Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), ambele cereri sunt întemeiate pe faptul că cei doi pârâţi „au făcut publice, în mod repetat, afirmaţii false, calomniatoare, la adresa Primarului General şi a Primăriei Municipiului Bucureşti, în presă şi prin intermediul reţelelor de socializare online”.
„Este mai mult o acţiune de interes public decât una privată: încrederea populaţiei în instituţiile statului poate fi afectată cu uşurinţă prin răspândirea în spaţiul public a unor informaţii eronate. În cele două speţe, ca şi cu alte ocazii peste care am trecut, se aduc acuzaţii total nefondate faţă de acţiuni municipale, fără nicio probă care să le susţină. Practicarea unor astfel de campanii defăimătoare, prin care se transmite în mod repetat că Primăria Capitalei ar prejudicia în vreun fel interesele populaţiei, are ca efect să scadă credibilitatea instituţiei publice. Doresc să descurajez astfel de comportamente în societatea românească, de aceea am ales singura cale pe care o mai avem la dispoziţie – cea legală. Nu este neapărat cea mai comodă cale, dar prefer să optez pentru o astfel de conduită decât să aleg – aşa cum au optat ei – pentru calea uşoară a manipulării publice”, a argumentat primarul Gabriela Firea, conform comunicatului menţionat.
În cele două cereri se arată că, în lipsa unor informaţii documentate, există posibilitatea solicitării lor de la Primăria Capitalei, astfel încât datele prezentate să conţină şi punctul de vedere oficial (în lipsa căruia cititorii nu îşi pot forma o opinie informată).
Prin cererile înaintate se solicită Tribunalului să constate încălcarea dreptului la imagine a Primarului General şi obligarea de a formula scuze publice – prin intermediul mijloacelor mass media – presa scrisă şi televiziune.
O altă solicitare priveşte acordarea de daune morale în cuantum de 100.000 de euro, sumă ce va fi destinată unor proiecte sociale, mai menţionează comunicatul PMB.
Nicuşor Dan: O aştept în instanţă pe Gabriela Firea să dăm socoteală ce a făcut fiecare pentru Bucureşti
Deputatul Nicuşor Dan declară într-un comunicat că o aşteaptă în instanţă pe primarul general al capitalei, Gabriela Firea, pentru o dezbatere faţă în faţă în care să dea fiecare socoteală pentru ce a făcut pentru Bucureşti după momentul alegerilor administrative din iunie 2016.
„O aştept în instanţă pe Gabriela Firea! O aştept pe Gabriela Firea la o dezbatere faţă în faţă în care să dăm socoteală pentru ce am făcut fiecare pentru Bucureşti din iunie 2016 până în prezent. În 2016 bucureştenii, prin voturile lor, ne-au clasat pe primele două poziţii în opţiunea lor pentru Primăria Capitalei. O aştept pe Gabriela Firea să spună public acuzaţiile pe care mi le aduce, pentru ca bucureştenii să vadă cine are dreptate. Îi aduc aminte că nu a răspuns la ultimul schimb de comunicate, legat de spaţiile V3b şi cluburile Fratelli, Bamboo, Le Gaga”, afirmă deputatul Nicuşor Dan, fost candidat USR pentru primăria capitalei la alegerile din iunie 2016.
De asemenea, Nicuşor Dan arată că instituţia condusă de Gabriela Firea a pierdut toate litigiile pe care le-a avut cu el sau USR în instanţă: „Tribunalul a suspendat autorizaţia emisă de Gabriela Firea pentru complexul de blocuri şi birouri din Calea Floreasca; Curtea de Apel a anulat hotărârile de înfiinţare a companiilor municipale; Tribunalul Bucureşti a obligat RADET să îmi comunice informaţiile pe care refuză să le facă publice”.
Potrivit deputatului Nicuşor Dan, aparatul de specialitate al Primăriei Municipiului Bucureşti a pierdut şi alte 14 procese în care a apărat „actele ilegale ale primarului Oprescu”.