A fost descoperită o nouă formă de demenţă, asemănătoare bolii Alzheimer. Mii de persoane ar putea fi afectate

O nouă formă de demenţă, asemănătoare bolii Alzheimer, dar care afectează în mod diferit creierul, a fost identificată de o echipă de oameni de ştiinţă.
Romania TV
01 mai 2019, 12:40
A fost descoperită o nouă formă de demenţă, asemănătoare bolii Alzheimer. Mii de persoane ar putea fi afectate

Lipsa informaţiilor despre această tulburare, numită Late, ar putea fi unul dintre motivele pentru care au eşuat atât de multe studii clinice în cadrul cărora au fost testate medicamente contra Alzheimer, au notat cercetătorii.

Boala este descrisă drept encefalopatie limbic-predominantă asociată vârstei, sub influenţa TDP-43. Studiul sugerează că aceasta este cauzată de o versiune ”deformată” a proteinei TDP-43 care, atunci când funcţionează normal, contribuie la reglarea activităţii genelor în creier.

Noile recomandări privind recunoaşterea şi diagnosticarea acestei boli au fost publicate în jurnalul ştiinţific Brain.

Late nu împărtăşeşte o caracteristică ce este comună în cazul bolii Alzheimer – peptida beta-amiloid, respectiv plăci de proteine dăunătoare care se acumulează în creier. De asemenea, nu are nimic de-a face cu alt semn distinctiv al Alzheimer, noduri de proteine ce se formează în celulele nervoase, cunoscute sub numele de tau.

Cercetătorii au notat de asemenea că proteina „deformată” implicată în Late ar juca un rol determinant în apariţia bolii neuronului motor, o afecţiune relativ rară.

Proteina TDP-43 ”deformată” este foarte frecventă la vârstnici – aproximativ un sfert dintre persoanele de peste 85 de ani au suficiente TDP-43 anormale pentru a le fi afectată capacitatea de memorare şi gândirea, susţin oamenii de ştiinţă.

Peste 200 de virusuri diferite pot provoca răceala comună, aşadar de ce am crede că există doar o singură cauză a demenţei?”, a subliniat Peter Nelson de Universitatea din Kentucky, copreşedinte al grupului de experţi internaţionali care au elaborat recomandările privind Late.

Probabil că Late răspunde la tratamente diferite în comparaţie cu boala Alzheimer, ceea ce ar putea explica de ce atât de multe medicamente contra Alzheimer au eşuat în studiile clinice. Acum, comunitatea ştiinţifică se află pe aceeaşi pagină în ceea ce priveşte Late, cercetările ulterioare despre ‘cum?’ şi ‘de ce?’ putându-ne ajuta să dezvoltăm medicamente specifice care vizează pacienţii potriviţi”, a explicat specialistul.

Grupul a stabilit că Late progresează într-un mod diferit în comparaţie cu Alzheimer, având o evoluţie treptată, şi tinde să afecteze oamenii în ultima parte a vieţii, pe ”cei mai vârstnici dintre cei vârstnici”.

Însă, atunci când Late se instalează concomitent cu Alzheimer, declinul este mai rapid.

Demenţa este o boală extrem de complexă, ce poate fi cauzată de multe afecţiuni subiacente. Deşi într-un stadiu incipient, această cercetare constituie un pas înainte propunând un nou subtip de demenţă”, a declarat doctor James Pickett, director în cadrul Alzheimer’s Society.

În opinia lui Robert Howard, profesor la University College London, „aceasta este probabil cea mai importantă lucrare publicată în domeniul demenţei în ultimii cinci ani”.

Spynews
Dani de la Insula Iubirii o face praf pe fosta iubită, ispita Mădălina! A postat conversația pe Internet: ”Tot adevărul...”
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 15 septembrie 2024. Bani pentru Fecioară. Schimbare pentru Balanță
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care dețin o casă. Au nevoie neapărat de autorizație
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Vouchere speciale pentru angajaţi. Se dau 3000 de lei!
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Familia lui Viorel Stegaru, surprinsă de inundația ciclonului Boris! Localitatea Blăgești din Vaslui, puternic afectată de fenomen
Spynews
3 zodii cu noroc la bani în toamna 2024. Nativii scapă de griji și probleme
Evz.ro
Locul din România care atrage străinii ca un magnet. E doar la câteva ore de București
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Noi secrete suculente din interiorul amantlâcului care a răvășit Bucureștiul! Cum i-a furat Cristina ICH soțul
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
Amendă de 4.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Obligatoriu pentru cei care au termopane
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
Pensionarii care vor da bani înapoi, după recalculare. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...