Klaus Iohannis: România are capacitatea de a deveni un hub de inovare regional

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi un mesaj în cadrul evenimentului "Digital International Forum IV - The Digital Future of Europe" în care afirmă că România are o miză importantă în "sectoarele industriale inteligente", iar guvernele trebuie să livreze "politici responsabile".
Filip Stan
07 mai 2019, 10:01
Klaus Iohannis: România are capacitatea de a deveni un hub de inovare regional

„Dezvoltarea Industriei 4.0 aduce un potenţial uriaş, în special în industria auto şi în alte ‘sectoare industriale inteligente’ (smart manufacturing). România are o miză importantă în legătură cu aceste industrii. În acest sens, guvernele trebuie să livreze politici responsabile care să ducă la creşterea rezilienţei economiei şi să renunţe la măsuri de conjunctură, populiste, care impun costuri pentru generaţiile viitoare. Fără doar şi poate, digitalizarea administraţiei publice ar trebui să fie o prioritate pentru toate guvernele. Tehnologia oferă soluţii simple şi rapide de a livra servicii publice şi pentru reducerea birocraţiei şi corupţiei, în beneficiul cetăţenilor şi afacerilor, deopotrivă”, afirmă şeful statului în mesajul prezentat de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Iohannis susţine că „revoluţia digitală reprezintă cea mai mare provocare a generaţiei noastre”, subliniind că Piaţa Unică reprezintă cea mai importantă realizare a Uniunii Europene.

În acest context, el arată că este necesar ca Piaţa Unică să fie consolidată în continuare, menţionând că acesta a fost unul dintre obiectivele esenţiale ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

„Realizarea Pieţei Digitale Unice va contribui în mod semnificativ la unitatea, securitatea şi prosperitatea Europei. Extrem de important, avem nevoie să multiplicăm eforturile în domeniul securităţii cibernetice şi al infrastructurii digitale, în strânsă colaborare cu partenerii noştri globali care împărtăşesc aceste preocupări. Revoluţia digitală transformă toate aspectele economiilor noastre, inclusiv normele sociale. Ne bucurăm de beneficii, dar în acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi să gestionăm costurile pe care această transformare le aduce, şi aici este nevoie de solidaritate şi coeziune. O piaţă unică aduce beneficii uriaşe în ceea ce priveşte creşterea convergenţei digitale între diferitele regiuni şi sectoare ale Uniunii Europene şi răspândirea nu numai a tehnologiei, ci şi a dezvoltării sociale”, susţine Iohannis.

Şeful statului afirmă că, în ciuda multiplelor avantaje, Europa riscă să fie depăşită în cursa digitală globală, atunci când vine vorba despre încurajarea jucătorilor de clasă mondială în noua economie digitală, context în care punctează că este vital să fie dezvoltată o Piaţă Unică diversificată şi cu anvergură.

„Este important să avem ţeluri ambiţioase în legătură cu viitorul nostru comun. Avem nevoie, de asemenea, să creăm un mediu de afaceri adecvat pentru a încuraja investiţiile pe termen lung în creativitate, inovare şi tehnologie”, spune Iohannis.

Preşedintele Iohannis precizează că întreprinzătorii „joacă un rol vital” în creşterea competitivităţii economice, motiv pentru care Uniunea trebuie să încurajeze spiritul antreprenorial şi asumarea de riscuri în privinţa inovării.

„Avem nevoie de o viziune nouă şi acţiuni îndrăzneţe care să sprijine competitivitatea IMM-urilor europene. Aş recomanda ca acesta să fie un subiect prioritar pe agenda strategică a următoarei reuniuni a Comisiei Europene. Este imperativ să stabilim o viziune clară, dublată de planuri de acţiune specifice şi de alocarea de resurse financiare pentru a inova mai mult, a investi mai mult şi a creşte valoarea schimburilor comerciale”, susţine Iohannis în mesaj.

El menţionează că în România, cu 6% din PIB, sectorul digital este „un motor important al creşterii economice şi al inovării”, iar companiile şi specialiştii români sunt recunoscuţi la nivel internaţional.

„România are capacitatea de a deveni un hub de inovare regional. Ecosistemul digital local este tânăr şi dinamic. Numărul companiilor IT a explodat în ultimii 5-6 ani, startup-urile şi-au dublat numărul, iar piaţa se poate lăuda cu rate anuale de creştere de 15%. Produsele digitale sunt în mare parte exportate, trei sferturi din producţie fiind destinate partenerilor din Piaţa Unică şi din Statele Unite”, afirmă şeful statului.

Preşedintele Iohannis arată că startup-urile au nevoie de un mediu de afaceri prietenos pentru a se dezvolta şi a prospera.

„Este vital să ne preocupăm de dezvoltarea sistemului educaţional şi de nevoia de a îmbunătăţi abilităţile profesionale ale tinerei generaţii. Prosperitatea noastră viitoare are de câştigat din integrarea mediilor online şi offline. De la asigurarea serviciilor educaţionale, gestionarea provocărilor urbane, la sistemele de energie şi transport sau la stabilirea diagnosticelor medicale, este clar că digitalizarea generează beneficii pentru întreaga societate”, spune Iohannis.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul care a devenit prea scump chiar și pentru milionari. Deși au averi mari, nu-și mai permit să-și cumpere apartamente și case aici
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentatul cu mașină-capcană de la Moscova, a cooperat cu serviciile speciale ucrainene
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!