Această figură simbolică pentru persoanele transgender „a fost încarcerată” la finalul unei audieri în faţa unei instanţe din Alexandria, în apropiere de Washington, a declarat Andrew Stepanian, purtător de cuvânt al apărătorilor ei.
Judecătorul Anthony Trenga a adăugat că este pasibilă de o amendă de 500 de dolari pe zi dacă refuză să coopereze după 30 de zile de detenţie şi de 1.000 de dolari pe zi după 60 de zile de închisoare.
Chelsea Manning a petrecut deja şapte în închisoare pentru sustragerea şi transmiterea către WikiLeaks, în 2010, a circa 750.000 de cablograme diplomatice şi informaţii militare, a căror publicare au pus SUA într-o situaţie jenantă.
Ea a fost trimisă după gratii, la 8 martie, pentru că a refuzat să depună mărturie în faţa unui mare juriu format pentru a-l ancheta pe Julian Assange, denunţând o procedură „opacă” şi puţin democratică.
Un instrument-cheie al sistemului de justiţie american, aceste grupuri de cetăţeni sunt înfiinţate în cele mai grave cazuri penale şi sunt însărcinate să ancheteze în condiţii de maximă confidenţialitate.
Chelsea Manning a fost eliberată în urmă cu o săptămână din motive tehnice, marele juriu care urma să o audieze aflându-se la încheierea mandatului. Dar un nou colectiv de cetăţeni tocmai a fost format prin tragere la sorţi pentru a continua ancheta.
Joi, ea a refuzat din nou să participe la lucrările acestuia. „Nu voi renunţa la principiile mele, aş prefera să mor efectiv de foame decât să îmi schimb părerea”, a declarat Chelsea Manning în faţa judecătorului Trenga. Magistratul i-a răspuns că nu este nimic „dezonorant” să îşi îndeplinească datoria sa de cetăţean.