„O să spun un lucru care poate n-o să le placă la unii. S-au fabricat universităţi prin decizii politice, atât universităţi de stat cât şi universităţi private, pe bandă rulantă, după Revoluţie şi din păcate, mulţi dintre cei pe care îi vedem astăzi în capul trebii sunt produsele acestor universităţi, cu diplome făcute pe puncte de oameni care nici măcar nu au trecut pe la cursuri, de oameni care faultează limba română în fiecare apariţie publică, de oameni care nu au o minimă înzestrare intelectuală şi un minim bagaj de cunoştinţe care să le permită să înţeleagă un fenomen de ansamblu dintru-un domeniu sau altul al societăţii”, a declarat Orban la Forumul educaţie, organizat sâmbătă la Iaşi.
În opinia sa,a trebuie să readucem competenţa, meritocraţia, trebuie să readucem profesionalismul în toate sectoarele publice din România, iar misiunea principală în acest proces de readucere a României într-o situaţie de normalitate, îi aparţine în primul rând sistmului de educaţie.
În ceea ce priveşte sistemul de educaţie, Lucovic Orbn a susţinut că nu trebuie să mizăm numai pe ideea că elevul este obligat să înveţe, ci cadrele didactice trebuie determinate să creeze cât mai mult interes pentru materia pe care o predau, să determine interesul copiilor pentru a absorbi informaţii, pentru a le trezi interesul faţă de materiile respective.
„Când spun copiii că vor profesori mai apropiaţi, mai prietenoşi, care să ţină cont de ei, o spun şi pentru că vor să înveţe mai bine, nu numai pentru că vor ei neapărat să-şi spună cuvântul şi să fie ascultaţi. Cred în mare parte că în şcoala românească trebuie să asigurăm numai un transfer de cunoştinţe, trebuie să şlefuim caractere, trebuie să construim personalităţi. Cred că trebuie să îi pregătim pe copii pentru o viaţă, care viaţă nu este uşoară. Viaţa este o competiţie permanentă, o competiţie pentru a deveni mai bun, o competiţie pentru a învăţa permanent, inclusiv după ce ieşi de pe băncile şcolii”, a precizat liderul PNL.