Circuitul mondial al reciclării este în criză. Munţi de deşeuri în ţări occidentale şi sud-est asiatice

De la munţii de deşeuri care se formează în ţările occidentale la oraşele din Asia de Sud-Est care se prăbuşesc sub ambalajele importate, circuitul mondial al reciclării este în criză după ce China a refuzat să mai fie pubela de gunoi a lumii, transmite AFP.
Alina Costache
23 apr. 2019, 13:56
Circuitul mondial al reciclării este în criză. Munţi de deşeuri în ţări occidentale şi sud-est asiatice

Timp de mai mulţi ani, ţara a fost prima destinaţie mondială a reciclării deşeurilor de plastic, însă la începutul lui 2018 Beijingul a interzis importurile de deşeuri de plastic, precum şi mai multe alte categorii de deşeuri. În aceste condiţii, deşeurile din plastic din ţările dezvoltate au început să fie direcţionate spre mai multe ţări din Asia de Sud-Est unde companiile chineze de reciclare şi-au transferat deja activităţile.

„A fost ca un cutremur. China era cea mai mare piaţă pentru deşeurile reciclabile, iar închiderea sa a provocat un şoc la nivelul planetei”, a declarat Arnaud Brunet, directorul general al Biroului Internaţional al Reciclării (BIR), cu sediul la Bruxelles, potrivit Agerpres.

În Asia de Sud-Est, Malaezia a fost cea mai afectată. Această ţară, care numără o importantă minoritate chineză, a devenit o destinaţie favorită pentru companiile chineze de reciclare care vor să îşi transfere activităţile. Consecinţa, importurile de deşeuri de plastic ale Malaeziei s-au triplat începând din 2016, ajungând la 870.000 de tone anul trecut, arată datele oficiale.

În micul oraş Jenjarom, în apropiere de Kuala Lumpur, uzinele de reciclare a plasticului au apărut ca ciupercile după ploaie şi au început să emită un fum toxic zi şi noapte. Munţi de deşeuri se formează pe măsură ce firmele de reciclare se străduiesc să facă faţă ambalajelor alimentare, bidoanelor şi sacilor de plastic proveniţi din Franţa, Germania, SUA sau Brazilia, potrivit Agerpres.

Rezidenţii au început să se plângă de mirosul toxic care provine de obicei de la reciclarea de deşeuri din plastic, însă organizaţiile de protecţie a mediului susţin că o parte din mirosuri provin şi de la incinerarea deşeurilor de plastic care nu pot fi reciclate.

„Nu puteam să dorm. Nu puteam să mă odihnesc. Mă simţeam tot timpul obosit”, spune Pua Lay Peng, un localnic în vârstă de 47 de ani din Jenjarom.

Pua împreună cu alţi localnici a început să facă o anchetă şi la mijlocul anului 2018 a identificat aproximativ 40 de uzine de procesare, dintre care multe funcţionau în secret şi fără autorizaţie. După multe plângeri fără răspuns, autorităţile au început să închidă uzinele ilegale din Jenjarom, iar importul de deşeuri de plastic a fost îngheţat temporar. În luna septembrie a anului trecut, 33 de uzine au fost închise la Jenjarom, iar calitatea aerului s-a îmbunătăţit, dar activiştii de mediu cred că operaţiunile de reciclare au fost mutate în alte părţi ale ţării, potrivit Agerpres.

Pentru ţările occidentale, care se bazau pe China, căutarea de noi destinaţii capabile să le recicleze deşeurile a devenit o problemă. Confruntaţi cu costurile mari pentru reciclarea acasă, unele companii au recurs la aruncarea deşeurilor în gropile de gunoi sau la incinerarea lor.

„La 12 luni, resimţim în continuare efectele dar nu am avansat încă spre o soluţie”, susţine Garth Lamb, preşedintele asociaţiei firmelor din industria de reciclare şi tratare a deşeurilor din Australia.

Însă unii au putut să se adapteze la noul mediu. De exemplu, oraşul Adelaide, sudul Australiei, obişnuia să îşi trimită cea mai mare parte din deşeuri în China, însă acum 80% din deşeurile sale sunt procesate de companiile locale, iar restul sunt trimise în India, potrivit Agerpres.

„Am descoperit că, dacă îi sprijinim pe procesatorii locali, putem să revenim la preţuri similare cu cele de dinaintea embargoului chinez”, a subliniat Adam Faulkner, directorul general al organismului care gestionează deşeurile din Adelaide.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Simona Halep, anunț trist de Crăciun. Decizie dificilă pentru româncă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)