Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, a fost adoptat în urma reexaminării, cu 78 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” (PNL şi USR) şi o abţinere, în forma aprobată de Camera Deputaţilor.
„Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”, se arată în textul legislativ adoptat de Senat în urma reexaminării.
Senatorul USR Florina Presadă a subliniat, în plen, că forma actului normativ adoptat de Senat reprezintă o „slăbire a criteriilor de integritate publică”.
„Cel mai problematic lucru este că nu se mai reţine decât o sancţiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei consilierului local timp de şase luni. Noi interpretăm această nouă reglementare ca o tentativă de a scăpa de măsura complementară pe care o dispunea ANI, în astfel de cazuri de conflict de interese, şi anume interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese. Avem de-a face cu o încercare de a slăbi criteriile sau standardele de integritate în funcţia publică”, a spus Presadă.
Liberalul Daniel Fenechiu a anunţat votul negativ al senatorilor PNL, subscriind argumentelor prezentate de senatorul USR Florina Presadă.
Curtea Constituţională a României a admis pe 16 octombrie 2018, parţial, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificările aduse Legii privind Statutul aleşilor locali.