UPDATE O adolescentă în vârstă de 16 ani a fost internată, vineri, pe Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani, cu suspiciune de meningită meningococică, a declarat epidemiologul şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Botoşani, medicul Irina Alecu, potrivit Agerpres.
Potrivit acesteia, minora are domiciliul în străinătate şi se afla în vizită în judeţul Botoşani. Oficialul DSP susţine că, în acest context, „nu se pune problema unui focar local”.
„Avem o suspiciune în investigaţie, care nu face parte dintr-o comunitate locală. Este o persoană venită în vizită şi este în investigaţie. Este cetăţean român, dar nu este rezident în România, aşa că nu se pune problema unui focar local. Au fost identificaţi toţi contacţii, s-au luat toate măsurile necesare”, a declarat Irina Alecu.
Potrivit medicilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, adolescenta, care vine din Italia, se află sub un tratament cu antibiotice şi răspunde corespunzător la acesta.
_______
„Mai avem un caz la Botoşani, o pacientă de 18 ani, venită din Italia, tot meningită meningococică, dar nu acel tip. Este tratată cu antibiotice şi este bine în acest moment”, a spus ministrul Sorina Pintea.
Fata a ajuns vineri dimineață la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) cu dureri de cap și vărsături. Adolescenta a fost supusă mai multor investigații medicale, iar diagnosticul a fost: meningită meningococică.
Potrivit botosaneanul.ro, fata a fost transferată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Mavromati unde este încă internată.
„A fost o isterie nejustificată. Există meningită şi meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlneşte rar. Avem aproximativ 2 – 5 cazuri pe an din acel tip. În 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningită, 13 soldate cu deces şi nu toate erau din acest tip. Vreau să vă spun că nu intenţionăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul naţional de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid.
Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din păcate, a rămas pe stoc şi nu este utilizat, deşi s-au făcut campanii. L-am întrebat, în momentul în care cazurile ajuns la cabinet, pe preşedintele comisiei dacă se impune introducerea în programul naţional obligatoriu şi a spus că în acest moment nu, având în vedere numărul mic de cazuri. Pe de altă parte”, a spus Sorina Pintea, citată de Mediafax.