Înăltarea Domnului cade totdeauna în Joia săptămânii a șasea dupa Paști, adică la 40 de zile după Înviere. Anul acesta, Înălțarea va fi pe data de 6 iunie. Înălțarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, notează crestinortodox.ro.
La zece zile de la Înalțare se sărbătoresc Rusaliile. Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorarii Duhului Sfant, mai este numită și Duminica Cincizecimii, pentru că acest eveniment a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea lui Hristos.
Numele acestei perioade — una dintre cele trei mari diviziuni ale anului liturgic vine de la cartea Penticostar, care se folosește în mod deosebit în cultul ortodox în perioada dintre Paște și Rusalii (50 de zile).
Această perioadă se distinge prin luminozitate, prin frumusețe și prin bucurie a întregii creații, ceea ce se exprimă prin rânduieli cultice cu totul specifice ce se săvârșesc în Biserică. Bisericile se înveșmântează în alb, la fel și veșmintele preoților. De aceea, aceasta perioadă a Penticostarului este perioada când se cântă în toate împrejurările „Hristos a Înviat !’” și cântări de bucurie: „Veniți să ne luminăm popoare! Veniți să ne bucurăm de Învierea lui Hristos !’”
În tot acest timp, creștini ar trebui să se salute cu urarea „Hristos a Înviat !” și de la Înălțare, „Hristos S-a Înălțat !”, urmată de răspunsul „Adevărat a Înviat !” și „Adevărat S-a Înălțat !”.