UPDATE Circa 50 de curţi din satul Mâgla, comuna Negri, au fost inundate, marţi dimineaţă, ca urmare a viiturilor produse din cauza cantităţilor mari de precipitaţii care au căzut în ultimele 12 ore, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu.
Pârâul a ieşit din matcă, dar apa nu a intrat în locuinţe, a mai menţionat sursa citată.
„La faţa locului intervin circa 50 de pompieri”, a declarat maiorul Andrei Grecu.
Circulaţia rutieră pe drumul naţional 2F Bacău – Vaslui a fost reluată după ce în cursul serii de luni a fost oprită pe sectorul dintre Secuieni şi Străminoasa din cauza riscului de inundaţii, după ce în zona podului din localitate nivelul apei a crescut periculos.
Un alt drum cu circulaţia întreruptă pentru câteva ore a fost DN 11A, între localităţile Oneşti şi Rădeana.
În cursul nopţii de luni spre marţi, pompierii ISU Bacău au intervenit pentru scoaterea apei din două gospodării situate în Oneşti şi Baraţi.
1.000 de abonaţi din localitatea Ciocăneşti au rămas fără energie electrică, 18 gospodării au fost inundate în localităţile Alexandru Odobescu şi Independenţa, mai multe culturi agricole şi livezi au fost afectate, iar prelata de protecţie instalată de ISU Călăraşi pe casa care a fost afectată de tornada din 30 aprilie a fost smulsă de vânt, a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Tătăranu.
„Pe timpul codului roşu de fenomene meteorologice manifestate luni seara prin vânt puternic, averse, descărcări electrice şi grindină, la ISU Călăraşi nu a fost primit niciun apel de urgenţă, nicio persoană nu a solicitat intervenţia ISU, dar ulterior, după ce am luat legătura cu toate localităţile din judeţ, a reieşit faptul că la Ciocăneşti 1.000 de abonaţi din localitate au rămas fără energie electrică, la Grădiştea căderile de grindină au afectat culturi, terenuri agricole, livezi de pomi fructiferi, urmând să fie evaluate suprafeţele, la Alexandru Odobescu în patru curţi au fost acumulări de apă şi la Independenţa 14 gospodării, respectiv curţile, au fost inundate, iar pompierii au acţionat pentru scoaterea apei. La Perişoru, la casa unde tornada din 30 aprilie a smuls acoperişul, acum vântul a smuls prelata de protecţie instalată de noi acolo”, a declarat Ovidiu Tătăranu.
El a afirmat că nu au fost înregistrate situaţii de căderi de pomi pe carosabil şi nici persoane rănite şi a spus că oamenii s-au adăpostit pentru că au existat şi informaţiile prin Ro-alert.
Patru localităţi din judeţul Bacău nu sunt alimentate cu energie electrică din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, iar o altă localitate este afectată parţial de avarie, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu.
La ora 6,00, erau afectate total localităţile Helegiu, Deleni, Drăgugeşti şi Bălăneasa şi, parţial, localitatea Livezi.
„Sunt afectaţi 2.423 consumatori, iar DelGaz Grid acţionează cu 2 echipe pentru depistarea şi remedierea defecţiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.
Drumul naţional 2F Bacău – Vaslui a fost închis, începând de luni, de la ora 23,00, pe sectorul dintre Secuieni şi Străminoasa, din cauza precipitaţiilor abundente, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu.
Potrivit sursei citate, cantităţile mari de precipitaţii au condus la umplerea secţiunii podului din localitate, existând risc de deversare.
Circulaţia va fi închisă până la scăderea nivelului apei, iar ca rută alternativă conducătorii auto au la dispoziţie traseul Bacău – Adjud – Podu Turcului – Bârlad – Vaslui.
Din cauza cantităţilor mari de apă a fost închis şi DN 11A între localităţile Oneşti şi Rădeana.
DN11 a fost afectat de aluviuni în zona municipiului Oneşti, dar circulaţia nu a fost întreruptă.
În noaptea de luni spre marţi, pompierii ISU Bacău au avut intervenţii de scoatere a apei din două curţi din satul Baraţi şi municipiul Oneşti.
Mai multe locuinţe din comunele Dumeşti şi Băceşti au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente înregistrate în noaptea de luni spre marţi, la faţa locului intervenind pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, pentru evacuarea apei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Marius Stanciu, pe DN 15 D şi DJ 195A circulaţia este îngreunată.
„Garda II Negreşti a acţionat în localitatea Dumeşti cu două motopompe, după ce două case şi cinci curţi au fost inundate. De asemenea, râul Bârlad a deversat în localitatea Băceşti, ca urmare a acestui fapt fiind inundate 15 locuinţe şi 26 de curţi, iar pe DN 15D şi DJ 195A circulaţia este mult îngreunată. Cu privire la situaţia de la Băceşti s-a trimis mesaj RO – Alert, iar la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului”, a declarat Marius Stanciu.
Totodată, potrivit unei informări transmise de Instituţia Prefectului Vaslui, luni, începând cu ora 23,00, circulaţia rutieră a fost întreruptă pe DN 2F, km 38+865, pe raza localităţii Străminoasa din judeţul Bacău, la limita cu judeţul Vaslui. Situaţia a fost impusă de precipitaţiile abundente înregistrată în zonă, care au condus la umplerea secţiunii podului provizoriu din localitate, existând risc de deversare. Ca rută alternativă, conducătorii auto au la dispoziţie traseul Bacău – Adjud – Podu Turcului – Bârlad – Vaslui.
Ultimul bilanţ al ISU Neamţ arată că în judeţ au fost inundate 91 de curţi din 3 localităţi ca urmare a ploilor torenţiale care au căzut începând cu după-amiaza zilei de luni.
Potrivit datelor furnizate Agerpres de biroul de presă al ISU Neamţ, au fost inundate 80 de curţi din localitatea Solca, 7 curţi din localitatea Ion Creangă şi 4 curţi din localitatea Crăieşti.
Totodată, o familie din localitatea Crăeşti – comuna Bozieni a fost evacuată din casă de primarul localităţii, din cauza torenţilor formaţi care au inundat gospodăria.
Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din cele trei localităţi au intervenit cu mai multe buldoexcavatoare pentru a decolmata zona podurilor şi podeţelor.
Potrivit ISU Neamţ, în judeţ nu erau semnalate probleme în ce priveşte alimentarea cu energia electrică.
Judeţul Neamţ se află sub avertizări cod galben de vreme rea şi hidrologic până marţi, la ora 23,00.
Răcirea bruscă a vremii a readus zăpada în Pasul Tihuţa, străbătut de DN 17, unde marţi dimineaţa a început să ningă slab.
Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Bistriţa, Alexandru Slavita, a declarat, pentru AGERPRES, că ninsoarea a început în jurul orei 3,30, iar în zonă s-a intervenit, până la această oră, cu trei utilaje de deszăpezire şi aproximativ 20 de tone de material antiderapant.
Stratul de zăpadă depus nu este unul consistent, iar circulaţia pe DN 17, considerat principala cale de legătură dintre Transilvania şi Moldova, se desfăşoară în condiţii de carosabil umed.