Cannes 2019. Veteranii concurează cu tinere speranţe pentru prestigiosul Palme d’Or

Poveşti despre crime, vedete, Hollywood, islamismul radical şi lecţiile oferite de istorie sunt în meniul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 14 - 25 mai.
Iulian Tudor
14 mai 2019, 07:00
Cannes 2019. Veteranii concurează cu tinere speranţe pentru prestigiosul Palme d'Or

Poveşti despre crime, vedete, Hollywood, islamismul radical şi lecţiile oferite de istorie sunt în meniul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 14 – 25 mai, scrie mediafax.ro.

„Veţi vedea regizoare, filme de debut, americani, zombi, manipulări genetice”, a anunţat directorul artistic al festivalului, Thierry Fremaux, în conferinţa în care a dezvăluit lungmetrajele care concurează anul acesta pentru Palme d’Or.

Citeşte şi ROMANII AU TALENT 2019. Un puşti de 12 ani a ridicat sala în picioare VIDEO

Regizorul american Jim Jarmusch vine cu o comedie cu zombi, „The Dead Don’t Die”, care va fi proiectată în deschiderea evenimentului. Cu Bill Murray, Adam Driver şi Iggy Pop, acesta este unul dintre cele patru filme americane din competiţia internaţională, potrivit dpa.com.

Un altul este „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino, care va aduce o pleiadă de staruri pe Croazetă. Având acţiunea situată în 1969, la Hollywood, şi pe fundal oribilele crime săvârşite de secta lui Charles Manson, printre care şi asasinarea actriţei Sharon Tate, filmul lui Tarantino îi are în distribuţie pe Leonardo DiCaprio, Brad Pitt şi Margot Robbie şi va avea premiera la Cannes la 25 de ani de când regizorul a obţinut premiul Palme d’Or pentru „Pulp Fiction”.

Actriţa americană Elle Fanning şi cineaştii grec Yórgos Lánthimos şi francez Robin Campillo se numără printre membrii juriului internaţional al festivalului, prezidat de regizorul mexican Alejandro González Iñárritu. Lor li se vor alătura creatorul de benzi desenate şi regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista şi regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa şi regizoarea Maïmouna N’Diaye, din Burkina Faso.

Starul pop Elton John este aşteptat pe Croazetă pentru premiera filmului „Rocketman”, o biografie a sa regizată de londonezul Dexter Fletcher.

Cannes îi va aduce un omagiu şi superstarului fotbalului Maradona, cu un documentar regizat de britanicul Asif Kapadia, care include şi imagini inedite din viaţa argentinianului.

Ambele filme vor fi proiectate în afara competiţiei.

Anul acesta, competiţia oficială include şi patru regizoare, cunoscută fiind problema lipsei de vizibilitate cu care se confruntă femeile în industrie: austriaca Jessica Hausner, franco-senegaleza Mati Diop şi franţuzoaicele Celine Sciamma şi Justine Triet.

Însă numărul acestora este mic în comparaţie cu selecţiile altor festivaluri de categorie A, precum cel de la Berlin, unde, anul acesta, aproape jumătate din filmele din competiţie au fost semnate de regizoare.

Până în prezent, neozeelandeza Jane Campion este singura femeie care a obţinut premiul Palme d’Or, cu „Pianul/ The Piano”, în 1993.

În competiţia oficială de la Cannes de anul acesta nu au fost incluse filme realizate de cineaşti mari cu ajutorul platformei de streaming Netflix. Organizatorii festivalului şi cei de la Netflix sunt blocaţi într-un conflict considerat definitoriu în dezvoltarea cinema-ului modern, micile versus marile ecrane. Organizatorii festivalului consideră că filmele produse de Netflix nu respectă regulile de eligibilitate, printre care se numără difuzarea producţiilor în cinematografele din Franţa.

Printre ceilalţi regizori din competiţia oficială se mai numără spaniolul Pedro Almodovar, pentru a şasea oară în cursa pentru Palme d’Or – nu a obţinut niciodată trofeul -, cu „Pain and Glory”, dar şi britanicul Ken Loach, membri al exclusivistului club al celor care deţin două mari trofee ale acestui eveniment. Loach revine pe Croazetă cu „Sorry I Missed You”.

Belgienii cunoscuţi ca fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne speră să scrie istorie la Cannes, după două trofee Palme d’Or, cu „The Young Ahmed”, o poveste despre islamismul radical.

Există însă şi debutanţi în competiţia oficială – nu şi pentru restul secţiunilor din Festivalul de la Cannes -, precum românul Corneliu Porumboiu, care concurează cu „La Gomerra”.

Regizorul independent american Terrence Malick se întoarce şi el la Cannes, cu „A Hidden Life”, la opt ani după ce a obţinut premiul Palme d’Or pentru „The Tree of Life”.

Din competiţia pentru prestigiosul premiu Palme d’Or 2019 fac parte următoarele 21 de pelicule:
„The Dead Don’t Die”, de Jim Jarmusch
„Pain and Glory”, de Pedro Almodovar
„The Traitor”, de Marco Bellocchio
„The Wild Goose Lake”, de Diao Yinan
„Parasite”, de Bong Joon-ho
„Young Ahmed”, de Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne
„Oh Mercy!”, Arnaud Desplechin
„Atlantique”, de Mati Diop
„Matthias and Maxime”, de Xavier Dolan
„Little Joe”, de Jessica Hausner
„Sorry We Missed You”, de Ken Loach
„Les Miserables”, de Ladj Ly
„Mektoub, My love: Intermezzo”, de Abdellatif Kechiche
„A Hidden Life”, de Terrence Malick
„Bacurau”, de Kleber Mendonça Filho şi Juliano Dornelles
„La Gomerra/ The Whistlers”, de Corneliu Porumboiu
„Frankie”, de Ira Sachs
„Portrait of a Lady on Fire”, de Céline Sciamma
„It Must Be Heaven”, de Elia Suleiman
„Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino
„Sibyl”, de Justine Triet

În 2018, premiul Palme d’Or a revenit producţiei japoneze „Shoplifters”, de Kore-eda Hirokazu, care ulterior a fost nominalizată la premiul Oscar pentru film străin.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'