Coordonatorului proiectului, Dan Buzea, a precizat că până în preajma anului 1990 jocul de oină era puternic legat de viaţa păstorilor şi era prezent în viaţa comunităţii locale din zona Buzaielor. Acesta a menţionat că oina reprezintă un element al patrimoniului românesc imaterial care poate transmite informaţii preţioase despre începuturile competiţiilor sportive în comunităţile rurale şi urbane româneşti, dar şi despre modul de viaţă din trecut, prin urmare a iniţiat acest proiect cu scopul de a reînvia şi perpetua această tradiţie.
”De regulă, oina se juca duminica sau în zilele de sărbătoare pe un teren plat (…) Împărţiţi în echipe, tinerii îşi etalau priceperea sportivă prin tehnicile de lovire a mingii de oină cu bastonul (bâta), de prindere a ei şi de apărare. În prezent, schimbările societăţii şi evoluţia tehnologică au tras tinerii spre alte modalităţi de petrecere a timpului liber şi de socializare, iar slaba promovare şi susţinerea financiară precară a acestui sport au dus aproape la dispariţia sa cu toate că îşi are rădăcini adânci în cultura tradiţională din spaţiul românesc”, a declarat Dan Buzea.
Proiectul, care se va derula în parteneriat cu mai multe organizaţii nonguvernamentale printre care Asociaţia ”Ciucaş” Întorsura Buzăului, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică ”Carpaţii Răsăriteni” din Sfântu Gheorghe, Asociaţia Culturală ”Cetatea Dacică – Valea Zânelor” Covasna, cu sprijinul Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna şi Administraţiei Fondului Cultural National din Bucureşti, vizează atât cercetarea jocului de oină, cât şi organizarea unei competiţii demonstrative de oină cu echipe formate din locuitorii depresiunii.
Buzea a mai spus că cercetarea modului de practicare a oinei în zona Buzaielor reprezintă o premieră, neexistând până în prezent studii sau prezentări etnografice amănunţite pe această temă. Cercetarea se va realiza prin interviuri, aplicarea de chestionare, înregistrări audio-video ale localnicilor care au practicat oina şi au participat la competiţii, ori care cunosc poveşti transmise din generaţie în generaţie legate de acest sport.
Pentru ca studiul să fie cât mai complet, iniţiatorii proiectului au făcut un apel către locuitorii din zona depresiunii Întorsura Buzăului care deţin materiale informative, echipamente de oină (bâte, mingi tradiţionale), filme, fotografii sau alte materiale legate de acest sport să contacteze personalul Muzeului Carpaţilor Răsăriteni.