„Hmmm… tare chestia asta cu Traian Băsescu „descoperit” de CNSAS fost colaborator al vechii Securităţi, când să primească aviz pentru a candida la europarlamentare. După ce tot CNSAS a spus de patru ori până acum că fostul Preşedinte nu a colaborat cu Securitatea lui Ceauşescu în 2002, 2004, 2006 şi 2014!!! NU AM NICIO ÎNDOIALĂ că Traian Băsescu este lucrat pentru a nu pleca europarlamentar. Ce încă nu aş spune cu certitudine este CINE îl lucrează? Pentru cine este Traian Băsescu la Bruxelles o piedică sau o ameninţare?”, scrie Udrea pe Facebook.
Ea are două variante de răspuns la ultima întrebare: „1) Vor voturile PMP pentru partidele susţinute de noua Securitate, PNL sau USR-PLUS, că PRO-ROMÂNIA nu e pe acelaşi segment de electorat; 2) chiar pe Traian Băsescu vor să îl oprească să meargă la Bruxelles, „pe persoană fizica” adică, pentru că noua Securitate, (statul paralel), nu şi-ar mai putea face jocurile aşa cum a încercat cu numirea lui Kovesi procuror general european, cu presiunile liderilor europeni asupra Guvernului şi Parlamentului României cu discurs livrat de la Bucureşti, cu CEDO sau mai nou cu CJUE, pentru că este evident că în ultima vreme statul paralel de la Bucureşti a mutat la Bruxelles bătălia cu oponenţii de acasă?”.
Elena Udrea compară situaţia actuală cu cea din 2014, când ea susţine că „s-au temut că Traian Băsescu şi-ar perpetua puterea devenind prim ministru” în situaţia în care ea ar câştiga Preşedinţia, motiv pentru care s-au luptat cu toate forţele să nu fie locul trei în primul tur. Fostul ministru face trimitere la „declaraţiile fără dubii date de Sebi Ghiţă despre implicarea lui Florian Coldea în alegerile prezidenţiale din 2014)”.
Elena Udrea consideră că „Traian Băsescu ar fi adevăratul reprezentant al României în UE şi nu numai”.
„Cu experienţa sa de fost Preşedinte şi membru în instituţiile europene timp de 10 ani, cu ascendentul său asupra liderilor europeni actuali şi cu relaţiile personale pe care le are, jocurile pe care Securitatea vrea să le facă în afara ţării ar fi serios afectate.
Concluzionând, eu sunt de aceeaşi părere cu Maestrul Ion Cristoiu că mai nou CNSAS a luat locul DNA ca instrument de scoatere din scena politică a nedoriţilor şi că, mai important decât dacă e adevărat sau nu, este să aflăm cine face jocul acesta faţă de Traian Băsescu? Voi cine credeţi că este artizanul „descoperirii” calităţii de colaborator a fostului Preşedinte?”, conchide fostul ministru.
CNSAS a făcut vineri precizări legate de procedură, în cazul dosarului privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, la o zi după ce a decis trimiterea dosarului în instanţă şi după ce în presă au apărut informaţii pe această temă. CNSAS menţionează inclusiv că o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate. Joi seară, Traian Băsescu a calificat decizia CNSAS de a-l verifica din nou ca fiind corectă. El a negat că ar fi avut numele conspirativ „Petrov”.
„Colegiul a adoptat nota de constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaboratoral Securităţii pentru următoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European – 1 persoană”, a anunţat joi CNSAS.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că va merge la instanţă să vadă dosarul trimis de CNSAS care îl vizează şi va avea o poziţie publică pe acest subiect.
„Sunt la a cincea adeverinţă. Înţeleg că nu există un angajament. O să mă duc să văd dosarul după ce se depune la instanţă şi o să am o poziţie publică legată de dosar”, a spus Traian Băsescu, întrebat despre procedura declanşată de CNSAS.