A fost activat Planul Roşu de Intervenţie, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Autoritățile au declarat șapte persoane rănite, dar cercetările continuă la fața locului.
„Din primele informatii, autocarul a fost rasturnat de vant. Planul rosu a fost declansat. Stiu doar ca 7 persoane ranite usor. Astept detalii”, a declarat Raed Arafat, șeful Departaentului pentru Situații de Urgență, la #romaniatv3.
Patru dintre pasagerii autobuzului care s-a răsturnat la Drajna au nevoie de îngrijiri medicale, la faţa locului deplasându-se mai multe ambulanţe, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
„Spre locul incidentului, au fost dislocate de la ISU Ialomiţa două ambulanţe SMURD, o descarcerare grea şi o autospecială pentru transport victime multiple. În sprijinul forţelor care intervin la faţa locului, s-au deplasat şi trei ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Din informaţiile primite până la acest moment, doar patru dintre ocupanţii aflaţi la faţa locului au nevoie de îngrijiri medicale”, potrivit IGSU.
Primarul din Dragalina a declarat la România TV că furtuna a smuls acoperișurile mai multor case din localitate.
Meteorologii au arătat că nu este o tornadă mare, având mărimea 1 sau 2 pe scara care merge până la 5. Vântul antrenat de tornadă a a bătut cu peste 100 km/h, poate chiar 200 km/h, având în vedere că a smuls acoperișurile caselor pe unde a trecut.
Fenomenul nu este o premieră pentru România, însă a fost foarte bine surprinsă de martori. Tornada s-a format în urma întâlnirii a două fronturi de aer, unul cald, altul rece, care a antrenat formarea unor nori pe verticală, de peste 13 kilometri înălțime (nori cumulonimbus). În interiorul acestor nori masele de aer încep să se miște circular, caerul cald de la sol fiind antrenat în sus.
______
Ialomița
Mai mulţi copaci şi stâlpi au fost doborâţi în timpul vijeliei care s-a abătut asupra judeţului Ialomiţa, pompierii intervenind în zeci de cazuri. Potrivit unui prim bilanţ realizat de reprezentanţii ISU Ialomiţa, în urma unei furtuni violente care s-a înregistrat în judeţ s-au înregistrat numeroase cazuri înb care a fost nevoie de intervenţia pompierilor.
Astfel, în municipiul Urziceni, pompierii au intervenit pentru degajarea acoperişului desprins al unui bloc.
În oraşul Ţăndărei, la ieşire spre Platoneşti, mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe DJ 201 sau pe firele electrice, lăsând gospodăriile fără curent electric. De asemenea, acoperişurile mai multor case s-au desprins şi au fost luate de vânt în timp ce doi stâlpi de curent au fost doborâţi în urma rafalelor puternice de vânt.
Tot în Ţăndărei, mai mulţi copaci au căzut pe firele electrice, motiv pentru care muncitorii de la societatea furnizoare de gaze încearcă acum să remedieze avariile.
La Gura Ialomiţei, un tir gol s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Garda Ţăndărei a acordat prim ajutor şoferului, care a refuzat transportul la spital şi a asigurat măsurile la locul accidentului. Alţi copaci s-au prăbuşit pe DN2A, în cartierul Strachina, unde au fost luate de vânt acoperişurile unor case.
______
Prahova
Pompierii prahoveni au intervenit, marţi, pentru evacuarea apei din mai multe gospodării inundate, precum şi pentru îndepărtarea unor copaci doborâţi de vânt pe carosabil, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Un copac doborât de vânt a căzut pe DN 1D, în localitatea Albeşti-Paleologu, iar altul pe un drum local din comuna Tomşani, echipajele ISU Prahova acţionând pentru degajarea carosabilului.
În localităţile Blejoi şi Valea Călugărească au fost inundate câteva curţi şi anexe gospodăreşti, pentru evacuarea apei intervenindu-se cu motopompe.
Potrivit ISU Prahova, în mai multe localităţi din judeţ a căzut grindină, însă nu au fost raportate pagube materiale însemnate.
______
Buzău
Traficul rutier este oprit, marţi, pe DN 10, în zona barajului Siriu din judeţul Buzău, unde au fost semnalate căderi de pietre pe şosea, angajaţii de la Drumuri Naţionale intervenind pentru curăţarea carosabilului, transmite Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a precizat că traficul este oprit pe DN 10 în amonte de Barajul Siriu, unde se semnalează căderi de pietre pe carosabil.
Angajaţii Secţiei Drumuri Naţionale Buzău intervin cu utilaje pentru curăţarea carosabilului.
„Conform celor de la Drumuri Naţionale, sunt mai multe puncte unde se semnalează probleme, pe un tronson de aproximativ 3 kilometri”, a adăugat Cozma.