INCENDIU NOTRE DAME! Premierul Franţei, ultimul anunţ despre reconstrucția bisericii!

Răsturnare de situație în cazul incendiului Notre Dame din Paris. Numeroși oameni și companii au început să doneze bani pentru refacerea bisericii. Mai mult, premierul Franței anunță organizarea unui concurs internațional de arhitectură.
Romania TV
17 apr. 2019, 12:02
INCENDIU NOTRE DAME! Premierul Franţei, ultimul anunţ despre reconstrucția bisericii!

Concurs pentru refacerea Notre Dame

Premierul francez Edouard Philippe a anunţat miercuri lansarea unui ”concurs internaţional de arhitectură pentru reconstrucţia fleşei” catedralei Notre-Dame, distrusă în incendiul care a devastat edificiul luni seară, informează AFP şi DPA.

Obiectivul acestui demers este ”de a dota Notre-Dame cu o nouă fleşă adaptată la condiţiile tehnice şi la provocările epocii noastre”, a anunţat acesta, cu ocazia unei şedinţe a consiliului de miniştri consacrate exclusiv reconstrucţiei catedralei.

Fleşa distrusă în incendiul de luni era opera arhitectului din secolul al XIX-lea Eugene Viollet le Duc, a mai spus Philippe după şedinţa de guvern, potrivit Agerpres.

Cine a salvat artefactele istorice din Notre Dame

Omul care a scos din flăcări Coroana cu Spini din flăcări, în timpul incendiului care a mistuit Notre-Dame, este părintele Fournier, iar Franţa îl consideră un erou. Povestea lui de viaţă e însă şi mai cutremurătoare. A scăpat dintr-o ambuscadă în Afganistan, a fost printre primii care au ajutat victimele de la Bataclan.

 
 

Jean Marc Fournier e capelan al Brigăzii de Pompieri din Paris şi a ajuns printre primii la incendiul de la Notre Dame, de luni seara. S-a dus direct în locul unde erau relicvele, pe care în cunoaştea foarte bine. A scos Coroana cu Spini şi celelalte reclive importante şi le-a pus la adăpost.

Iniţial s-a crezut că acestea au fost distruse de incendiu, flăcările mistuind zona de clădire în care se aflau, dar părintele Fournier se asigurase că toate artefactele sunt în siguranţă.

Etienne Loraillere, redactor pentru rețeaua de televiziune catolică KTO din Franța, a spus că părintele Fournier „a mers cu pompierii în Catedrala Notre Dame, pentru a salva Coroana de Spini și Binecuvântatul Sacrament.”

Incendiu la Notre Dame: Coroana de spini a lui Iisus şi mantia lui Ludovic al IX-lea au fost salvate

Acest lucru a fost confirmat de o sursă din serviciile de urgență care a spus: „Părintele Fournier este un erou! Nu a avut frică deloc atunci când a mers direct la relicve în interiorul catedralei şi s-a asigurat că sunt în siguranţă. În fiecare zi se descurcă cu viaţa şi cu moartea, nu s-a temut deloc.”

Cu patru ani în urmă, părintele Fournier a mângâiat victimele după cel mai grav atac terorist asupra Parisului din acest secol, când 89 de persoane au fost masacrate la concertul Eagles of Death Metal, în 2015, la Bataclan.

Capelanul s-a rugat atunci pentru morţii din club şi i-a ajutat pe răniţii întinşi pe podele: „Am oferit o binecuvântare colectivă, aşa cum mă autorizează Biserica Catolică.”

Părintele Fournier, care are 50 de ani, și-a început cariera ca preot catolic în Germania și apoi sa mutat în departamentul Sarthe din Franța. Sa alăturat eparhiei forțelor armate în 2004, petrecând șapte ani alături de militari, în întreaga lume.

În Afganistan a fost implicat într-o ambuscadă în care au fost uciși 10 soldați.

Prețioasele relicve au fost salvate noaptea trecută, când pompierii au format un lanț uman în interiorul clădirii devastate de incendii. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a mulțumit serviciilor de urgență ale orașului, într-un tweet, spunând că au format un „lanț de oameni formidabil pentru a salva comorile din Notre Dame.”

Alte artefacte prețioase care au fost salvate au inclus tunica lui Saint Louis, care datează din secolul al XIII-lea. Coroana de Spini a făcut parte din coroana așezată pe capul lui Isus, în timpul răstignirii sale.

După ce părți din spini au fost distribuite în jurul Europei în secolele următoare, a fost adusă la Paris din Bizanț de către Louis IX, după ce a fost oferită în dar de către împăratul latin al Constantinopolului, Baldwin al II-lea în 1238.

POVESTEA CATEDRALEI NOTRE DAME din Paris

Catedrala Notre-Dame, construită între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, „inima Parisului”, aşa cum au numit-o francezii, reprezintă „simbol al păcii” şi înseamnă totodată „toată istoria şi cultura Franţei”. 

Dintre toate monumentele faimoase din Paris, Notre-Dame avea cea mai lungă și mai bogată istorie. A fost edificată în mai mult de 200 de ani, a găzduit încoronări de regi și împărați, dar a fost și profanată în timpul Revoluției Franceze.

Construcția catedralei Notre-Dame a fost terminată în 1345. Turla, care avea 93 de metri, a fost construită din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb. Ea a fost reconstruită de Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea, iar acum era în curs de restaurare. Unul dintre primele evenimente importante din istoria catedralei Notre-Dame s-a petrecut în 1431, când Henry al VI-lea, regele Angliei, a fost încoronat și rege al Franței, pe 16 decembrie, în timpul războiului de o sută de ani.

Istoria zbuciumată a Catedralei Notre Dame. Biserica profanată la Revoluţie şi aproape distrusă, dar salvată de Napoleon 

În timpul secolului al XVI-lea, starea catedralei s-a deteriorat semnificativ, mormintele și geamurile vitrate fiind distruse în numele modernizării, potrivit unui material RFI. Ornamentele exterioare au fost eliminate sau vandalizate pe motiv că reprezentau idolatrie. Cu toate acestea, în anii 1600, la dorința lui Ludovic al XIII-lea, Notre-Dame a fost reabilitată. În această perioadă și-a primit și faimosa sa orgă. 

Soarta catedralei s-a întors din nou împotriva sa, în timpul Revoluției Franceze. Notre-Dame a fost închisă, naţionalizată, profanată, jefuită sistematic, scoasă la vânzare pentru materiale de construcţie, iar galeria regilor de pe faţadă a fost decapitată, nu de ghilotină, ci de loviturile de ciocan. Biserica a fost transformată într-o magazie de alimente și vinuri. La începutul secolului al XIX-lea, catedrala de abia se mai afla în picioare. Dar Napoleon a salvat-o de la ruină și a fost încoronat împărat acolo în decembrie 1804.

În perioada 1845-1870 au fost reluate lucrările de restaurare sub regele Ludovic Filip I. Din fericire, nicunul dintre războaiele mondiale nu au adus distrugeri semnificative asupra catedralei, deși rozeta de trandafiri din secolul al XIII-lea a fost dată jos de frica vandalismului nazist sau altor jafuri. În a doua jumătate a secolului XX a urmat o modernizare mai prudentă, inclusiv mecanizarea clopotului de 13 tone și curățarea extensivă a fațadelor și a sculpturilor.

Puțini sunt cei care știu că pe acoperișul catedralei prosperau mai multe familii de albine urbane, cu care îngrijitorii catedralei se mândreau. Și să nu uităm că datorită scriitorului francez Victor Hugo, Notre-Dame a reînceput să fie iubită și îngrijită de parizieni, după ce romanul său, Cocoşatul de la Notre-Dame, a devenit faimos pe mapamond, datorită poveștii emoționante a lui Quasimodo.

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul fostului candidat la Cotroceni
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Adevărul îi va deranja pe mulți români: Legături cu Securitatea
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Decizie radicală luată de Chef Dumitrescu. Și-a schimbat viața total
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Daniel Funeriu promite 3,5% din PIB pentru apărare dacă devine președinte
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican