Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă pe piaţa deşeurilor medicale

Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă sectorială privind deşeurile medicale pentru a cunoaşte în detaliu mecanismele structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în acest domeniu, arată un comunicat al instituţiei, publicat marţi.
Romania TV
07 mai 2019, 10:57
Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă pe piaţa deşeurilor medicale

Deşeurile medicale sunt deşeurile rezultate din activităţile de prevenire, diagnostic şi tratament desfăşurate în unităţile sanitare.

„Studiul autorităţii de concurenţă a fost determinat de existenţa unor condiţii care sugerează posibilitatea restrângerii concurenţei pe piaţa deşeurilor medicale, cum este gradul mare de concentrare a pieţei şi numărul redus de operatori economici autorizaţi pentru tratarea prin decontaminare la temperaturi scăzute a deşeurilor medicale periculoase şi pentru eliminarea prin incinerare a deşeurilor”, precizează reprezentanţii autorităţii de concurenţă.

Ca urmare, în cadrul studiului, vor fi analizate condiţiile structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în sectorul deşeurilor medicale. Astfel, se va verifica dacă furnizorii autorizaţi şi-au împărţit zonele în care acţionează şi dacă intrarea pe piaţă a altor operatori este blocată sau descurajată de către furnizorii existenţi, care au creat şi dezvoltat o infrastructură în zona de interes.

De asemenea, se va analiza în ce măsură furnizorii integraţi (care oferă servicii pe întregul circuit al gestionării deşeurilor, începând cu colectarea până la tratarea/eliminarea lor) afectează poziţia concurenţială a firmelor care nu sunt integrate, oferind doar anumite servicii.

Ancheta sectorială va cuprinde şi o analiză comparativă amănunţită a legislaţiei naţionale şi comunitare, având în vedere că acest domeniu este puternic reglementat, existând dispoziţii pentru fiecare din etapele de parcurs în activitatea de gestionare a deşeurilor medicale.

Deşeurile medicale pot fi de mai multe categorii: înţepătoare-tăietoare (ace, lame de bisturiu etc.), anatomo-patologice şi părţi anatomice, deşeuri infecţioase, chimice sau medicamente citotoxice şi citostatice.

În urma identificării disfuncţionalităţilor care afectează mediul concurenţial, Consiliul Concurenţei va putea declanşa investigaţii privind posibila încălcare a legii ce se pot finaliza cu sancţiuni pentru companiile vinovate. În acelaşi timp, autoritatea de concurenţă va propune modificarea sau revizuirea reglementărilor existente, va emite clarificări sau atenţionări către mediul de afaceri sau administraţia publică, cu scopul de a îmbunătăţi eficienţa economică a sectorului şi de a proteja interesele consumatorilor.

Conform datelor publicate de Eurostat, în anul 2016, cantitatea totală de deşeuri înregistrată în UE 28 a fost de 2,5 miliarde tone, din care cele medicale reprezintă 36,8 milioane tone. În România, au fost înregistrate 177,5 milioane tone, din care deşeuri medicale 873,8 mii tone.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi naţionale de concurenţă, şi nu vizează în mod direct încălcări ale legislaţiei.

În cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenţei poate solicita informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi. Consiliul Concurenţei invită toţi actorii de pe această piaţă la o comunicare activă, deschisă în ceea ce priveşte problemele de natură concurenţială cu care aceştia se confruntă.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
La ce oră trebuie să bei, de fapt, cafeaua. Doar atunci te vei bucura pe deplin de beneficiile ei
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. George Simion a făcut marele anunț: A luat măsuri
Playtech.ro
Cum se aleg, de fapt, meniurile din avion. Ce primesc piloții e diferit de ce mănânci tu
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Momentul în care un soldat rus este lichidat, înainte să execută un asalt sinucigaș cu o mină în brațe
wowbiz.ro
"Baie de sânge" Bursele, în cădere liberă după tsunami-ul declanșat de tarifele lui Trump
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
Salarii uriașe pentru români. Compania care scoate posturi la concurs
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Miss Europa a murit după ce a fost spulberată de o mașină! Aceasta a fost fugărită de polițiști înainte de a se stinge din viață
Cancan.ro
Cele mai INDECENTE vedete care au făcut gesturi provocatoare și aproape interzise în public! Antonia, Bianca Drăgușanu și Daniela Crudu au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cel mai mare artist. O lume întreagă e in doliu: Talentul și pasiunea pentru muzică au fost de neegalat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Bunica mi-a arătat cum să albesc hainele albe fără a folosi substanțe chimice. Este una dintre cele mai ușoare și accesibile metode.
MediaFlux
Putin nu cedează și amenință! Ce condiții pune Rusia să înceteze războiul din Ucraina
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Divorț în stil oltenesc. A „semnat“ actele de divorț cu cuțitul și a ajuns în arestul IPJ Dolj