Alegeri europarlamentare. 58% dintre români cred că UE se va dezintegra în maxim 20 de ani. Majoritatea europenilor au aceeaşi părere

Peste jumătate dintre cetăţenii europeni, inclusiv 58% dintre români, sunt de părere că UE se va dezintegra în următorii 20 de ani, iar trei din 10 europeni consideră că există posibilitatea reală a unui conflict între ţările UE, arată un sondaj comandat de Consiliul European pentru Relaţii Externe.
Filip Stan
16 mai 2019, 08:34
Alegeri europarlamentare. 58% dintre români cred că UE se va dezintegra în maxim 20 de ani. Majoritatea europenilor au aceeaşi părere

În Franţa, Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Slovacia, România, Grecia, Cehia şi Polonia, majoritatea respondenţilor sunt de părere că destrămarea Uniunii Europene este o „posibilitatea reală”, în următorii 10 până la 20 de ani, arată sondajul realizat de compania YouGov la comanda Consiliului European pentru Relaţii Externe. Din cele 14 ţări incluse în sondajul YouGov, cel mai mare procent al celor care cred că UE se apropie de colaps s-a înregistrat în Slovacia (66%), iar pe următoarele locuri s-au poziţionat Franţa şi România (ambele cu 58%).

Suedia (44%), Danemarca (41%) şi Spania (40%) sunt singurele state incluse în sondaj în care procentul celor care cred că UE se va destrăma a fost sub 50%.

La aproape şapte decenii după crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale ce au stat la baza Uniunii Europene de astăzi, trei din zece europeni consideră că există „posibilitatea reală” a unui conflict între statele UE.

O treime din votanţii din Franţa şi Polonia cred că un război în cadrul UE este posibil, acestă părere fiind înregistrată mai ales în rândul persoanelor care susţin că la alegerile europarlamentare de săptămâna viitoare intenţionează să nu voteze ori să voteze cu formaţiuni naţionaliste şi populiste.

Un alt subiect al sondajului a fost cel al nivelului prosperităţii, majoritatea europenilor declarându-se îngrijoraţi de deteriorarea acestui nivel. Potrivit datelor sondajului, aproape 50% dintre danezi rămân cu bani la finalul lunii pentru cheltuieli discreţionare. La polul opus, 5% dintre cetăţenii Greciei, 16% dintre cei ai Ungariei, 23% dintre români şi 24% dintre francezi rămân cu bani la finalul lunii pentru cheltuieli discreţionare. În Olanda şi Germania procentul celor care rămân cu bani pentru cheltuieli discreţionare se situează la 32%.

Sondajul a mai relevat că trei sferturi din alegătorii europeni consideră că sistemul politic este defect, la nivel naţional sau nivelul UE, ori la ambele. În Franţa, doar 15% din respondenţi au fost de părere că sistemul politic funcţionează bine.

În pofida pesimismului europenilor privind viitorul UE, cel mai recent Eurobarometru indică faptul că două treimi din cetăţenii europeni au sentimente pozitive faţă de Uniune Europeană – cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 1983, afirmă Mark Leonard directorul ECFR.

Mai sunt 7 zile pentru a rezolva paradoxul care stă în centrul proiectului european. Susţinerea faţă de apartenenţa la UE este la cel mai ridicat nivel din 1983, şi totuşi majoritatea votanţilor se teme că UE s-ar putea destrăma. Provocarea pentru proeuropeni este să folosească această frică de pierdere pentru a mobiliza majoritatea tăcută şi pentru a se asigura că nu doar partidele anti-sistem vor avea un cuvânt de spus pe 26 mai„, a apreciat Mark Leonard.

Sondajul a mai evidenţiat că aproape 92% dintre votanţi sunt de părere că ar avea de pierdut în cazul prăbuşirii Uniunii Europene.

Spynews
Ce s-a întâmplat în timpul înmormântării lui Andrei Versace. Imagini exclusive
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Prețul enorm cerut la Mamaia pentru o plimbare de 10 minute cu skijetul. Costă mai mult decât un platou de pește la un restaurant de 3 stele
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Rusia ar putea interzice exporturile de motorină din cauza creșterii prețurilor
MediaFlux
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!