Un monument funerar roman, vechi de 2.000 de ani, recuperat din albia râului Mureş

Un monument funerar roman, vechi de aproape 2.000 de ani, care cântăreşte aproximativ două tone, a fost recuperat, miercuri, din albia râului Mureş, în localitatea hunedoreană Mintia, de către reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, care îl vor restaura şi apoi îl vor expune.
Romania TV
03 oct. 2012, 16:16
Un monument funerar roman, vechi de 2.000 de ani, recuperat din albia râului Mureş

Arheologul Marius Barbu de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a declarat că, din cauza secetei, albia râului Mureş a scăzut în ultima perioadă, iar pescarii care se aflau pe mal au observat în apă un bloc de piatră şlefuit şi au anunţat arheologii.

Miercuri, reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, ajutaţi de angajaţii unei firme de tractări, au reuşit să aducă pe mal blocul din piatră greu de aproximativ două tone, dar şi alte două piese din gresie.

Monumentul funerar a fost adus la mal în localitatea hunedoreană Mintia.

„Avem un monument funerar din piatră, vechi de aproape 2.000 de ani, trei dintre feţe sunt prelucrate, iar una, cel mai probabil cea care stătea sprijinită de un zid, este neprelucrată. Cele trei feţe sunt frumos ornamentate, au câte un chenar şi noi sperăm că, după restaurare, să găsim litere sau chiar o inscripţie. De asemenea, am mai scos din albia râului Mureş două piese din gresie, un picior de vas şi un capăt de altar sau de idiculă. Bănuiam că aceste veri secetoase o să scoată la lumină în Mureş mai multe piese din perioada romană, deoarece în zonă avem Castrul de la Micia, iar cursul antic al râului trecea la o distanţă de aproximativ două sute de metri de zona aceasta. După schimbarea cursului, apa a ajuns peste marginea castrului, aşa că este posibil să mai descoperim şi alte piese valoroase„, a spus Marius Barbu.

Potrivit directorului Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Liliana Ţolaş, recuperarea artefactului din albia Mureşului este o premieră.

„Pentru prima dată reuşim să recuperăm, cu ajutorul specialiştilor şi în urma avizelor obţinute, un monument funerar din albia rîului Mureş. Piesa va fi restaurată şi va face parte din expoziţia inaugurală a lapidariului de la Deva, care va avea loc în luna noiembrie”, a spus Liliana Tolaş.

În colecţiile muzeului din Deva se află, în prezent, 560 de piese din marmură, gresie sau piatră, multe dintre ele având inscripţii din perioada romană.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 29 iulie 2024: Carburanții au înregistrat o nouă ieftinire. Cât costă un litru de benzină?
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani a murit, fata și-a pierdut un picior. La volan era un adolescent de 16 ani
substantial.ro
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!