Demonstranţii evacuaţi blocaseră de duminică o linie de cale ferată din nordul ţării ce are acces către regiunea unde urmează să fie stocate deşeurile, relatează BBC.
150 de tone de uraniu, provenite de la centralele nucleare germane, au fost procesate în nordul Franţei iar acum erau readuse în ţară. Este vorba de un ultim astfel de transport deoarece Germania a anunţat că va renunţa total în viitorul apropiat la energia nucleară.
Mass media germană estimează la 1.300 numărul protestatatilor care au încercat să blocheze traseul „trenului nuclear” prin Germania. Pentru a efectua transportul în condiţii optime autorităţile au distribuit pe întreaga rută peste 20.000 de poliţişti. Până acum au fost arestate 12 persoane însă majoritatea demonstranţilor se manifestă non-violent.
Francezii de la unitatea de tratare Areva au negat orice risc pe care transportul l-ar putea reprezenta pentru mediu. Activiştii anti-energie nucleară susţin, însă, că este mult prea periculos să transporţi deşeuri nucleare pe o distanţă de peste 1.200 de kilometri, de la Areva, din oraşul La Hague, în nordul, Franţei până la Gorleben, aproape de Marea Baltică.
Cancelarul german Angela Merkel a anunţat în acest an că Germania va renunţa complet la energia nucleară până în anul 2022.