Comisia Iordache a aprobat reexaminarea legii de modificare a Codului de procedură penală

Comisia specială parlamentară pe domeniul justiţiei, condusă de Florin Iordache, s-a reunit marţi pentru reexaminarea legii pentru modificarea Codului de procedură penală, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 633/2018 din 12 octombrie 2018.
Filip Stan
23 apr. 2019, 03:05
Comisia Iordache a aprobat reexaminarea legii de modificare a Codului de procedură penală

UPDATE. Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a menținut, marți, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, o prevedere potrivit căreia denunțători nu vor mai beneficia de clemență dacă fac un denunț după mai mult de un an de la aflarea săvârșirii infracțiunii.

„Pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă denunţul trebuie să fie depus într-un termen de maximum 1 an de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii”, este articolul din Codul de Procedură Penală adoptat de comisia specială parlamentară.
De asemenea, condamnarea, renunțarea la judecată sau amânarea executării pedepsei față de o persoană nu poate fi dispusă exclusiv pe baza mărturiei denunțătorului dacă acestea nu sunt însoțite de alte probe.

PSD, ALDE și UDMR au susținut modificarea, în timp ce PNL și USR s-au opus.

Președintele comisiei, Florin Iordache a declarat:

‘Avem in practica oameni care se trezesc dupa 5 ani ca sa scape de o condamnare, fac denunt. Dar nu mai beneficiaza, nu mai avem ca piesa de schimb ca ‘Vii și scapi de condamnarea asta daca il denunti pe ala'”.

„Mi se pare imoral ca cineva sa nu se duca in secunda 2 sa declare”, a adăugat un deputat PSD.

Deputatul UDMR Marton Arpad a spus: ‘Cred ca acest articol stimuleaza aflarea adevarului printr-un denunt si aflarea cat mai grabnica a adevarului, un an, adica daca vreodata daca am nevoie vin cu aceasta informatie, nu. Tocmai in favoarea aflarii adevarului cat mai grabnic”.

PNL și USR au spus că cetățenii trebuie să fie încurajați să dea informații procuraturii.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat, marți, un raport de modificare a Codului de Procedură Penală. Parlamentarii au eliminat din varianta adoptată de Senat mai multe articole declarate neconstituționale de CCR.


UPDATE: Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat, marți, un raport de modificare a Codului de Procedură Penală. Parlamentarii au eliminat din varianta adoptată de Senat mai multe articole declarate neconstituționale de CCR.

De asemenea, comisia condusă de Florin Iordache a modificat săptămâna trecută, în acord cu deciziile CCR, și Codul Penal. Vezi aici ce s-a întâmplat la Codul Penal.

Codul Penal și Codul de Procedură Penală vor intra, miercuri, la vot final, în Camera Deputaților, for decizional.

În cazul adoptării, codurile penale vor ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Opoziția a anunțat că va ataca din nou la CCR Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Pe ordinea de zi se află şi reexaminarea legii de modificare a Codului penal, ca urmare a Deciziei CCR nr. 650 din 25 octombrie 2018.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost discutat săptămâna trecută în Comisia specială şi apoi adoptat de Senat, dar, din punct de vedere procedural, acesta trebuie să intre din nou în dezbaterea Comisiei speciale pentru a fi dezbătut şi votat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Astfel, în proiectul de modificare a Codului penal adoptat de Senat s-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma iniţială a legii care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Au rămas în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de CCR.

Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia”, se menţionează în proiect.

Preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a precizat săptămâna trecută că decizia politică a PSD este ca cele două proiecte – de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală – să fie adoptate în şedinţa de miercuri de Camera Deputaţilor.

Comisia specială şi-a reluat activitatea săptămâna trecută, după o pauză de câteva luni, pentru a discuta reexaminarea proiectelor respective.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis prelungirea cu 120 de zile a perioadei de activitate a Comisiei Iordache. 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Croaţia reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri începând din 2025
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...