Ţările lumii discută despre schimbările climatice, la summitul de la Durban

Africa de Sud este gazda unui nou summit climatic, începând de luni. 190 de ţări vor participa la Durban, la conferinţa asupra schimbărilor climatice, în încercarea de a găsi mijloacele de a le opri şi de a se pregăti pentru consecinţele lor.
Romania TV
28 nov. 2011, 07:57
Ţările lumii discută despre schimbările climatice, la summitul de la Durban

Circa 12.000 de delegaţi, miniştrii, experţi, ONG-uri şi jurnalişti vor participa la cea de-a 17-a conferinţă anuală a ONU asupra climatului.

Subiectul principal al conferinţei este viitorul protocolului de la Kyoto, singurul tratat internaţional care impune obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră celor 40 de ţări participante, ce va expira anul viitor.

Unele dintre cele mai mari producătoare de emisii de gaze cu efect de seră cer amânarea discuţiilor asupra unui nou protocol, provocând mânia insulelor mici şi altor ţări vulnerabile. Uniunea Europeană şi naţiunile vulnerabile doresc să finalizeze noul acord până în 2015.

Unii observatori spun că ţările vulnerabile vor începe să numească şi să „umilească” ţările în curs de dezvoltare care amână progresul.

„Aproape toată lumea ştie că ajungerea la un acord este puţin probabilă (…) Este o perioadă întunecată, iar alegerea a fost deja făcută în cadrul summiturilor din trecut”, a declarat expertul David Victor de la Universitatea California, San Diego.

În ultimii doi ani, liderii mondiali nu au reuşit să ajungă la un nou acord, care să urmeze Protocolului de la Kyoto, care obliga ţările industrializate, cu excepţia SUA, să îşi micşoreze emisiile de gaze cu efect de seră. Speranţele au fost distruse când summitul de la Copenhaga din 2009 a eşuat să ajungă la o nouă înţelegere.

Christiana Figueres, secretarul ONU pentru climă, a declarat duminică că mizele negocierilor sunt mari, mai ales având în vedere ultimele studii ştiinţifice.

Pe agenda conferinţei se află şi finanţarea ţărilor sărace, pentru a le ajuta să se adapteze schimbărilor climatice, cu circa 100 de miliarde de dolari, anual. Întrebarea rămâne cum vor fi distribuiţi banii şi cum pot fi generate aceste fonduri din noi surse, în afara ţărilor dezvoltate din Vest. Una din idei sugerează că ar trebuie adăugată o taxă de carbon transportului aerian şi una asupra tranzacţiilor financiare internaţionale, poreclită deja „taxa Robin Hood”.

Oamenii au fost bombardaţi în ultimele săptămâni de noi cercetări ştiinţifice legate de schimbările climatice şi de consecinţele lor.

Agenţia meteo ONU a precizat săptămâna trecută că nivelul de concentrare a gazelor cu efect de seră a atins un record, de când a început era industrială în 1750. Datele Oganizaţiei Meteorologice Mondiale din 2010 arată că nivelul de dioxid de carbon este acum de 389 de părţi la milion, faţă de 280 de părţi la milion, cât era în urmă cu 250 de ani.

Organizaţia va prezenta săptămâna aceasta un raport asupra temperaturilor globale din 2011. Anul 2010 a fost cel mai cald din istoria recentă a lumii.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Cât costă să construieşti o casă de până în 100 mp, în 2025? Preţuri pentru manoperă
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți