„Trebuie să răspundem de ce se leagă oamenii la noi la poartă când trebuia să se lege la PDL, pentru că PDL a dat avize pentru exploatarea cu cianuri şi noi le-am oprit. Asta e, acum trebuie să ne obişnuim cu faptul că oamenii ştiu cine a făcut relele, dar aşteaptă de la noi să le îndreptăm pe toate”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
Patru persoane s-au legat, miercuri, cu lanţuri şi cătuşe de poarta principală de intrare în Palatul Victoria, nemulţumiţi că proiectul minier de la Certej a primit autorizaţie de mediu şi acuzând Guvernul că nu ia măsuri împotriva exploatărilor cu cianuri.
Mai mulţi activişti ai ONG-ului „Regeneration” s-au adunat în faţa sediului Guvernului, iar patru dintre ei s-au legat cu lanţuri şi cătuşe de poarta principală de intrare în sediul Guvernului, acuzând Executivul că susţine mineritul cu cianuri şi nu a luat toate măsurile pentru prevenirea unor situaţii precum cea a acordării avizului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.
Purtătorul de cuvânt al organziaţiei „Regeneration”, Raluca Dan, a declarat pentru MEDIAFAX că trei dintre cei patru oameni care erau legaţi cu lanţuri au fost scoşi de jandarmi şi legitimaţi, iar unul protestează în continuare legat cu lanţuri.
Ceilalţi activişti de la „Regeneration” care protestează în faţa sediului Guvernului au bannere pe care scrie „Cianura face legea în Guvernul Ponta”, „Guvernul tace, cianura rămâne”, „Certej, fără cianuri”, „Şi USL iubeşte cianura”.
La faţa locului sunt mai mulţi jandarmi, care încearcă să elibereze zona şi îi legitimează pe reprezentanţii ONG-ului.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, aflat în drum spre şedinţa de guvern, s-a oprit pentru a discuta cu protestatarii şi le-a cerut să prezinte documentul oficial pe care l-au transmis Guvernului cu aceste probleme.
„Şi eu pot face scrisori deschise cu nemiluita. Aşteptăm o scrisoare oficială la minister, altfel nu facem decât un joc de imagine”, le-a spus Pop acestora.
Unul dintre protestatari s-a legat de gardul Guvernului cu un dispozitiv antifurt din oţel de biciclete, pe care jandarmii au încercat să îl taie cu o pânză de bomfaier, dar fără succes. Ei au vrut atunci să taie dispozitivul cu un flex, dar prin staţie li s-a recomandat să abandoneze această idee, deoarece exista riscul ca protestatarul să fie astfel rănit.
În final, jandarmii au solicitat intervenţia unui echipaj de la pompieri, care au reuşit să taie dispozitivul cu un aparat pneumatic de descarcerare.
Protestatarii au fost băgaţi în duba jandarmeriei şi duşi de la sediul Guvernului.