Dezbatere încinsă în plenul PE privind statul de drept în România. Monica Macovei: Vă cer să ajutaţi România

Dezbaterea de luni seară din plenul Parlamentului European privind situaţia statului de drept a fost marcată de critici dure la adresa guvernului României din partea principalelor grupuri politice din legislativul comunitar, în timp ce eurodeputaţii PSD şi ALDE s-au apărat agresiv, mulţi dintre ei vizând-o în luările lor de poziţie chiar pe Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie. Spre deosebire de precedenta dezbatere, când premierul Viorica Dăncilă a susţinut un discurs în plen, la discuţiile de luni nu a fost prezentă, absenţa sa fiind deja criticată în termeni duri de către europarlamentarul Cristian Preda.
Filip Stan
15 apr. 2019, 02:57
Dezbatere încinsă în plenul PE privind statul de drept în România. Monica Macovei: Vă cer să ajutaţi România

UPDATE. Comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, a declarat că „Comisia Europeană a transmis mereu că vorbitul de dragul vorbitului nu va fi de ajuns şi că acţiuni concrete vor fi necesare, mai degrabă mai devreme, decât mai târziu”.

Situaţia din România este extrem de volatilă şi, dacă această ţară nu răspunde corespunzător, Comisia Europeană va acţiona cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie, a mai spus Vera Jourova, în dezbaterea privind statul de drept în România din plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Reprezentanta CE a spus că executivul comunitar îi solicită României să poarte consultări, să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de cele incluse în raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

”Nu este prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a încheiat Jourova.

Reprezentanta grupului PPE Ingeborg Graessle, care este şi preşedinta Comisiei pentru control bugetar şi membră a echipei de negociere a PE pentru desemnarea viitorului procuror-şef european, procedură pentru care Laura Codruţa Kovesi este favorita PE, a spus că regretă faptul că preşedinţia Consiliului UE, care este în această perioadă România, nu este prezentă la dezbatere.

„Nu am mai avut această spirală descendentă în niciuna dintre ţările UE. Ar fi fost mai bine ca S&D să acţioneze mai decis. Cerem activarea articolului 7 şi blocarea fondurilor UE”, a spus eurodeputata germană.

Ea şi-a exprimat regretul că Consiliul UE a blocat procedura de desemnare a procurorului-şef european. „Este total inacceptabil ce se întâmplă acum. Asta poate afecta credibilitatea Uniunii Europene”, a afirmat ea.

„Cred că grupul S&D trebuie să adopte o poziţie decisă şi să nu părăsească pur şi simplu camera când se vorbeşte despre România”, a mai spus ea.

Eurodeputatul austriac Josef Weidenholzer, vicepreşedinte al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din PE, a afirmat la rândul său că independenţa justiţiei nu trebuie să fie pusă sub semnul întrebării, pentru că doar astfel se poate lupta durabil împotriva corupţiei.

”E uimitor faptul că trebuie să avem această dezbatere urgentă astăzi. Nu discutăm prima oară acest subiect. În noiembrie am avut o rezoluţie foarte clară în ceea ce priveşte independenţa justiţiei în România şi faptul că nu trebuie să fie pusă sub semnul întrebării independenţa justiţiei, pentru că doar astfel se poate lupta durabil împotriva corupţiei. E nevoie de control şi de supraveghere parlamentară asupra serviciilor de informaţii. Din păcate solicitările noastre nu s-au bucurat de atenţia cuvenită. E un lucru trist”, a afirmat europarlamentarul S&D.

Weidenholzer a subliniat că nu este ceva împotriva României, ci despre cum ”înţelegem noi cu toţii statul de drept”. Un stat de drept care funcţionează este pilonul cel mai important pentru o Uniune unită şi este unul care apare în criteriile de la Copenhaga.

Eurodeputata Monica Macovei, care a vorbit în numele grupului Conservatorii şi reformiştii europeni (ECR), l-a criticat dur pe Liviu Dragnea în discursul susţinut.

„Soarta a 20 de milioane de oameni stă până la urmă în balanţă cu salvarea unuia singur?”, a întrebat ea, referindu-se la liderul PSD.

„Ruperea noastră de Europa este coşmarul pe care istoria noastră l-a trăit decenii la rând. Este ultimul tren pe care îl putem prinde, vrem în Europa”, a spus Macovei.

Sophie In’t Veld, vicepreşedintă a grupului ALDE, şi-a transmis şi ea regretul că Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE, nu a fost prezent la dezbatere.

„Săptămâna trecută Comisia a prezentat un fel de comunicare în legătură cu statul de drept care, sincer, nu însemna prea mult. M-am cam săturat să avem azi dezbateri despre România şi PPE-ul să critice. Mâine vom avea o dezbatere despre Ungaria şi S&D va critica. Mereu este vorba despre o dezbatere partizană”, a spus reprezentanta grupului ALDE.

„Aş dori să ştiu de la ambii candidaţi capi de listă ce au de gând dacă devin preşedinţi ai Comisiei. Manfred Weber, viitorul preşedinte al CE, va face ce a votat ca eurodeputat? Adică va propune un mecanism care să se aplice tuturor statelor membre?”, a întrebat ea.

Sophie In’t Veld a precizat că grupul din care face parte s-a distanţat ferm de partidul ALDE din România. „Suntem dezamăgiţi de atitudinea lor în cazul dnei Kovesi şi de atitudinea lor faţă de înregistrarea altor partide în procesul electoral”, a spus ea.

Eurodeputata olandeză a avut chiar un schimb de replici cu eurodeputatul român Cristian Preda pe această temă, care i-a reproşat atitudinea îngăduitoare a grupului ALDE din PE faţă de partidul cu acelaşi nume din România. Ea a spus că grupul a cerut partidului european ALDE să excludă partidul românesc din familia sa politică şi a spus că ar fi fost bine dacă PPE-ul ar fi avut o atitudine la fel de fermă faţă de Viktor Orban şi partidul său.

La rândul său eurodeputata Judith Sargentini, membră a grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, a spus că preşedinţia Consiliului UE este cea care delegitimează candidatul PE pentru postul de şef al Parchetului European, de fapt delegitimează întregul proces.

”Statul de drept nu este de dreapta sau de stânga şi este dureros să vedem aici că guvernul român susţine guvernul ungar prin faptul că nu pune pe ordinea de zi raportul privind Ungaria. Toată lumea a spus acest lucru, dar este dezamăgitor: Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene nu este aici. Acest lucru este incredibil. Preşedinţia (Consiliului UE) este cea care delegitimează candidatul Parlamentului European pentru postul de şef al Parchetului European, de fapt delegitimează întregul proces. Lupta contra corupţiei este crucială în statul de drept şi avem o ţară care dă înapoi şi care se află la preşedinţia Consiliului UE acum”, a spus Sargentini.

Ea a cerut un exemplu de stat care a acţionat în acelaşi mod când deţinea preşedinţia Consiliului UE, dar apoi a venit singură cu un astfel de exemplu. „Ştiu, ianuarie 2011, când guvernul ungar era preşedinte al Consiliului UE. Şi atunci a fost jumătate de an în care nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să ne ruşinăm. Cu şase săptămâni înaintea alegerilor europene dăm un astfel de exemplu?”, a mai spus Sargentini în intervenţia sa.

Eurodeputatul PSD Dan Nica, copreşedintele al delegaţiei României la S&D, a spus că, din păcate, PE găzduieşte din nou o dezbatere electorală. El a spus că nu poate exista stat de drept fără drepturi şi libertăţi pentru cetăţeni. „De doi ani de zile au început să apară dezvăluiri despre protocoalele secrete cu SRI care au condus la abuzuri abominabile”, a afirmat el, amintind că şi Laura Codruţa Kovesi a semnat astfel de protocoale.

El a subliniat că românii urăsc dublul standard în justiţie, dar şi în materie de alimentaţie sau medicamente. Apoi a vorbit despre faptul că România nu a fost primită în spaţiul Schengen, ceea ce reprezintă un alt dublu standard.

„Românii nu vor să accepte că există judecători şi procurori care sunt filmaţi în baie pentru a putea fi şantajaţi”, a mai spus Dan Nica în plenul PE.

Eurodeputata Maria Grapini, din grupul S&D, i-a reproşat comisarului european pentru justiţie, Vera Jourova, că nu a dat nici măcar un exemplu de încălcare a statului de drept în România. „Vă pare rău că România are atâta succes la preşedinţia Consiliului UE?”, a întrebat-o ea pe Jourova.

„România nu este Kovesi, nu este o persoană, România înseamnă 20 de milioane de persoane şi vă rog să-i trataţi ca atare”, a mai spus ea.

Eurodeputatul PPE Siegfried Mureşan a spus că în România milioane de oameni cinstiţi nu doresc nici aministie, nici graţiere, şi a cerut guvernului să implementeze toate recomandările MCV şi ale Comisiei de la Veneţia.

El a precizat că acesta este motivul pentru care preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat un referendum în urma căruia poporul să opteze pentru ce fel de justiţie doreşte. El şi-a încheiat pledoaria cerând instituţiilor europene să fie alături de poporul român.

Un atac dur care a vizat-o pe comisarul european Vera Jourova a fost lansat şi de eurodeputatul PSD Andi Cristea.

„Dna comisar, tăcerea dvs în faţa abuzurilor din România este asurzitoare”, a spus el în plenul PE.

„Din cauza lipsei de bun simţ în abordările Comisiei Europene faţă de MCV şi abuzurile din ţara mea reputaţia UE are de suferit. Vă cer să încetaţi amestecul brutal în afacerile interne din domeniul justiţiei în statele membre”, mai spus el.

________________________________________________________________________________

UPDATE.  Comisarul european pentru justiţie Vera Jourova a declarat luni în PE, la dezbaterea despre statul de drept în România, că dezbaterea este despre riscuri foarte concrete ca în România să se facă paşi înapoi în legătură cu statul de drept, ea spunând că nu s-au făcut progrese în urma recomandărilor din MCV şi a apreciat că există risc de ingerinţă în justiţie în cazuri de corupţie. Europarlamentarul Monica Macovei a declarat luni, în plenul PE, la dezbaterea privind situţi statului de drept în România, Un grup de politicieni corupţi, conduşi de condamnatul Liviu Dragnea, a luat ţara în mână şi dă cu ea de pământ”, ea cerând europarlamentarilor să ajute România şi argumentând că tuperea de Europa e coşmarul pe care ţara naostră l-a trăit decenii la rând.Parlamentul European s-a reunit luni în plen pentru a discuta situaţia statului de drept în România, la solicitarea grupului PPE. Spre deosebire de precedenta dezbatere, când premierul Viorica Dăncilă a susţinut un discurs în plen, la discuţiile de luni nu va fi prezentă. Europarlamentarul Cristian Preda a şi anunţat, înaintea dezbaterii din PE privind situaţia statului de drept în România, că nu va participa nimeni din guvern, concluzia sa fiind că „PSD şi ALDE se poartă că şi cum n-am fi în UE”.

Monica Macovei în PE: Un grup de politicieni corupţi, conduşi de condamnatul Liviu Dragnea, a luat ţara în mână şi dă cu ea de pământ. Vă cer să ajutaţi România

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat luni, în plenul PE, la dezbaterea privind situţi statului de drept în România, Un grup de politicieni corupţi, conduşi de condamnatul Liviu Dragnea, a luat ţara în mână şi dă cu ea de pământ”, ea cerând europarlamentarilor să ajute România şi argumentând că tuperea de Europa e coşmarul pe care ţara naostră l-a trăit decenii la rând.

„Un grup de politicieni corupţi, conduşi de condamnatul Liviu Dragnea, a luat ţara în mână şi dă cu ea de pământ”, a declarat Macovei.

Ea a precizat că românii nu sunt un popor inert şi că ies în stradă de peste doi ani, fiind „gazaţi”.

„Vă cer să ajutaţi România. Ruperea de Europa e coşmarul pe car ţara noastră l-a trăit decenii la rând. Vrem în Europa”, a spus Macovei.

Grapini, la dezbaterea din PE: România nu e Kovesi

Europarlamentarul Maria Grapini a declarat luni, în PE, la dezbaterea pe tema situaţiei statului de drept în România, că dată fiind prezenţa a doar 20 de parlamentari în sală, dezbaterea e un eşec şi a ţinut să precizeze că „România nu e Kovesi”.

Ea remarcat că nu a fost dat nici măcar un exemplu de încălcare a statului de drept.

Ea le-a reproşat oficialilor europeni că acuză România pentru că a schimbat un şef de instituţie care a prejudiciat sistemul de Justiţie.

„România nu e Kovesi”, a spus Grapini, adăugând că România înseamnă 20 de milioane de locuitori care trebuie trataţi cu respect.

Europarlamentarul olandez Sophie in ‘t Veld (ALDE) a declarat luni, în plenul PE, că Grupul ALDE s-a distanţat ferm de ALDE din România.

„Grupul ALDE s-a distanţat ferm de ALDE din România”, a declarat Sophie in ‘t Veld.

Ea a argumentat spunând că membrii grupului ALDE sunt dezamăgiţi de situaţia statuuil de drept,

Europarlamentrul a reproşat ALDE că că nu a sprijinit parteneriatele civile, reproşându-i  atitudinea în cazul Laurei Codruţ Kovesi şi încercările de a nu permite înregistrarea unor noi partide.

„România trebuie să revină pe calea reformelor. (…) Vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente”, a spus comisarul european.

Jourova a apreciat că situaţia în România este „volatilă”.

Ea a invocat situaţia Laurei Codruţa Kovesi şi modificarea legislaţiei penale.

UPDATE.  Dezbaterea privind situaţia statului de drept în România a început luni seară în plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg.

Dezbaterea, introdusă pe agendă săptămâna trecută la solicitarea grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, a început în jurul orei 19.40 ora României şi va dura aproximativ 45 de minute. Procedura dezbaterii este de Declaraţie a Comisiei Europene şi nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluţii.

Grupul PPE şi-a motivat solicitarea către Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice, prin campania dusă de statul român împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, despre care menţionează într-un comunicat de joi că este „inacceptabilă într-un stat membru UE”.

Citeşte şi: Cristian Preda, înaintea dezbaterii privind statul de drept în România: PSD şi ALDE se poartă că şi cum n-am fi în UE

Comisia Europeană este reprezentată la dezbatere de comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, iar printre vorbitori se află Ingeborg Graessle (PPE), preşedinta Comisiei pentru control bugetar a PE, şi Judith Sargentini (Verzi/ALE), ambele membre ale echipei de negociere a PE cu reprezentanţii Consiliului UE pentru desemnarea viitorului procuror-şef european, procedură suspendată în această lună din cauza unui blocaj şi care se va relua, cel mai probabil, odată cu alegerea noului legislativ comunitar.

Din partea grupului S&D vor vorbi eurodeputatul austriac Josef Weidenholzer, vicepreşedinte al grupului, dar şi eurodeputaţii români social-democraţi Dan Nica, copreşedintele delegaţiei României la S&D, şi Maria Grapini.

Printre eurodeputaţii români care vor mai lua cuvântul se va mai afla şi Renate Weber, din grupul ALDE, dar şi membrii PPE Cristian Preda şi Siegfried Mureşan. De asemenea, va vorbi în numele grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) eurodeputata Monica Macovei.

Nu în ultimul rând, este posibil ca o parte dintre eurodeputaţii români să se folosească de procedura ” Catch the Eye” pentru a lua cuvântul în cadrul dezbaterii.

Parlamentul European discută în 15 aprilie situaţia statului de drept în România. Dezbaterea are loc la solicitarea grupului PPE, care a cerut discutarea situaţiei statului de drept în România şi adoptarea unei noi rezoluţii despre derapajele guvernării Dăncilă, confom anunţului lui Cristian Preda.

Tot Cristian Preda critică în termeni foarte duri absenţa premierului Dăncilă de la dezbateri, dat fiind că aceasta are luni pe agendă întâlniri şi declaraţii comune cu premierii Vietnamului şi ai Georgiei.

„Viorica Dăncilă nu va veni luni la şedinţa PE care discută despre dezastrul pe care l-a creat guvernul ei în ultimii doi ani. Preferă să se întreţină cu Nguyen Xuan Phucde.Cum? Nu ştiţi cine e Nguyen Xuan Phucde? E premierul Vietnamului. Un comunist e, desigur, un interlocutor mai facil decât vicepreşedintele Timemrmans sau decât parlamentarii europeni”, scrie Preda, care se întreabă cine va reprezenta guvernul României

Şedinţa Parlamentului European în care va fi dezbătută situaţia statului de drept în România este programată să înceapă luni, la ora 17:00.

PE a mai adoptat în 13 noiembrie 2018 o rezoluţie privind situaţia statului de drept în România.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Cetățean american condamnat în Rusia la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'