fost susţinute şi de către deputatul PSD Cătălin Croitoru. Acesta a precizat că a crezut, la început, că este o glumă că democrat-liberalii depun o moţiune pe această temă, arătând că documentul ar fi trebuit să se intituleze „Cum să manifeste unii mai puternic tupeul şi ipocrizia”: „Această moţiune, din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit să poarte alt titlu decât «Cum să manifeste unii mai puternic tupeul şi ipocrizia».

Replica ministrului Educaţiei a venit prompt. Ecaterina Andronescu, a precizat că nu poate să rămână indiferentă faţă de efectele Bacalureatului din ultimii doi ani, cauzate şi de inadecvarea subiectelor, care a dus la situaţia în care 150.000 de absolvenţi de liceu să intre în rândurile şomerilor.

„Bacalaureatul profesional nu atinge Bacalaureatul naţional. Bacalaureatul profesional reprezintă o soluţie pentru creşterea competenţelor profesionale şi o şansă de integrare pe piaţa muncii”, a spus Andronescu, respingând şi acuzaţia potrivit căreia ar fi schimbat directorii de şcoală şi inspectorii şcolari: „Personal, eu nu am schimbat până acum. Dar cum este posibil să uitaţi că, atunci când aţi preluat guvernarea, într-o noapte aţi schimbat toţi inspectorii?”.

Până la urmă, moţiunea a fost respinsă cu 153 de voturi „împotrivă”, 67 voturi „pentru” şi 10 abţineri.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'